Σειρά νέων επενδύσεις στους τομείς που δραστηριοποιούνται ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες ελληνικές και διεθνείς εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, με τα διοικητικά τους στελέχη να εκφράζουν, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, την εμπιστοσύνη τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, παρά τις όποιες προκλήσεις υπάρχουν σε διεθνές και κατ’ επέκταση εγχώριο επίπεδο.

Οι νέες επενδύσεις συνοδεύονται ευλόγως και από νέες θέσεις εργασίας, που όπως αναφέρουν τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών είναι μακροπρόθεσμες και σταθερές. Παράλληλα με τις νέες άμεσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται, όπως επισημαίνουν και μια σειρά νέων έμμεσων θέσεων εργασίας ειδικότερα στις επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων,
Αναλυτικότερα τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες επενδύσεις και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης άλλων επενδυτικών σχεδίων:

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα αποτελεί, όπως τόνισαν τραπεζικά στελέχη, το γεγονός ότι μετά 17 χρόνια, μια ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα, η UniCredit, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι επενδύει στην Alpha Bank. Μια στρατηγική επένδυση στην Alpha Bank, γεγονός που δρομολογεί την ταχεία και πλήρη ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank, μέσω της πρότασης εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει επίσης συμφωνία στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά, μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών των δύο τραπεζών. Επίσης την εμπορική συνεργασία και στην Ελλάδα στα προϊόντα διαχείρισης Χαρτοφυλακίου μέσω της AlphaLife. Η UniCredit είναι μία πανευρωπαϊκή εμπορική Τράπεζα με μοναδικό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με 13 συνολικά τράπεζες σε 12 χώρες. Οι εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Στον τραπεζικό τομέα, σε νέες επενδύσεις στην ελληνική αγορά προχωράει και η tbi bank μια «challenger bank» της ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία και Λιθουανία. Όπως ανέφερε ο Κώστας Τοβίλ, επικεφαλής της tbi στην χώρα μας,  η τράπεζα εισέρχεται στην αγορά καταθετικών προϊόντων στην Ελλάδα. Επεκτείνει επίσης περαιτέρω τη δραστηριότητα στον τομέα της καταναλωτικής πίστης καθώς βλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης Η Τράπεζα αύξησε τι θέσεις εργασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα και σήμερα έχει 80 εργαζόμενους.

Περαιτέρω επενδύσεις στην εγχώρια αγορά πραγματοποιεί και η Optima Bank, που πρόσφατα ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της μέσω δημόσιας προσφοράς για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η είσοδος της στο ΧΑ της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει απρόσκοπτα την επέκταση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, χρηματοδοτώντας υγιείς επιχειρήσεις για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, ενισχύοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Λιανεμπόριο – Ενέργεια

Σε συνέντευξη τύπου την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος διοίκησης της Lidl Ελλάς Μάρτιν Μπραντενμπούρκερ και τα διευθυντικά στελέχη ανακοίνωσαν το επενδυτικό πρόγραμμα για τα επόμενα 3 χρόνια (2024-2026) επισημαίνοντας ότι περιλαμβάνει νέα καταστήματα και συνολικές επενδύσεις πάνω από 120 εκατ. ευρώ για το δίκτυο των καταστημάτων και των αποθηκών. Παρουσιάζοντας το αποτύπωμα της Lidl Ελλάς στην ελληνική αγορά ανέφεραν ότι το 2022 η συνολική προστιθέμενη αξία που προσέφερε στην ελληνική οικονομία ήταν 953 εκατ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί στο 0,46% του ΑΕΠ. Σήμερα η εταιρία, υποστηρίζει στην Ελλάδα στη χώρα περισσότερες από 33.000 συνολικές θέσεις εργασίας, με τις άμεσες να ξεπερνούν τις 6.700. Πέρυσι δημιουργήθηκαν περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας.

Μεγάλη αύξηση των επενδύσεων της ανακοίνωσε η ΔΕΗ με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεάμηνου, λίγες ημέρες μετά την συμφωνία εξαγοράς της Κωτσόβολος, έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ. . Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 81% (775 εκατ. ευρώ από 427 εκατ.ευρώ ) σε σχέση με το εννεάμηνο 2022, κυρίως στο Δίκτυο Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου 840 MW στην Αλεξανδρούπολη.

