Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθαρά Κέρδη και μερίσματα φαίνεται ότι έγιναν οι  επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος των επιχειρήσεων – ανάμεσα τους και οι αλυσίδες τροφίμων οι οποίες χάρη στην κρατική βοήθεια πέρασαν «αβρόχοις ποσί» την ενεργειακή κρίση. Αντίθετα τα νοικοκυριά μάλλον βρίσκονται ολοένα και περισσότερο σε συμπληγάδες εξαιτίας της ακρίβειας που έχει εκτοξεύσει τα ύψη τις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής που τα καθιστούν απλησίαστα.

Φέτος ο Χειμώνας θα είναι ακόμη πιο «σκληρός» καθώς το βασικό προϊόν για διαβίωση τους, που στη χώρα μας είναι το ελαιόλαδο, έχει υπερδιπλασιάσει την τιμή του, καθώς από τα 7 ευρώ το λίτρο έχει εκτοξευτεί άνω των 15 ευρώ, διότι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου, η Ισπανία, έχασε μεγάλο μέρος της παραγωγής με συνέπεια η ζήτηση να καλύπτεται με την άνοδο της τιμής στον παραγωγό.

Η φετινή περίοδος της συγκομιδής του ελαιολάδου αναμένεται να δώσει στον παραγωγό ακόμη και  10 ευρώ το λίτρο από την μέση τιμή των 5 ευρώ πέρυσι.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ η μία μετά την άλλη ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της χρονιάς που πέρασε. Εμφανίζουν κέρδη μειωμένα σε σχέση τα αντίστοιχα κέρδη του 2021 αλλά ικανά να μοιράσουν μερίσματα συνολικής αξίας από 4 έως 18  εκατ. ευρώ ανά αλυσίδα  τροφίμων. Αντίθετα ζημιές εμφάνισε η ΑΒ ΒΑΣΙΛΌΠΟΥΛΟΣ ύψους 2,4 εκατ. ευρώ από κέρδη 30 εκατ. ευρώ.

Οι επιδοτήσεις  των τιμολογίων ενεργείας έγιναν  κέρδη για τις επιχειρήσεις

Όμως η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης διστάζουν να «πάρουν»  πίσω τις επιδοτήσεις από τα τιμολόγια ρεύματος με την κυβέρνηση να συνεχίζει την έμμεση επιδοματική πολιτική υπέρ των αλυσίδων μέσω του market pass συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος των επιχειρήσεων τέθηκε σε εφαρμογή από τον νυν  υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και πρώην υπουργός του ΥΠΕΝ στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα  πρώτα χρήματα που πήραν οι επιχειρήσεις ήταν το Φεβρουάριο του 2022 και τα τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023 με το ύψος της επιδότησης στα 0,020 ευρώ ανά KWh διότι υπήρξε σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του ρεύματος.

Με την πρώτη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ διατέθηκαν συνολικά το ποσό των 133 εκατ. ευρώ. Παράλληλα από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022  αποφασίστηκε η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.

Οι μηνιαίες επιδοτήσεις κινήθηκαν από τα 20 έως τα 60 ευρώ ανά MWh.

Νίκος Θεοδωροπουλος