Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας υπέγραψαν, πρόσφατα, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, και ο πρόεδρος του BCCI, Τσβέταν Σιμεόνοφ, στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος».

Σκοπός του μνημονίου είναι να αποτελέσει εφαλτήριο για τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας και ακολούθως για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Η κ. Εφραίμογλου, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η βουλγαρική οικονομία έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικό δυναμισμό ανάπτυξης, σημειώνοντας εμφανή πρόοδο σε τομείς όπως οι ΤΠΕ, η ενέργεια και το περιβάλλον -με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας- καθώς και στα logistics. Οι ισχυρές επιδόσεις της χώρας σε αυτούς τους τομείς υποστηρίζονται από εργατικό δυναμικό υψηλής ποιότητας, καθώς και από ανταγωνιστικό κόστος.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας παρουσιάζει ανάλογο δυναμισμό. Σήμερα, η Βουλγαρία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της χώρας μας στα Βαλκάνια και ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. Τομείς όπως, ενδεικτικά, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές και τα logistics, η ενέργεια, τα τρόφιμα, ο τουρισμός, παρουσιάζουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελείς κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Αναφερόμενη στη διαχρονική συνεργασία μεταξύ των δύο επιμελητηρίων, η πρόεδρος υπογράμμισε ότι το ΕΒΕΑ, ως ο κύριος φορέας εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, εργάζεται μεθοδικά για τη διεύρυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. «Αυτή η δέσμευση υλοποιείται εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες – στην πραγματικότητα από το 1994, όταν υπογράφηκε το πρώτο Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας. Σήμερα, επαναβεβαιώνουμε την επιθυμία μας να υποστηρίξουμε τη συνένωση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, μέσω υψηλής ποιότητας δραστηριοτήτων δικτύωσης και χρήσιμων υπηρεσιών προς όλες τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας», είπε η κ. Εφραίμογλου.