Φόβοι ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός εντός της πόλης της Λάρισας, υπάρχουν από τους αρμόδιους φορείς και τον Δήμο Λαρισαίων καθώς το ύψος του ποταμού έφτασε τα 10 μέτρα.

Παράλληλα συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές συνοικίες της πόλης από υπερχείλιση των φρεατίων με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί, με τους κατοίκους να μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Οι διασώστες συνεχίζουν να επιχειρούν ακόμη και με βάρκες προκειμένου να απεγκλωβίσουν κατοίκους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα οποία έχουν «παγιδευτεί» με νερό.

Μεταξύ άλλων και δεκάδες εθελοντές μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο που χρησιμοποιούνται για αναχώματα όπου χρειαστεί ώστε προστατεύουν όσο μπορούν οι κατοικίες.

Πυροσβεστική: Συνολικά 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων έχουν πραγματοποιηθεί

Συνολικά 2.806 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, έως σήμερα Σάββατο τις 7 το πρωί, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 7.687 κλήσεις, που αφορούσαν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

* Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 5.427 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Μαγνησία, 2.272 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 790 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 630 άτομα
-Στην Λάρισα 670 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 193 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 190 άτομα
-Στην Καρδίτσα, 1.480 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 310 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 710 άτομα
-Στα Τρίκαλα, 885 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 143 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
-Στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 923 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
-Στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 315 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
-Στη Θήβα και στη Λιβαδειά Βοιωτίας 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 19 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκε σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 14 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
-Στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
-Στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

*Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 147 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Στις Σπέτσες 12 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 αντλήσεις υδάτων
-Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, και πραγματοποιήθηκαν 71 αντλήσεις υδάτων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
-Στη Μονεμβασιά πραγματοποιήθηκαν 5 αντλήσεις υδάτων
-Στην Κόρινθο πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

*Στην Περιφέρεια Αττικής 1.150 κλήσεις, εκ των οποίων:

-Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 1026 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 716 αντλήσεις υδάτων, 75 κοπές δέντρων και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
-Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 49 αντλήσεις υδάτων

Από την Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι εχθές Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 420 εναέριες διασώσεις.

-110 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 3 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και

-310 εναέριες διασώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 και επιχείρησαν 20 ελικόπτερα, εκ των οποίων, 7 είχαν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και 3 είχαν διατεθεί μέσω διμερών συμφωνιών από την Ελβετία.

Ταυτόχρονα, τα εναέρια μέσα καθώς και Σ.μη.Ε.Α. του Π.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και μέχρι το τελευταίο φως μετέφεραν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη κλινοστρωμνής, ενώ τα επίγεια μέσα συνεχίζουν τις ίδιες ενέργειες,  σε πληγέντες των περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Βόλος: Η υδροδότηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την πόλη – Προσπάθειες για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης
Συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν, όσο είναι δυνατόν, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο Βόλος και συνολικά η Μαγνησία, μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία.
Το μέγιστο πρόβλημα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου παραμένει η υδροδότηση της περιοχής. Η προσπάθεια αντιμετώπισής του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού έχουν καταστραφεί αντλιοστάσια και μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης. Από χθες και κατά διαστήματα, έγινε παροχή νερού στο κέντρο του Βόλου, για περίπου δύο ώρες, αλλά το νερό δεν είναι πόσιμο και η ίδια προσπάθεια θα επαναληφθεί και σήμερα σύμφωνα με την ΔΕΥΑΜΒ, με συγκεκριμένο ωράριο και σε άλλες περιοχές.
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στην ύπαιθρο, με τη διανομή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού από τον Δήμο Βόλου και δωρεές εταιρειών και πολιτών.
Από την πλευρά του Δήμου Βόλου δεκάδες συνεργεία καθαρισμού εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους ώστε να γίνεται απρόσκοπτα η κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά και η απομάκρυνση κατεστραμμένων από τη θεομηνία αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τα νερά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών όπου εγκλωβίστηκαν τεράστιες ποσότητες λάσπης και είναι δύσκολη η απομάκρυνσή της από τις περιοχές αυτές.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο καταβάλλονται προσπάθειες να απομακρυνθεί ο κόσμος που έχει εγκλωβισθεί σε θέρετρα του Πηλίου όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη ως αδύνατη. Πρόκειται για τουρίστες που πρέπει να ταξιδέψουν για τα αεροδρόμια και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Από το 730 Τάγμα Μηχανικού της 1ης Στρατιάς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας τύπου Belley, επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο, μεταξύ Καλών Νερών και Μπούφας και αναμένεται τις επόμενες ώρες να δοθεί προς χρήση και να επανασυνδεθεί το Νότιο Πήλιο με τον Βόλο ώστε να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν όσοι κινούνται τον δρόμο Καλά Νερά-Πινακάτες-Μηλιές-Νεοχώρι. Ανάλογη η κατάσταση είναι και στο Ανατολικό Πήλιο όπου αποκλεισμένα είναι τα χωριά της Ζαγοράς, Πουρί και Χορευτό, το Ανήλιο και το Μούρεσι αφού έχουν καταρρεύσει τμήματα του οδικού δικτύου και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που πρέπει να απομακρυνθούν λόγω έλλειψης τροφίμων αλλά και αφού δεν ηλεκτροδοτείται η περιοχή .
Χθες το απόγευμα, πλοίο που ναυλώθηκε από τη ΔΕΗ, μετέφερε δια θαλάσσης τεχνικούς, οχήματα και υλικό από τον Βόλο στη Μηλίνα και καταβάλλονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου.
Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί σε περιοχές των Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας
Σε λιμνοθάλασσα λασποβροχής έχουν μετατραπεί ολόκληρες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, και καθώς τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν και μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν.  Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική, ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, ενώ συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών  στην Π.Ε. Καρδίτσας, όπου εκτυλίσσονται ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες πόνο και θλίψη για αυτά που έχουν υποστεί αλλά και για την επόμενη μέρα.  Χωρίς ηλεκτροδότηση είναι περιοχές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με συγγενικά τους πρόσωπα. Υπάρχουν ανάγκες σε πόσιμο νερό, φάρμακα και φαγητό. Από τον Δήμο Μουζακίου, όπως ανακοινώθηκε, άρχισε η διανομή εμφιαλωμένου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Μουζακίου και των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις του κυκλώνα «Daniel».  Ως Κέντρο Διανομής για όλους τους δημότες ορίστηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου.  Επιπλέον, κλιμάκια στελεχών της Δημοτικής Διοίκησης και υπαλλήλων, μεταβαίνουν σε αποκλεισμένα χωριά από κατολισθήσεις και ζημιές σε υποδομές για να διανείμουν και εκεί νερά, τρόφιμα και φάρμακα που έχουν ανάγκη ηλικιωμένοι, ή άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας. Να σημειωθεί, ότι τόσο η διανομή στο Κλειστό, όσο και οι επισκέψεις τροφοδοσίας στις πληγείσες Τοπικές Κοινότητες θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της πρόσβασης στους αποκλεισμένους σήμερα οικισμούς και κατοικίες. Επίσης, από τον ίδιο δήμο γίνεται γνωστό ότι οι εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας του Μουζακίου διατίθενται για τη φιλοξενία πλημμυροπαθών. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε δημοτικά διαμερίσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου συνεχίζονται οι διασώσεις εγκλωβισμένων πολιτών. Σε μια τεράστια λίμνη έχει μετατραπεί ο δήμος Φαρκαδόνας όπου γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές. Δύσκολη είναι η κατάσταση στο χωριό Πηνειάδα του δήμου όπου το νερό έχει σκεπάσει το χωριό, όπως και το χωριό Κεραμίδι. Σε ολόκληρη την  Π.Ε. Τρικάλων χωριά βυθίστηκαν κάτω από το νερό. Στα Μεγάλα Καλύβια και την  Αγία Κυριακή, χωριά κοντά στην πόλη των Τρικάλων, που δέχτηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας, η κατάσταση είναι δραματική, όπως και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα που γειτνιάζουν με τον Πηνειό ποταμό. Οι καταπτώσεις και οι κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο είναι συνεχείς και μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων προσπαθούν να δώσουν λύσεις όπου απαιτείται. Γέφυρες έχουν γκρεμιστεί, δρόμοι δεν είναι σε κυκλοφορία. Ο δήμος Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με σχετική ανακοίνωση κάνει γνωστό,  πως όσοι έχουν ανάγκη φαρμακευτικής περίθαλψης και ιδιαίτερα οι κάτοικοι από τα χωριά του ορεινού όγκου, να απευθύνονται στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητάς τους. Εκεί θα δηλώνουν τα φάρμακα που χρειάζονται με την αναγραφή του ΑΜΚΑ και ο Δήμος Πύλης θα αναλάβει την προμήθεια και αποστολή προς τους πολίτες γρήγορα. Επιπρόσθετα μπορούν να απευθύνονται και στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» για να δηλώνουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες. Τέλος, στο τηλέφωνο 2434350100 μπορούν να εξυπηρετηθούν συνδημότες που έχουν ανάγκη προμήθειας τροφής. Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήματος για καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία Daniel.
Η διαδικασία έχει δύο στάδια.
Στάδιο Α: Υποβολή αιτήματος
Στάδιο Β: Επίσκεψη κλιμακίου μηχανικών Δήμου Τρικκαίων