Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση της παραγωγής κατά 35%, στα 143.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ανακοίνωσε η Energean για το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με την παραγωγή του πρώτου 6μήνου, καθώς δεν υπήρξαν επιπτώσεις από την κατάσταση στο Ισραήλ. Η αύξηση αυτή, μαζί με την πρόοδο στο project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, ήταν οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις του τρίτου τριμήνου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν το πρωί της Πέμπτης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Tελ Αβίβ, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε: «Το project μας στην αποθήκευση CO2 στον Πρίνο εντάχθηκε στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε επιδότηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τίθενται, έτσι, τα θεμέλια για την μετατροπή του ώριμου πετρελαϊκού πεδίου στον Πρίνο σε μια συναρπαστική επενδυτική ευκαιρία με προοπτικές ανάπτυξης».

Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του project προγραμματίζεται να λειτουργήσει από το 4ο τρίμηνο του 2025 με δυναμικότητα έως 1 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ ήδη η Energean έχει υπογράψει 8 μη δεσμευτικές συμφωνίες με βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής για την αποθήκευση CO2.