Την ανάγκη να δούμε τις πόλεις και ως προς τις περιοχές των παραγωγικών δραστηριοτήτων, επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Redeplan Σωκράτης Μπαλτάς, μιλώντας στο συνέδριο «Green Deal Greece 2023», που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Πρέπει να δούμε τις πόλεις σε όλες τους τις εκφάνσεις και σε εκείνες τις ζώνες που μπορεί να θεωρηθούν και αθέατες, που είναι οι περιοχές των παραγωγικών δραστηριοτήτων, εκεί που η παραγωγική οικονομία των πόλεων δημιουργείται και αναπτύσσεται» όπως περιέγραψε, «ακόμα και αν αυτές υπάρχουν στο περιαστικό τοπίο και είναι οργανωμένες σε εκτός σχεδίου δόμηση» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη να εξεταστεί πώς θα αναπτυχθεί και αυτό το μέρος των πόλεων έτσι ώστε να ενταχθούν στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας ή στο όραμα των βιώσιμων πόλεων όπως το θέτει το European Green Deal, οι βιώσιμοι στόχοι του ΟΗΕ και ούτω καθεξής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά το πρόβλημα στη χώρα δεν είναι οι χρήσεις γης καθώς αυτό επιλύεται με πολύ πιο συνολικό τρόπο και πρόσθεσε ότι «ήδη έχουμε στη χώρα μας θεσμοθετημένες 491 περιοχές που έχουν χρήσεις γης παραγωγικών δραστηριοτήτων θεσμοθετημένες ήδη και είναι περίπου 300.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτές έχουν αναγνωριστεί από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας 181 περιοχές άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, δηλαδή αναπτύξεις δραστηριότητας, επιχειρηματικής σε επίπεδο κτιριακών υποδομών οι οποίες είναι συγκεντρωμένες και παίρνουν τα χαρακτηριστικά αυτού που λέγαμε παλιά βιομηχανική περιοχή, με εμβαδόν περίπου 300.000 στρέμματα». Σχολίασε δε, ότι «όλα αυτά δεν θα έλεγε κάποιος ότι είναι ανθεκτικές αστικές υποδομές». 

Κατά τον κ. Μπαλτά «τα ΤΠΣ που έρχονται, έρχονται και θα λύσουν το πρόβλημα των χρήσεων γης πολύ πιο ολοκληρωμένα και μάλιστα επικαιροποιώντας το υφιστάμενο χωροταξικό πλαίσιο και εισάγοντας ένα λίγο πιο επικαιροποιημένο πλέγμα χρήσεων γης που αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα σαν μία σύμπλεξη δραστηριοτήτων».

Ωστόσο, όπως τόνισε «έχουμε πρόβλημα» και το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά είναι ότι «πρέπει να δούμε πώς θα φιλοξενήσουμε και την μελλοντική ανάπτυξη».

«Έχουμε και μία πολύ θετικά εννοούμενη πιεστική κατάσταση σε σχέση με τις αναπτύξεις που θέλουμε να γίνουν, με τις επενδύσεις που θέλουμε να γίνουν» αναγνώρισε ο κ. Μπαλτάς ότι το θεσμικό εργαλείο υπάρχει και ανέφερε τον νόμο για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Αυτό που επιτυγχάνεται, μεταξύ άλλων, όπως σημείωσε είναι η οργάνωση του περιβάλλοντος, επαρκείς υποδομές, ανάπτυξη με όρους δόμησης εντός σχεδίου, καλύτερους μηχανισμούς αξιοποίησης της γης.

«Η θεσμική ασφάλεια που παρέχεται για να τις αναπτύξεις και τις επενδύσεις που κάνουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις εκεί είναι τεράστια, διότι πλέον είσαι σε ένα πολεοδομημένο περιβάλλον εντός οικοδομικού τετραγώνου, σαφώς προσδιορισμένο με πολύ συγκεκριμένους κώδικες» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μπορείς να διοικήσεις το επιχειρηματικό πάρκο ως μία έξυπνη πόλη».