Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμβαση για την προμήθεια υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς ψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος (export cable system) για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltica 2 υπέγραψε η Hellenic Cables. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτό το σημαντικό έργο πραγματοποιείται από μια κοινοπραξία μεταξύ της Ørsted και PGE Polska Grupa Energetyczna, (με ίση συμμετοχή 50-50) η οποία έχει συσταθεί με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει 148 χλμ. υποβρυχίων καλωδίων τάσης 275kV με μόνωση XLPE. Επιπλέον, στη σύμβαση περιλαμβάνονται οι εργασίες διασύνδεσης, τερματισμού και δοκιμών πριν τη θέση σε λειτουργία, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας του έργου.

Η Ørsted και η PGE αναπτύσσουν το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltica, με δυνητική συνολική ισχύ έως 2,5GW, το οποίο θα αναπτυχθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο, αφορά το έργο Baltica 2, το οποίο θα έχει ισχύ 1,5GW περίπου και βρίσκεται στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας, που εκτείνεται μεταξύ Łeba και Ustka.

Η παραγωγή των υποβρυχίων καλωδίων πρόκειται να ξεκινήσει το 2026, με την παράδοση να αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου. Τα καλώδια θα κατασκευαστούν στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του καθετοποιημένου εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.

Ο Κώστας Σαββάκης, γενικός διευθυντής της Hellenic Cables, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που επιλεχθήκαμε για να παρέχουμε τα καλώδια και τις υπηρεσίες μας στο έργο Baltica 2, τηρώντας τη δέσμευσή μας για την προώθηση λύσεων καθαρής ενέργειας. Η τεχνογνωσία μας στην κατασκευή υποβρυχίων καλωδίων, τις διασυνδέσεις, τους τερματισμούς τους και την πραγματοποίηση δοκιμών, θα παίξει κεντρικό ρόλο στην κατασκευή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου και ανυπομονούμε να παραδώσουμε το έργο αυτό με ασφάλεια και επιτυχία».