Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «καλάθι του νοικοκυριού» και το μέτρο του υπουργείου Ανάπτυξης κατά της αθέμιτης  κερδοφορίας, θέτοντας όριο στην μεταβολή του μεικτού περιθωρίου κέρδους, δεν περιλαμβάνονται ούτε ως «ψιλά γράμματα» στις οικονομικές καταστάσεις της γνωστής βιομηχανίας των τροφίμων. Η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ ΑΕ με βασικό μέτοχο το CVC Capital, παρουσιάζοντας τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, εμφανίζεται ότι «πλήρωσε» με το παραπάνω την άνοδο του κόστους παραγωγής που συνέβαλε στην άνοδο των τελικών λιανικών τιμών σε όλη την γκάμα των προϊόντων και χτύπησε το EBITDA , τη γραμμή της κερδοφορίας και «έσπρωξε» την ΔΕΛΤΑ Α.Ε  σε αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Το κόστος της πρώτης ύλης για τη γαλακτοβιομηχανία αυξήθηκε περίπου 40%,  αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38% και του φυσικού αερίου κατά 470%.

Η διοίκηση στις οικονομικές καταστάσεις αναφέρει για το λόγο αυτό οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά μόλις 14% παρότι το κόστος παραγωγής και λειτουργίας αυξήθηκε δραματικά, με τη διοίκηση να σημειώνει ότι οι  καταναλωτές επιβράβευσαν την εταιρεία με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται 15,8%.

Η ακρίβεια για τα νοικοκυριά αντιμετωπίστηκε με την αγορά λιγότερων προϊόντων κατεβάζοντας τους όγκους  πωλήσεων οι οποίοι ήταν αρνητικοί στα επίπεδα του 6% ανάλογα με την κατηγορία.

 ΛΕΥΚΟ ΓΑΛΑ H Αγορά του Λευκού Γάλακτος στο σύνολο έτους 2022, ήταν ανοδική σε αξία +6,2%, αλλά αρνητική σε όγκο -5,1%. Όσον αφορά την ΔΕΛΤΑ, διατηρεί την ηγετική της θέση στην κατηγορία λευκού γάλακτος ψυγείου παρά την μικρή υποχώρηση του μεριδίου της -0,1pp σε αξία και -0,5pp όγκο.

Η υποκατηγορία του φρέσκου γάλακτος τα τελευταία χρόνια πέφτει σε πωλήσεις αλλά και σε συνεισφορά σε ολόκληρη την κατηγορία του γάλακτος διανύοντας εκ των πραγμάτων μία περίοδο κορεσμού, με μεγάλο ανταγωνισμό, είτε σε επίπεδο μαρκών ή και άλλων συγγενών υποκατηγοριών και εναλλακτικών αγορών. Το 2022 η αγορά ήταν ανοδική σε αξία +3,2% ενώ αρνητική -6,3% σε όγκο.

Στο διάστημα αυτό η ΔΕΛΤΑ , επανατοποθέτησε το φρέσκο γάλα της ως «Καθημερινά Φρέσκο» σε νέες συσκευασίες, καταφέρνοντας να ενισχύσει το μερίδιο της +1,2%pp σε αξία και +0,2%pp σε όγκο. Εντυπωσιακή ήταν η επίδοση της νέας δίλιτρης συσκευασίας , που παρουσίασε αύξηση +41,7% σε όγκο πωλήσεων και +1,8pp σε μερίδιο σε σχέση με την παλιά χάρτινη συσκευασία των 2lt.

Η ΔΕΛΤΑ Α.Ε χαρακτηρίζει τη χρονιά που πέρασε  ως δύσκολη  με διαρκείς ανατιμήσεις που προέκυψαν από τα υπερβολικά αυξημένα κόστη, η ΔΕΛΤΑ κατάφερε να διατηρήσει την ηγετική της θέση, να αυξήσει το μερίδιό της και να αντισταθεί στην πίεση των προιόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL)που σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη μεριδίων. Η υποκατηγορία γάλακτος υψηλής παστερίωσης το 2022 ήταν ανοδική σε αξία +8,6% και αρνητική -3,5% σε όγκο. Η θέση της ΔΕΛΤΑ ενισχύθηκε στην υποκατηγορία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης με μικρή άνοδο μεριδίων στο Mmmilk +0,3pp σε όγκο και αξία, ενώ η περαιτέρω ανάπτυξη του ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ενίσχυσε το μερίδιο της μάρκας +1,1% σε αξία και +0,7% σε όγκο

ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ Η κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού είναι η μεγαλύτερη κατηγορία μέσα στο βιομηχανοποιημένο γιαούρτι με συμμετοχή 59% σε αξία και 64% σε όγκο. Το 2022 η κατηγορία κινήθηκε ανοδικά σε αξία +5,5% λόγω ανατιμήσεων αλλά με πτώση στον όγκο -6,1% με το μερίδιο της ΔΕΛΤΑ στο σύνολο της κατηγορίας του στραγγιστού γιαουρτιού το 2022, να παραμένει σταθερό σε αξία και ελαφρά ανοδικό σε όγκο (+0,2pp) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατηγορία είναι αρκετά ανταγωνιστική με δυνατές προωθητικές ενέργειες και έντονη τηλεοπτική παρουσία. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υψηλών πιέσεων αναφορικά με τις τιμές, των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PL) έχουν έντονη παρουσία κατακτώντας το 2022 τη δεύτερη θέση σε όγκο.

Το λειτουργικό αποτέλεσμα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΔΕΛΤΑ Α.Ε  από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου, ανήλθε σε  0,47 εκατ ευρώ  σε σχέση με  11,1 εκατ ευρώ . κατά την προηγούμενη χρήση, ενσωματώνοντας την επίδραση όσων αναφέραμε παραπάνω. Τα αποτελέσματα προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ανήλθαν σε ζημία  19,9 εκατ ευρώ έναντι ζημίας της τάξης των  2,3 εκ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Η ΔΕΛΤΑ τη χρονιά που πέρασε εμφάνισε αρνητικά ίδια  κεφάλι κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022. Ο όμιλος και η Εταιρεία παρουσιάζουν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους  13.766 εκατ. ευρώ και  η εταιρεία  26.655 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος