Έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει ο μοναδικός ελληνικός «κρίκος» του διεθνούς ομίλου αγορών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού «IDEE Europe», ο οποίος δραστηριοποιείται σε 17 χώρες και καλύπτει 870 σημεία πώλησης, με κύκλο εργασιών άνω των 8 δισ. ευρώ ετησίως -ή πάνω από 2,5 εκατ. σε πωλήσεις ανά ώρα- και 13.000 εργαζομένους. Πρόκειται για την εταιρεία «PowerZ», η οποία δραστηριοποιείται στη διανομή ηλεκτρολογικού υλικού με πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και κλείνει σύντομα 50 χρόνια ζωής. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1974 από τον Νικόλαο Ζαχαρόπουλο, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη ανάπτυξη, με τον τζίρο της να εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 35 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 26 εκατ. πέρυσι, με τη μεγάλη αυτή άνοδο να αποδίδεται -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση της γκάμας της στα προϊόντα φωτισμού, αλλά και στη διείσδυση της σε μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Η PowerZ έχει επενδύσει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ μόνο τα τελευταία χρόνια, από το 2017 μέχρι σήμερα (σε εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και στόλο οχημάτων), ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό της κατάστημα με είδη φωτισμού και τεχνολογίας τον Οκτώβριο, ενώ στις 30 Ιουνίου εγκαινίασε το κατάστημα λιανικής LUMINNO στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, πιθανώς κι εντός του 2024, τα καταστήματα LUMINNO στόχος είναι να γίνουν τέσσερα, αφού εκτός από αυτό στη Θέρμη, θα προστεθούν άλλα δύο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (όπου θα ανακαινιστεί και θα μετονομαστεί το υφιστάμενο από το 1990 κατάστημα της εταιρείας στην οδό Εγνατία) και τον Εύοσμο, αλλά και ένα στην Αττική. Μάλιστα, στα καταστήματα αυτά θα υπάρχει δυνατότητα, κατόπιν ραντεβού, συνεργαζόμενοι διακοσμητές ή φωτιστές να επισκέπτονται δωρεάν τον χώρο του ενδιαφερόμενου πελάτη, ώστε να του κάνουν τις προτάσεις τους.

Τα παραπάνω επισήμαναν σήμερα, σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους, τα αδέρφια Δημήτρης και Μάριος Ζαχαρόπουλος, που σήμερα διοικούν την επιχείρηση, η οποία απασχολεί περίπου 130 εργαζόμενους, σε ποσοστό 80% αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατά το 40% γυναίκες. Η PowerZ διαθέτει οκτώ αποθηκευτικές και διοικητικές εγκαταστάσεις, σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, οι οποίες καλύπτουν εμβαδόν 15000 τετραγωνικών. Έχει 200 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και προμηθευτές, 22.000 κωδικούς προϊόντων διαθέσιμους σε πραγματικό χρόνο και 1500 πελάτες χονδρικής σε όλη τη χώρα και εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ως προς τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, γεγονός που διασφαλίζει έγκαιρες παραδόσεις και ελαχιστοποιεί τα περιθώρια λάθους. Η μεγάλη άνοδος του τζίρου της εταιρείας τα τελευταία χρόνια συνδέεται σε σημαντικό βαθμό και με τις προμήθειες πολύ εξειδικευμένου βιομηχανικού ηλεκτρολογικού υλικού, που πραγματοποιεί στον κλάδο της ναυτιλίας, ο οποίος έχει πλέον φτάσει να εκπροσωπεί περίπου το 20% του κύκλου εργασιών της. Κατά τα λοιπά, το 6% των συνολικών πωλήσεων της PowerZ αφορά σε εξαγωγές, κυρίως σε αγορές της ΕΕ. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη τριετία το ποσοστό αυτό να αγγίξει το 10%.

Η ένταξή της στην ΙDEE Europe, για την οποία οι διαδικασίες κράτησαν περίπου ενάμιση χρόνο, λόγω των πολύ απαιτητικών κριτηρίων που τίθενται, θα επιτρέψει στην ελληνική εταιρεία να πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού θα αποκτήσει απευθείας και απρόσκοπτη πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των μεγαλύτερων βιομηχανιών ηλεκτρολογικού εξοπλισμού παγκοσμίως, με αποτέλεσμα ο Ελληνας καταναλωτής να απολαμβάνει τα πιο σύγχρονα ηλεκτρολογικά και τεχνολογικά προϊόντα χωρίς καθυστέρηση και περιττά κόστη. Επίσης, η ελληνική αγορά θα έρθει σε επαφή με προϊόντα βιομηχανιών του κλάδου, που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία εγχώρια παρουσία. Για τα πεντηκοστά γενέθλια της επιχείρησης διοργανώνεται αύριο ειδική εταιρική εκδήλωση, στην οποία θα παραβρεθεί και ο γενικός διευθυντής της IDEE Europe, Ζαν Φιλίπ.