Τα βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022 απένειμε για δεύτερη διαδοχική χρονιά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Εβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο θεσμός αποσκοπεί στην επιβράβευση πρωτοβουλιών και ιδεών με στόχο την εξωστρέφεια και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου ο πολίτης να εξυπηρετείται από ένα κράτος πιο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό.

 Ειδικότερα, μέσω του θεσμού αναδεικνύονται αποτελεσματικές, καινοτόμες και πρωτοπόρες διαδικασίες ψηφιοποίησης και απλούστευσης των διοικητικών λειτουργιών, καθώς και δράσεις που υποστηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Οι διακρίσεις απονέμονται σε στελέχη του ελληνικού Δημοσίου, σε εκπροσώπους φορέων και λειτουργούς οι οποίοι έχουν σχεδιάσει ή έχουν εφαρμόσει, συλλογικά ή μεμονωμένα καινοτόμες και πρωτοπόρες εφαρμογές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση του διοικητικού περιβάλλοντος στη χώρα.

 Όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου «σήμερα έχουμε την καινούργια φωτεινή πλευρά της Ελλάδας, του Δημοσίου. Η οδηγία-εντολή του πρωθυπουργού από την πρώτη μέρα ήταν να αλλάξουμε όλα αυτά τα οποία ταλαιπωρούσαν και πονούσαν τους Έλληνες στην καθημερινή τους συνδιαλλαγή με το Δημόσιο. Δεν είναι μόνο θέμα ταλαιπωρίας αλλά εμπιστοσύνης».

Μάλιστα, ο υπουργός σημείωσε ότι «ελπίζω σε μερικά χρόνια αυτός ο θεσμός των βραβείων να μην υπάρχει σε μερικά χρόνια με την έννοια να μη χρειάζεται πλέον να απλοποιήσουμε πλέον τίποτε άλλο, να τα έχουμε κάνει όλα και να θεωρούμε καθημερινότητά μας ότι γίνονται ψηφιακά». Τόνισε ότι «θα πρέπει κάθε μέρα να είμαστε ασίγαστοι και να ψάχνουμε να βρούμε πού τελικά ταλαιπωρούμε έστω και τώρα τον πολίτη. Εμείς εδώ είμαστε η αλλαγή που πρέπει να κάνουμε στην δημόσια διοίκηση, εμείς θα καταφέρουμε τελικά ακόμη πιο πολλές, πιο εύκολες διαδικασίες στους πολίτες».

 Παράλληλα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε ότι «είναι μεγάλη μας χαρά, να διοργανώνουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, σαν υπουργείο, τα βραβεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Είναι ευθύνη μας, και μάλιστα προνόμιο μας, να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει καινοτόμα σε αυτό το δυναμικό τοπίο και σαν πολιτική ηγεσία του υπουργείου, μαζί με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά, ώστε να δίνουμε λύσεις στις προκλήσεις που εμφανίζονται μπροστά μας. Σήμερα, ρίχνουμε τα φώτα της δημοσιότητας σε εκείνους τους οραματιστές που δεν ονειρεύονται απλώς, αλλά διαμορφώνουν ενεργά το μέλλον μας».

 Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι «σήμερα τιμούμε 20 ομάδες οι οποίες, εκ μέρους του δημόσιου τομέα, συμβάλλουν καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, σε διαφορετικούς τομείς. Η επιβράβευση της προσπάθειάς τους αποτελεί κυρίως ηθική αναγνώριση στην πορεία τους ως δημόσιοι λειτουργοί και είναι μέρος της αξιολόγησης του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται και από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Οφείλουμε να τους απευθύνουμε δημόσια ένα “ευχαριστώ”. Οι επιτυχίες των τελευταίων ετών δεν ήταν δεδομένες, αλλά ήρθαν ως αποτέλεσμα της συλλογικής εργασίας από το 2019».

 Και ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνίων και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Καράντζαλος, αναφερόμενος στην απονομή βραβείων τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά τιμητικό για εμάς να βραβεύουμε όλους όσοι κάνουν και τη δική μας καθημερινή ζωή πιο εύκολη, όσους έχουν συμβάλλει στην απλοποίηση και την αποτελεσματικότητα όλων των διαδικασιών του Δημοσίου, κάνοντας την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Συγχαρητήρια σε όλους, οι εφαρμογές και οι ιδέες σας, μας δίνουν σημαντικό κίνητρο να εργαστούμε ακόμα πιο εντατικά για να υλοποιήσουμε τους στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Βραβεία, εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης απένειμαν οι: Υπουργός Εργασίας ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάνη, ο γενικός γραμματέας Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, η γενική γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης Εύη Δραμαλιώτη, η γενική γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μανώλης Λογοθέτης, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού υπουργείου Υγείας ‘Αρης Αγγελής και ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδας Χριστόπουλος.

