Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.


Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Την υποψηφιότητα της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Σε δηλώσεις της από το Ωδείο Αθηνών, τόνισε ότι «οφείλουμε να εργαστούμε αποτελεσματικά, με επιμονή, για να δώσουμε εκ νέου την προοπτική ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Υπογράμμισε ότι «για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι η υποψηφιότητά της για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία». Σχολίασε ότι «οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα ‘προς το κέντρο ή προς την αριστερά;’», για να τονίσει ότι «δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο». Σημείωσε ότι «αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών».

Η δήλωση 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε,
Σας κάλεσα σήμερα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Βρισκόμαστε μπροστά σε στιγμές κρίσιμων αποφάσεων.
Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών ανέθεσε στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμες αποφάσεις. Οφείλουμε να αποτιμήσουμε με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια τις αιτίες του αποτελέσματος.
Οφείλουμε επίσης να εργαστούμε αποτελεσματικά, με επιμονή, για να δώσουμε εκ νέου την προοπτική ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η υποψηφιότητά μου, ωστόσο, για τη θέση της προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά την Ελλάδα, αφορά την κοινωνία. Αφορά την Αριστερά και τα κινήματα της νέας εποχής, αφορά και κάθε δημοκράτη προοδευτικό πολίτη.
Αφορά την πάγια και κοινή μας επιδίωξη το κοινωνικό ζήτημα να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρώπη. Αφορά το όραμά μας για μια κοινωνία ισότητας, ανθρωπιάς και ελπίδας για να μην καθορίζονται οι ορίζοντες του καθενός και της καθεμιάς από τις κοινωνικές συνθήκες της γέννησής του.
Αφορά το δικαίωμα στα κοινά αγαθά, το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Αφορά τους νέους ανθρώπους, για να δημιουργούν και να πρωταγωνιστούν στην πατρίδα μας. Αφορά τις γυναίκες και το αυτονόητο δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους. Αφορά την ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, θα υποστηρίζει την προσπάθεια του κάθε  εργαζόμενου, ελεύθερου επαγγελματία, επιστήμονα, αγρότη και επιχειρηματία. Αφορά τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση και τις δυνατότητες που γεννά ο στόχος της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής δικαιοσύνης. Αφορά τις δυνάμεις του πολιτισμού. Αφορά τους ανθρώπους που υψώνουν τείχος στη μισαλλοδοξία, στην ομοφοβία, στον ρατσισμό και την άκρα δεξιά.

Για να κάνουμε, όμως, πράξη το όραμά μας για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών χρειαζόμαστε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ αποτελεσματικό, σύγχρονο, μεθοδικό, ικανό να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, που θα αναδεικνύει τη συλλογική προσπάθεια και θα αξιοποιεί τη συλλογική μας ευφυΐα.

Στη διαδρομή αυτή δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε μαζί μας μία πολύτιμη συλλογική παρακαταθήκη. Δύο κορυφαίες στιγμές υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Τότε που μέσα στην κρίση αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, αναλάβαμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Το πετύχαμε, όχι χωρίς παραλείψεις ή λάθη, αλλά στηρίζοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Τότε που πήραμε την απόφαση να διευρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουμε σε ένα μεγάλο μαζικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στη μακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας.  Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα.  Βήματα που θα κάνουμε όλοι μαζί όχι με το άγχος της δικαίωσης των προσωπικών διαφορετικών μας διαδρομών ή εμπειριών, αλλά επιτυγχάνοντας μια νέα σύνθεση, ώστε να συγκροτήσουμε μια νέα κοινή ταυτότητα, ώστε  να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική παράδοση.

Οι αντίπαλοί μας κατασκευάζουν το δίλημμα «προς το κέντρο ή προς την αριστερά;». Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα για εμάς. Ξέρουμε πολύ καλά με ποιους είμαστε. Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε με το δίκιο. Αυτό που θέλουμε σήμερα είναι να είμαστε η δύναμη της δημιουργικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως οι καιροί και οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Ώστε να γίνουμε αύριο η ρεαλιστική και αποτελεσματική διακυβέρνηση υπέρ των πολλών.

Κατανοώ τη δυσκολία, όμως υπάρχουν δυνατότητες. Ξέρω ότι πολλοί έχουν απογοητευτεί, όμως η προσδοκία είναι ζωντανή. Πιστεύω βαθιά
ότι αυτή τη διαδρομή αξίζει να την περπατήσουμε. Πιστεύω βαθιά
ότι μπορούμε! Σας ευχαριστώ».

Στην ΚΕ συνολική πλατφόρμα από την Έ. Αχτσιόγλου  

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο η Έφη Αχτσιόγλου θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της για όλα τα κρίσιμα ζητήματα (πολιτική πλατφόρμα) τόσο για το κόμμα όσο και για τη χώρα. Από το περιβάλλον της κ. Αχτσιόγλου επισήμαιναν ότι το βασικό στίγμα της υποψηφιότητας της σε ό,τι αφορά το κοινωνικό και πολιτικό, το περιέγραψε και στη δήλωση της. Παράλληλα με τη δήλωση της περιέγραψε ένα κόμμα που θα εκτείνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο («Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέσα στη μακρά του πορεία έχει εξελιχθεί πολιτικά. Ξεκινώντας ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επιλέξαμε να εκπροσωπήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και της δημοκρατίας. Κάναμε το πρώτο βήμα, τώρα όμως χρειάζονται πολλά περισσότερα…», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωση της). Σημείωναν επίσης ότι βασικό μέλημα και αγωνία της κ. Αχτσιόγλου είναι να επιστρέψει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά με τις κοινωνικές αναφορές και τα διακυβεύματα που προσδιόρισε στη δήλωση της. Ανέφεραν δε πως η θέση της είναι ότι το κόμμα πρέπει να διέπεται από βασικά χαρακτηριστικά όπως ο επαγγελματισμός, ο τεχνοκρατισμός, ο σύγχρονος λόγος και η αποτελεσματικότητα.

Ακόμη από το περιβάλλον της ανέφεραν ότι είναι υπέρ του χρονοδιαγράμματος που αποφάσισε να εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην ΚΕ για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου και θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό που πάρθηκαν αποφάσεις στην ΠΓ, η οποία και «ήταν η πιο δύσκολη συνεδρίαση». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άποψη της είναι ότι το κόμμα θα τους βρει τους ρυθμούς του, όμως είναι σημαντικό εν τω μεταξύ να μη χάσεις την επαφή με την κοινωνία. Στο ίδιο πλαίσιο εκτιμά ότι δεν μπορεί ένα κόμμα να είναι «ακέφαλο» για μήνες και ότι πρέπει να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα τα πράγματα, δηλαδή και πριν από τη ΔΕΘ, δεδομένου ότι έχει αξία εκεί να παρουσιαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση συγκροτημένη» και να αναδειχθούν τα θέματα που θέλει να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καταγραφούν στη συλλογική συνείδηση.

Μετά και την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ το Σαββατοκύριακο, η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδείες την ερχόμενη εβδομάδα εντός των Αθηνών και εν συνεχεία και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με το περιβάλλον της η καμπάνια της κ. Αχτσιόγλου θα δώσει έμφαση και στο μήνυμα για τη σημασία της συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Ως προς την επιλογή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της σε χώρο και χρόνο πριν από την επικείμενη ΚΕ, ανέφεραν από το περιβάλλον της πως η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της αφορά και την κοινωνία, αφού διεκδικεί να είναι και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.