Αγορά ακινήτων – logistics – εμπορικά κέντρα

Ισχυρό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ακινήτων στην χώρα μας από Έλληνες αλλά και από ξένους διαπιστώνει η Lamda Development, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης που είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη στο Ελληνικό. Ήδη, όπως έχει ανακοινωθεί, εξαντλήθηκαν οι πρώτες οικιστικές αναπλάσεις στο παράκτιο μέτωπο στο Ελληνικό  (Βίλες, Riviera Tower, the Cove Residences) με το ενδιαφέρον να είναι σημαντικά υψηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. Η ζήτηση προήλθε από Έλληνες, την ομογένεια καθώς και από ξένους. Η Lamda ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ένα ακόμη μεγάλο οικιστικό σχέδιο, τη δημιουργία της Little Athens, μιας νέας γειτονιάς του Ελληνικού, με τιμές χαμηλότερες από τις οικιστικές αναπλάσεις που προαναφέρθηκαν, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης το 2027. Θα κατασκευασθούν 1.115 διαμερίσματα (residential units) και 115 retail units (καταστήματα λιανικής σε ισόγεια κτιρίων), σε δέκα οικοδομικά τετράγωνα με την ζήτηση να έχει ήδη ξεκινήσει. Ταυτόχρονο όμως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης από τον διευθύνοντα σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου, δείχνουν και διεθνή brand names από τους τομείς λιανικής, εστίασης, μόδας κλπ για την μίσθωση χώρων σε εμπορικές αναπλάσεις του Ελληνικού, όπως στο μεγάλο Εμπορικό  Κέντρο στην Βουλιαγμένης καθώς και στην Riviera Galleria που δημιουργείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται η εμπιστοσύνη  στις προοπτικές της εγχώριας αγοράς και στο έργο του Ελληνικού που θα οδηγήσει στη δημιουργία από τα θεμέλια της πρώτης πράσινης έξυπνης πόλης στον κόσμο.

Σε νέες επενδύσεις προχωράει και η Trade Estates AEEAΠ, του Ομίλου Fourlis, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, που πρόσφατα ολοκλήρωσε την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως έχει επισημάνει πρόεδρος της Τrade Estates Βασίλης  Φουρλής, αναπτύσσοντας αναλυτικά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις αγορές του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά στον τομέα των retail parks καθώς και στον τομέα των logistics, τομείς όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ για την επόμενη τετραετία, ύψους έως 292 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την απόκτηση και δημιουργία νέων Εμπορικών Πάρκων στην Ελλάδα, με ναυαρχίδα το Εμπορικό Πάρκο στο «The Ellinikon» καθώς και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων Κέντρων Logistics. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 αναμένεται να διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Nέες επενδύσεις για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη διάθεση καινοτόμων προϊόντων στην ελληνική αγορά ανακοίνωσε πρόσφατα και η Mapei Hellas, μέλος του παγκόσμιου ομίλου δομικών υλικών Mapei με έδρα την Ιταλία.

Η Veronica Squinzi CEO & Global Development Director του MAPEI Group που βρέθηκε στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη του ομίλου στην χώρα μας και τ σημειώνοντας ότι η επένδυση στην Ελλάδα είναι στρατηγικής σημασίας για την MAPEI. Γεγονός που αποδεικνύεται από τις συνεχόμενες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρεία εν μέσω οικονομικής κρίσης στη χώρα. Έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016-2023 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δρομολογεί για το 2024 νέα επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την ανανέωση μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ εξετάζει και άλλα επενδυτικά σχέδια.

Ορόσημο για τη συνέχιση της στρατηγικής επένδυσης της Japan Tabacco International (JTI) στην Ελλάδα και της εμπιστοσύνης που επιδεικνύει στην ελληνική οικονομία και αγορά αποτελεί το λανσάρισμα του νέου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού Ploom. Όπως επισημάνθηκε πριν μερικές ημέρες, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες αγορές που επιλέχθηκαν για το λανσάρισμα του Ploom στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος αυτής της σημαντικής διεθνούς επένδυσης, συνολικής αξίας δύο δισ.ευρώ για την χρονική περίοδο 2023-2025.  Ο Executive Vice President CFO της JTI παγκοσμίως Βασίλης Βωβός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η JTI στηρίζει την συμβολαιακή γεωργία ενώ το 2023 αύξησε κατά 5% την προμήθεια φύλλων καπνού από Έλληνες καπνοκαλλιεργητές για τα προϊόντα της διεθνώς.

Ένα στοχευμένο πλάνο επενδύσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ με επίκεντρο την διαχείριση της ενεργειακής κατανάλωσης δρομολογεί όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ). Εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού στη Ροδόπη, ισχύος 14MW, μέσω επένδυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ ο οποίος θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της εταιρείας σε ηλεκτρική ενέργεια ήδη από το τέλος του 2024.

