Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση της ζήτησης των καταναλωτικών δανείων και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν οι τράπεζες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως προκύπτει από την έρευνα χορηγήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος, το γ’ τρίμηνο του 2023, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν επίσης αμετάβλητοι.

Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκε, λόγω της λήξης του επιχορηγούμενου στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου», ενώ η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.

Για το δ’ τρίμηνο του 2023, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ για καταναλωτικά δάνεια αναμένεται να αυξηθεί.

Τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2023.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η αντίστοιχη αναλογία για τα καταναλωτικά δάνεια, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Όσον αφορά στα δάνεια προς επιχειρήσεις τα κριτήρια χορήγησης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2023.

Οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητοι σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2023, αν και το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη δάνεια μειώθηκε ως ένα βαθμό.

Κατά το γ΄ τρίμηνο του 2023, η συνολική ζήτηση δανείων προς επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη. Το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση δανείων αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη, αν και αναμένεται να αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση δανείων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.