Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τις θετικές επιπτώσεις των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού  σε όλο το φάσμα της αναπτυξιακής αλυσίδας της χώρας περιέγραψαν οι πρωταγωνιστές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας από το βήμα του συνεδρίου που δοργάνωσε για τον τουρισμό το «Πρώτο θέμα», με τίτλο «Greece Talks: Ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας».

Κ. Μητσοτάκης: Προτεραιότητες η ανταγωνιστικότητα, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα  

«Ο ελληνικός τουρισμός απεδείχθη εξαιρετικά ανθεκτικός. Πρέπει να πω ότι μετά την πανδημία αυτό το οποίο είδαμε ως παγκόσμια τάση και νομίζω ότι θα συνεχιστεί είναι μια ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδεύουν περισσότερο. Και μεταξύ του να επιλέξουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους στην αγορά ενός προϊόντος ή στην εμπειρία ενός ταξιδιού πολλοί επέλεξαν το δεύτερο. Και νομίζω ότι αυτό είναι μια τάση που έχει έρθει για να μείνει» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση με τίτλο «ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας», στο πλαίσιο συνεδρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία που δυστυχώς κλείνει σε λίγο δύο χρόνια, δεν είχε ουσιαστικές επιπτώσεις στον τουρισμό μας. «Διαχειριστήκαμε σχετικά άνετα την απώλεια των επισκεπτών από την Ρωσία και θέλω να πιστεύω ότι αντίστοιχες εξαιρετικά περιορισμένες επιπτώσεις θα έχει η ανάφλεξη στην Γάζα για την οποία όλοι ελπίζουμε ότι το μέτωπο των συγκρούσεων θα κλείσει το συντομότερο δυνατό» είπε.

«Θεωρώ ότι ο τουρισμός μας είναι ανθεκτικός, έχουμε βάλει τα θεμέλια για ένα νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο πρέπει να στηρίζεται στην ποιότητα, την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα και κυρίως στις ξεχωριστές εμπειρίες που μπορούμε να προσφέρουμε και στη δυνατότητά μας να προσελκύουμε επισκέπτες οι οποίοι μπορούν να δαπανούν περισσότερο από το εισόδημά τους στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης τόνισε ότι είναι λάθος να μετράμε την επιτυχία του τουρισμού μας μόνο από τον αριθμό των επισκεπτών. «Αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι το οικονομικό αποτύπωμα και νομίζω ότι έχουμε κάνει σε αυτό σημαντική πρόοδο» είπε.

Υπογράμμισε δε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να είμαστε ανταγωνιστικοί και να έχουμε βιωσιμότητα.

«Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο, και θα πρέπει να μας απασχολεί η ανταγωνιστικότητα σε όλες τις πτυχές του τουρισμού. Ωστόσο είναι στρατηγική επιλογή να στοχεύσουμε στο υψηλό προϊόν» είπε. Επίσης σημείωσε πως είναι σημαντικό οι πιο ελκυστικοί προορισμοί να γίνουν προσβάσιμοι. «Δεν έρχονται πολλοί άνθρωποι πρωτίστως για τον πολιτισμό και αυτό είναι αναξιοποίητο κεφάλαιο», είπε και αναφέρθηκε ειδικά και στον χειμερινό τουρισμό λέγοντας πως είναι τεράστιο κεφάλαιο που παραμένει επίσης αναξιοποίητο.

Στη συνέχεια μίλησε και για προορισμούς όπως η Ήπειρος, λέγοντας πως δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλος ο προορισμός. «Όταν βάλαμε το Ζαγόρι στην Unesco δεν φανταζόμασταν πως θα φτιάξουμε εκεί Costa Navarino, αλλά μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που αυτές μπορεί να υποστηρίξει η περιοχή, όπως αντίστοιχα και στα νησιά», είπε.

Μιλώντας για την επένδυση στο “Ελληνικό” ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πέρα από την αναπτυξιακή του συνεισφορά, θα αποτελέσει και μία από τις βιτρίνες της νέας Ελλάδας έτσι όπως την οραματιζόμαστε. «Το “Ελληνικό” είναι μία ανοιχτή πόλη, δεν είναι μία κλειστή κοινότητα που αφορά μόνο όσους κατοικούν εκεί», είπε, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι μία πόλη που έρχεται από το μέλλον. «Το ΑΕΠ και οι επενδύσεις θα είναι το τελικό προϊόν που θα προσθέσει στην συνολική αλλαγή του brand της χώρας», τόνισε και συμπλήρωσε πως από την πολιτική σταθερότητα έως την οικονομική ανάπτυξη είναι αυτά που ωθούν τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα.

Το μοντέλο «άγρια Δύση» στον τουρισμό δεν είναι αποδεκτό τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις συνθήκες εργασίας στον τομέα αυτό. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων σε τουριστικές περιοχές λέγοντας ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λυθεί το ζήτημα. «Αν πρέπει να βγάλουμε από την αγορά παλιά ξενοδοχεία και να τα μετατρέψουμε σε κατοικίες, νομίζω θα πρέπει να το δούμε να το κάνουμε», είπε.

Ο τουρισμός δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι για μεγάλες επενδύσεις σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο ρόλο των τοπικών κοινωνιών και στις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό στην Αθήνα τόνισε ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο αστικής βιώσιμης κινητικότητας για την πόλη της Αθήνας αλλά και ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Κ. Χατζηδάκης: Στα 19,5 δισ. ευρώ, από 17,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2022, θα διαμορφωθούν τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό θα διαμορφωθούν στα 19,5 δισ. ευρώ, από 17,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2022, ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού για το 2024 είναι ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 21 δισ. ευρώ αναδεικνύοντας έτσι τον τουρισμό σε πυλώνα ενίσχυσης των εσόδων της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνο ο τουρισμός που βοήθησε στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος, με άμεση συνέπεια και την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης, αλλά και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως οι αυξήσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, αφού σημείωσε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι ο πλέον σημαντικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, εστίασε στην ανθεκτικότητά του, εν μέσω πολλών κρίσεων τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή σελίδας, με έμφαση τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Αρωγός, σε αυτή την προσπάθεια, εξήγησε, θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως είπε η υπουργός, ήδη έχουν βγει στον αέρα 4 προσκλήσεις για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μεγάλη έμφαση δίνεται στις μαρίνες και τα αγκυροβόλια της χώρας, με κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ. Επίσης ο χειμερινός τουρισμός θα αποτελέσει πεδίο σημαντικών επενδύσεων, όπως η αναβάθμιση των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, ενώ ειδική μέριμνα προβλέπεται για την τουριστική εκπαίδευση, αφού κονδύλια 45 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αναβάθμιση δεξιοτήτων στους εργαζόμενους στην τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα έργα που θα αφορούν την προσβασιμότητα σε παραλίες, καθώς και η τήρηση της νομιμότητας στον κλάδο είναι μερικά από τα πεδία που το υπουργείου Τουρισμού δίνει μεγάλη σημασία, όπως τονίστηκε.

Στο μεταξύ ειδική αναφορά έγινε για την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, όπου ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως είναι ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης λέγοντας πως όσοι είναι επιχειρηματίες θα πρέπει να φορολογούνται αντίστοιχα. Ξεχωρίζουμε τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ιδιοκτητών που έχουν πάνω από τρία διαμερίσματα, γιατί θεωρούμε πως είναι επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ αντίστοιχα το ίδιο κάνουμε όταν κάθε φορά οι μισθώσεις ξεπερνούν τις 60 ημέρες, είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Πρέπει να κρατήσουμε μία ισορροπία, θέλουμε και τις δύο πλευρές, ξέρουμε ότι δεν χάρηκαν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι η ρύθμιση που προωθείται χρήζει αυστηρότερων όρων, προκειμένου να επέλθει ισορροπία μεταξύ αυτού που είναι καθαρά τουριστικός επιχειρηματίας και εκείνου που ασκεί τουριστική δραστηριότητα ενοικιάζοντας ένα διαμέρισμα κ.λπ. «Τον πελάτη της βραχυχρόνιας τον θέλουμε, αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί σε απόλυτο ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εκεί όπου είναι οιονεί τουριστικό προϊόν θα πρέπει να φορολογείται ως τουριστικό προϊόν».

Παραμένοντας στην σημασία της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αφού σημείωσε ότι ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει επενδύσεις όχι μόνο ξένες αλλά και από ελληνικά χαρτοφυλάκια. Για το 2022 η Alpha Bank πραγματοποίησε 800 εκατ. ευρώ εκταμιεύσεις για τουριστικές επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το σκέλος των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα συγκεκριμένα, η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου της Grecotel, Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη στάθηκε στην επένδυση του νέου ξενοδοχείου στην Αθήνα, το Dolli. «Στο Dolli φωτίστηκε ένα παλαιότερο μνημείο της πόλης με τη μεταβατική αρχιτεκτονική που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Κριεζή. Η δημιουργία του Dolli έχει να κάνει με τη δημιουργική υπευθυνότητα. Το Dolli είναι ένα πολιτιστικό προϊόν με νέα αισθητική. Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο icon και καλωσορίζουμε τον επισκέπτη στο τώρα της Αθήνας», ήταν το σχόλιο της κ.. Δασκαλαντωνάκη.

Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, όπως συνηγορούν κορυφαίοι επιχειρηματίες του κλάδου    

Την πεποίθηση του ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εξέφρασαν οι σημαντικότεροι παράγοντες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας από το βήμα του συνεδρίου «Greece Talks: Ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας».

O Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος της TEMEΣ ΑΕ, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αξιοποιήσει μόλις το 1,5% των τουριστικών δυνατοτήτων της τονίζοντας ότι η ακτογραμμή της χώρας μας έχει όσο μήκος έχουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η μισή Ιταλία μαζί. Άρα έχουμε χώρο να αναπτυχθούμε τουριστικά στην Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Αφού επεσήμανε ότι οι διεθνείς επενδύσεις προσθέτουν αξία και κύρος στο «μπραντ» του ελληνικού τουρισμού, τόνισε ότι αυτές θα πρέπει να πηγαίνουν χέρι με χέρι με τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που συνέβη, όπως είπε με την επένδυση του Costa Navarino. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το αεροδρόμιο της Καλαμάτας εχει 1.500 πτήσεις αλλά μόλις το 1/10 πάει στο Costa Navarino, ενδεικτικό της δυναμικής που προσέδωσε στην ευρύτερη περιοχή η επένδυση της Temes. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχης Βασιλάκης επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει καταστεί ενας fashionable (μοδάτος) προορισμός και σε αυτό έχει συμβάλλει και η Aegean η οποία πετάει πια σε 165 διεθνείς προορισμούς.

Στο μεταξύ αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού αλλά και τις προοπτικές του μετέφερε και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και CEO & Co-owner του Electra Hotels Group Γιάννης Ρέτσος αναφέροντας ότι ο ελληνικός τουρισμός κινούνταν δυναμικά από το 2013 έως το 2019. Μετά την πανδημία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτικός από όσο περιμέναμε. Η Ελλάδα θα κάνει ρεκόρ φέτος ενώ ανταγωνιστές της όπως η Ιταλία και η Ισπανία είναι κάτω το 2019, τόνισε. 

Η επένδυση του Ελληνικού    

Το Ελληνικό είναι πολύ παραπάνω από ένα έργο αστικής ανάπλασης είναι ένα εθνικό όραμα, επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development Οδυσσέας Αθανασίου. 

Ο Οδυσσέας Αθανασίου ανέδειξε την καθοριστική συμβολή των τοπόσημων που δημιουργούνται στο Ελληνικό για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών, όχι μόνον στο Ελληνικό αλλά σε όλη χώρα μας, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορές σε τοπόσημα όπως στο Σίδνεϊ (το κτίριο της Όπερας), στη Σιγκαπούρη (Marina Bay), στο Μπιλμπάο και άλλες πόλεις. 

Τα πέντε ψηλά κτίρια που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό, με επίκεντρο τον Riviera Tower, το υψηλότερο πράσινο παράκτιο ουρανοξύστη στην Μεσόγειο θα προσελκύσουν μεγάλο επιπλέον αριθμό τουριστών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου. 

Έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι η νέα πόλη του Ελληνικού θα χαρακτηρίζεται από τον όρο βιωσιμότητα (sustainability). Θα είναι μια πράσινη έξυπνη πόλη, που θα ενσωματώνει όλα εκείνα τα συστήματα που θα επιτρέπουν εξοικονόμηση ενέργειας, με διαχείριση των υδάτινων πόρων και αποβλήτων και πολλά ακόμη είπε ο κ. Αθανασίου. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA τόνισε το γεγονός ότι η νέα πόλη θα κινείται γύρω από το νέο μοντέλο των πόλεων, όπου θα μπορεί ο κάτοικος και ο επισκέπτης να πηγαίνει με τα πόδια ή με ποδήλατο σε 15 λεπτά όπου επιθυμεί. Θα διαθέτει ένα δίκτυο πολλών χιλιομέτρων με ποδηλατόδρομο και 4 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Επισήμανε επίσης ότι για την κατασκευή του έργου και την πραγματοποίηση των μελετών δημιουργήθηκε «μια εθνική ομάδα κόσμου» από ισχυρές επωνυμίες από ελληνικά και διεθνή αρχιτεκτονικά, μελετητικά γραφεία, κατασκευαστικές κλπ. Ταυτόχρονα, όμως δίνεται ώθηση και σε μικρότερες κατασκευαστικές ελληνικές εταιρείες καθώς συμμετέχουν δυναμικά στην κατασκευή επιμέρους έργων. Αναφέρθηκε γενικότερα στη σημασία των συνεργιών για την πορεία του έργου σε συνέργειες που δημιουργούνται, όπως με την Aegean και την ΤΕΜΕΣ. 

Αναφέρθηκε επίσης στο παράδειγμα της επένδυσης του Costa Navarino, επισημαίνοντας έχει πολύ θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη τη γύρω περιοχή, τονίζοντας τις θετικές επιπτώσεις που έχουν μεγάλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή που πραγματοποιούνται. 

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το Ελληνικό πέρα από την αναπτυξιακή του συνεισφορά, θα αποτελέσει μία από τις «βιτρίνες» της νέας Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Το Ελληνικό είναι μία ανοιχτή πόλη, δεν είναι μία κλειστή κοινότητα που αφορά μόνο όσους ζουν εκεί. Θα είναι μία πόλη που έρχεται από το μέλλον. Το τελικό προϊόν θα προσθέσει στην συνολική αλλαγή του brand της χώρας, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι οικονομική και πολιτική σταθερότητα προσελκύουν επενδυτές.