Τουρισμός – Φαρμακοβιομηχανίες και άλλοι κλάδοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN. Tο νέο εργοστάσιο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ELPEN στην Κερατέα, στο πλαίσιο των επενδύσεων που είναι σε εξέλιξη από την εταιρεία και αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση των τελευταίων ετών στην Ανατολική Αττική, επισκέφτηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νέο εργοστάσιο, έκτασης 10.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής και εστιάζει σε εισπνεόμενα και στερεάς μορφής φάρμακα. Απασχολεί 120 εργαζόμενους, οι οποίοι μέχρι τον Μάρτιο του 2024 θα έχουν ανέλθει σε 200. Έως το τέλος του 2025, ο όμιλος Elpen θα έχει ολοκληρώσει επενδύσεις ύψους 155 εκατ. ευρώ σε παραγωγικές και ερευνητικές εγκαταστάσεις, μαζί με την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Κερατέα, συνολικού εμβαδού 55.000 τ.μ. Θα δημιουργηθούν 800 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, γεγονός που συμβάλει στην προσπάθεια επιστροφής όσων έφυγαν από την χώρα μας στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Την έναρξη ενός εκτενούς έκτακτου επενδυτικού προγράμματος ύψους 10 εκατ. ευρώ στον κλάδο της συσκευασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Πλαστικά Θράκης Pack ΑΒΕΕ, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης. Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη, με έμφαση στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της συγκεκριμένης θυγατρικής του Ομίλου, αλλά και ευρύτερα του κλάδου της συσκευασίας.

Σαράντα χρόνια εμπορικής δραστηριότητας στην Ελλάδα συμπληρώνει φέτος η Tetra Pak Hellas, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων και οδηγώντας την εξέλιξη, μέσω καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων. Με την ευκαιρία αυτή ο Βασίλης Τσανός, Key Account Director & Sales Office Manager της Tetra Pak Hellas, ελληνική θυγατρική του σουηδικού ομίλου Tetra Laval, ανακοίνωσε ότι για το τρέχον έτος, οι συνολικές επενδύσεις των υφιστάμενων συνεργατών της Tetra Pak στον εξοπλισμό της υπολογίζονται στα 5-6 εκατ. ευρώ.

Στις προοπτικές της χώρας μας και ειδικότερα στον ευρύτερο τομέα των τηλεπικοινωνιών επενδύει επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους παθητικών υποδομών στην Ευρώπη. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσει την ψηφιακή της υποδομή, σίγουρα θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αγορά, ανέφερε πριν μερικές ημέρες σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο  ο Christian Hillabrant, CEO της Vantage Towers. Στις περιοχές υψηλής ζήτησης περιλαμβάνονται μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, καθώς και δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, οι οποίοι απαιτούν ισχυρή συνδεσιμότητα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Επιπλέον, οι αγροτικές περιοχές προσφέρουν ευκαιρίες για γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και βελτίωση της συνδεσιμότητας για τις υπο-εξυπηρετούμενες κοινότητες.

Πριν μερικές ημέρες έγιναν και τα επίσημα εγκαίνια από την Grivalia Hospitality τοy One&Only Aesthesis, του νέου υπερπολυτελούς beach resort της Γλυφάδας, εκεί όπου παλιότερα βρίσκονταν τα Αστέρια Γλυφάδας, συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα σημαντικό όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων είναι το γεγονός πως το έργο αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς κατά την περίοδο της κατασκευής τα τελευταία 6 χρόνια εργάστηκαν πάνω από 450 άτομα, ενώ για τις ανάγκες λειτουργίας του resort έχουν ήδη δημιουργηθεί πάνω από 500 νέες θέσεις απασχόλησης. Ο Prem Watsa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings και βασικός μέτοχος της Grivalia Hospitality έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας αναφορά και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κυρίως όμως για τη δημιουργία θετικού κλίματος για το επιχειρείν προς την κοινωνία, κάτι που όπως είπε είναι αναγκαίο για κάθε επένδυση.

Στην τελική ευθεία μπήκε η επένδυση του mega project Elounda Hills, στην ομώνυμη περιοχή(Ελούντα)της Κρήτης, καθώς το προηγούμενο Σάββατο τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την υλοποίηση του οικιστικού θέρετρου στη Μεσόγειο το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινάει άμεσα με την κατασκευή της πιο σύγχρονης ιδιωτικής μαρίνας στην Ελλάδα. Η νεότευκτη μαρίνα του Elounda Hills αναμένεται το 2026 να αποτελέσει την πιο σύγχρονη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα.