Ξεκίνησε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης «Ηλεκτροκίνηση στην πράξη» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΔΜ), στο πλαίσιο των δράσεων της ΔΥΠΑ για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στη Δυτική Μακεδονία.

Με στόχο την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού της περιοχής για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας, το πρόγραμμα απευθύνεται σε 70 ανέργους και εργαζόμενους της Δυτικής Μακεδονίας, με προϋπηρεσία σε συμβατικά συνεργεία αυτοκινήτων, καθώς επίσης και σε σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ.

Μέσω του προγράμματος, συνολικής διάρκειας 62 ωρών, οι καταρτιζόμενοι θα λάβουν τις απαραίτητες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να επισκευάσουν και να συντηρήσουν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε κατάλληλες εγκαταστάσεις του ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΔΜ, που πληρούν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα.

Στην εκδήλωση έναρξης του προγράμματος, συμμετείχαν, ο διοικητής της ΔΥΠΑ και Εθνικός Συντονιστής Δεξιοτήτων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης και ο αντιπρύτανης, Γεώργιος Ιορδανίδης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.

Επίσης, ο διοικητής παρουσίασε τα σημαντικά αποτελέσματα των δράσεων και ειδικών προγραμμάτων της ΔΥΠΑ για την ενίσχυση της Δυτικής Μακεδονίας, που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, από τον Αύγουστο 2019 έως και τον Ιούνιο 2023, σχεδόν 12.000 άνεργοι της Περιφέρειας έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα απασχόλησης, ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας, μέσω επιχορηγήσεων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το 50% των ωφελουμένων ήταν νέοι έως 29 ετών και το 63% ήταν γυναίκες. Το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων που έχουν ήδη καταβληθεί γι’ αυτές τις δράσεις, ανέρχεται σε 48 εκατ. ευρώ.

Στον κρίσιμο τομέα της αναβάθμισης δεξιοτήτων, η συνεργασία της ΔΥΠΑ με κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας, (Amazon, Cisco, Coursera, Google και Microsoft), καθώς και με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έδωσαν τη δυνατότητα σε 1.300 πολίτες της Περιφέρειας να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, διευκολύνοντας την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεγάλη είναι επίσης η ανταπόκριση των ανέργων και εργαζομένων της Δυτικής Μακεδονίας στο εμβληματικό πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που υλοποιεί η ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Περισσότεροι από 12.000 έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση, από τους οποίους πάνω από 9.000 έχουν ήδη πιστοποιηθεί.

Επιπλέον, η ΔΥΠΑ λειτουργεί τέσσερις ΕΠΑΣ Μαθητείας σε Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα και ένα ΙΕΚ στην Πτολεμαΐδα, που προσφέρουν περισσότερες από 15 ειδικότητες, με αυξημένη ζήτηση στις τοπικές αγορές εργασίας.

Το ερχόμενο σχολικό έτος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά, τρεις νέες ειδικότητες: τεχνίτης αερίων καυσίμων, τεχνίτης ηλεκτρολογικών εργασιών και ανελκυστήρων και τεχνίτης μηχανών και συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Τέλος, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης στην περιοχή, όπως το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης καλλιέργειας κρόκου» για τα μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, που υλοποιήθηκε το 2020.