 

Οι βραβεύσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης απονεμήθηκαν δύο Ειδικές Τιμητικές Διακρίσεις. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου απένειμε την Τιμητική Διάκριση για Ιδιώτη στη Λίτσα Παναγιωτοπούλου και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος την Τιμητική Διάκριση για Δημόσιο Λειτουργό στον Φαίδωνα Κακλαμάνη.

 Συνολικά, υποβλήθηκαν φέτος 92 προτάσεις από φορείς του δημόσιου τομέα ή δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς και ο στόχος ήταν η ανάδειξη αποτελεσματικών, καινοτόμων και πρωτοπόρων διαδικασιών ψηφιοποίησης και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και δράσεων, οι οποίες βασίζονται στις κατευθύνσεις της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Οι νικητές των «Βραβείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης» για το έτος 2022 είναι:

1. Στην κατηγορία «Καλύτερης Εφαρμοσμένης Ιδέας», οι νικητές για κάθε επιμέρους θεματική ανά τομέα πολιτικής είναι:

(α) Στη θεματική Παιδεία και Πολιτισμός

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Ένα bot στις πλατφόρμες Viber & Messenger για την προβολή του ωρολογίου προγράμματος ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος» του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

– Το 2ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Παραγωγής και Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων SHDE» του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.

(β) Στη θεματική: Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία» του φορέα «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας».

– Το 2ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «e-Peitharxika: Ηλεκτρονική εφαρμογή για τη συστηματική παρακολούθηση των πειθαρχικών υποθέσεων» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

(γ) Στη θεματική: Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης της διαδικασίας πλοήγησης των πλοίων στους λιμένες της χώρας για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας» της Διεύθυνσης Πλοηγικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτικών Επενδύσεων Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

– Το 2ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Ανάπτυξη ψηφιακού εργαλείου για την ενημέρωση και καθοδήγηση των ΜμΕ στην επιλογή σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

(δ) Στη θεματική: Ασφάλεια του Πολίτη

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Εφαρμογή αυτόματων μετεωρολογικών προειδοποιήσεων» της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

– Το 2ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των Ε/Τ συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων – Μετανάστευσης ΠΕ.Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.» της Ελληνικής Αστυνομίας.

(ε) Στη θεματική: Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης λόγω γήρατος σε πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους και δημοσίους λειτουργούς όλων των κατηγοριών» του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

– Το 2ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «CAN-MDS: Σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης περιστατικών κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών» του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

2. Στην κατηγορία «Καλύτερης Νέας Ιδέας», οι νικητές για κάθε επιμέρους θεματική ανά τομέα πολιτικής είναι:

(α) Στη θεματική Παιδεία και Πολιτισμός

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «e-ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.: Ένα συνεργατικό Εγχείρημα Αποκεντρωμένης Υπηρεσίας Υ.ΠΑΙ.Θ.» του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) Αιτωλοακαρνανίας.

(β) Στη θεματική: Δημόσια Διοίκηση, Αυτοδιοίκηση και Δικαιοσύνη

– Το 1ο βραβείο, λόγω ισοβαθμίας απέσπασαν οι προτάσεις με τίτλους «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Έργων Τεχνικής Βοήθειας» της Γενικής Γραμματείας Συντονισμούς της Προεδρίας της Κυβέρνησης και «Εφαρμογή λήψης Δικαστικών Αποφάσεων Πρωτοδικείου Αθηνών» του Πρωτοδικείου Αθηνών.

– Το 2ο βραβείο, λόγω ισοβαθμίας απέσπασαν οι προτάσεις με τίτλους «Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Ποινική Δικογραφία» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και «Ανάπτυξη και εφαρμογή ευφυών αλγορίθμων για τη διαμόρφωση συστήματος εσωτερικού ελέγχου στη Δημόσια Διοίκηση (REIAP)» της Ειδικής Γραμματείας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

(γ) Στη θεματική: Οικονομία, Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Αναβάθμιση της σύζευξης θέσεων εργασίας και βιογραφικών με αξιοποίηση της Α.Ι. (Artificial Intelligence)» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

– Το 2ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Εφαρμογή Προειδοποιήσεων Παγετού» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

(δ) Στη θεματική: Ασφάλεια του Πολίτη

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ερευνητική Δράση υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Αστυνομίας με τίτλο “HECTOR” για τη βελτίωση της Ασφάλειας των Τουριστικών Υποδομών» της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Το 2ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Αναφορές / καταγγελίες σε θέματα πυροπροστασίας επιχειρήσεων-εγκαταστάσεων μέσω του GOV.GR» του Πυροσβεστικού Σώματος.

(ε) Στη θεματική: Υγεία και Κοινωνικές Υποθέσεις

– Το 1ο βραβείο απέσπασε η πρόταση με τίτλο «Καινοτόμες πρακτικές για την ενίσχυση της πρόληψης καρκίνου του μαστού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.