Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Στην πλατφόρμα του προγράμματος για τα φωτοβολταϊκά στέγης άνοιξε η δυνατότητα υποβολής των δικαιολογητικών για τους ωφελούμενους, ώστε να δρομολογηθεί η καταβολή της επιδότησης. Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του ΔΕΔΔΗΕ είναι μεγάλο. Έχουν ήδη υποβληθεί 13.000 αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο. Έχει εξαγγελθεί ότι θα διατεθεί ηλεκτρικός χώρος για 300.000 δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το ecopress.gr, η υφυπουργός Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου γνωστοποίησε ότι ενεργοποιηθήκε στην πλατφόρμα του προγράμματος (https://pvstegi.gov.gr), η δυνατότητα για τους ωφελούμενους να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να δρομολογηθεί η καταβολή της επιδότησης.

Ενεργειακά αυτόνομοι

Νοικοκυριά και αγρότες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»  γίνονται ενεργειακά αυτόνομοι. Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, στα οικιακά συστήματα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση μπαταρίας, το κόστος της οποίας επιδοτείται σε ποσοστό 90-100%.

Ο τρόπος λειτουργίας του φωτοβολταϊκού αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης της παραγόμενης ενέργειας από το φωτοβολταϊκό (Φ/Β), δηλαδή στην ενεργειακή αυτονομία του νοικοκυριού. Ειδικότερα:

-Κατά τη λειτουργία του συστήματος (Φ/Β με μπαταρία) η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια διοχετεύεται πρωταρχικά στις καταναλώσεις του ωφελούμενου. Τυχόν περίσσεια παραγωγής διοχετεύεται κατά προτεραιότητα στο σύστημα αποθήκευσης έως την πλήρωση αυτού και δευτερευόντως, μπορεί η διαθέσιμη ενέργεια του Φ/Β να εγχέεται στο Δίκτυο.

-Σε περιόδους που η παραγόμενη από τον Φ/Β σταθμό ενέργεια δεν επαρκεί για την κάλυψη των καταναλώσεων του ωφελούμενου, αυτές καλύπτονται πρωταρχικά με εκφόρτιση του συστήματος αποθήκευσης και δευτερευόντως με απορρόφηση ενέργειας από το Δίκτυο.

Έτσι οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται κατά προτεραιότητα από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, εν συνεχεία από την μπαταρία και η τελευταία επιλογή είναι η απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.

13.000 αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο

«Το πρόγραμμα Φωτοβολταϊκά στη Στέγη προχωράει και εισέρχεται πλέον στην επόμενη φάση υλοποίησης» τόνισε η κα Σδούκου ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση της δυνατότητας υποβολής των δικαιολογητικών από τους ωφελούμενους στην πλατφόρμα του προγράμματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι: «απαραίτητη προϋπόθεση η ολοκλήρωση της διαδικασίας ηλεκτροδότησης του φωτοβολταϊκού σταθμού».

Η υφυπουργός Ενέργειας υπογραμμίζει ακόμη ότι: «το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά μεγάλο και μέσα σε λίγους μήνες έχουν ήδη υποβληθεί 13.000 αιτήσεις για σύνδεση στο δίκτυο. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 238 εκατ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 € για νοικοκυριά και 10.000 € για αγρότες».

Ηλεκτρικός χώρος για 300.000 νοικοκυριά

Συνολικά μπορούν να καλυφθούν 300.000 δικαιούχοι με τον ηλεκτρικό χώρο των 2 γιγαβάτ, που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι θα διατεθεί για τα φωτοβολταϊκά στέγης και αυτό σημαίνει ότι αύριο το πρωί μπορούν να κάνουν φωτοβολταϊκά στέγης 300.000 ιδιώτες, με το διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, που δόθηκε στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ για να μπορούν να συνδεθούν. Το πρόγραμμα που «τρέχει» από το ΥΠΕΝ και το ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα πρώτο πακέτο με επιδότηση. Είναι της τάξης των 238 εκατομμυρίων ευρώ και φτάνει για έναν ορισμένο αριθμό νοικοκυριών και αγροτών, σύμφωνα με τον Στέλιο Λουμάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Τα οφέλη του προγράμματος

Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.500 κιλοβατώρες, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ισχύος 3 κιλοβάτ και μπαταρίας με χωρητικότητα 5 κιλοβατώρες, εξασφαλίζει την κάλυψη άνω του 90% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (η ετήσια παραγωγή του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται στις 1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ). Έτσι το όφελος με τα τωρινά δεδομένα των τιμών της ενέργειας και του κόστους εγκατάστασης μείον επιδότηση (ενδεικτικά) 55 % από το πρόγραμμα φθάνει στα 23.250 ευρώ σε βάθος 25ετίας, σύμφωνα με ενδεικτικά παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, τονίζει το ecopress.gr.

-«Είναι ένα ελκυστικό πρόγραμμα διότι αν δεν υπήρχε η επιδότηση,  η απόσβεση μαζί με την μπαταρία θα γινόταν στα 11 χρόνια, ενώ με το επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης  για τους καταναλωτές είναι από 3 έως 6 χρόνια. Το πρόγραμμα είναι για 25 χρόνια, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα έως τα 25 χρόνια θα έχουν δωρεάν ρεύμα στο ανταγωνιστικό σκέλος του ρεύματος, σε ότι αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Επίσης θα είναι μειωμένες οι χρεώσεις, διότι η μπαταρία λειτουργεί ως ένας αποσβεστήρας ανταλλαγής ρεύματος με το δίκτυο. Δηλαδή οι καταναλωτές δεν θα έχουνε τόση μεγάλη ανάγκη να ανταλλάσσουν ρεύμα με το δίκτυο, αφού η μπαταρία θα απορροφά το ρεύμα, που δεν μπορούν να καταναλώσουν τη στιγμή που παράγεται, για να την καταναλώσουν κάποια άλλη ώρα. Αυτό βοηθάει και το δίκτυο και επίσης βοηθάει τα νοικοκυριά» έχει επισημάνει ο κος Λουμάκης.