Θετική πορεία κατέγραψε το πρώτο πεντάμηνο η Vodafone, έχοντας πετύχει 6% αύξηση εσόδων. Παράλληλα η εταιρεία υλοποιεί το επενδυτικό της σχέδιο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, δηλώνοντας πως είναι πιο έτοιμη από ποτέ να απαντήσει στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

«Το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου η Vodafone είχε αύξηση 6% στα γενικά και 3% στα έσοδα από υπηρεσίες. Η βάση μας ήταν σταθερή σε συνδέσεις, ενώ η αύξηση στη ζήτηση για data ξεπέρασε το 70%» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Μπρουμίδης, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής εκδήλωσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία παρέμεινε προσηλωμένη στην συνεπή υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, ύψους 600 εκατ. ευρώ, σε υποδομές δικτύων νέας γενιάς για την διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων σε κάθε γωνιά της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η Vodafone έχει επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G που ξεπερνά το 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέρχεται στο 92%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά.

Στις οπτικές ίνες, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο, που από φέτος το καλοκαίρι θα προσφέρουν σε συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένη ποιότητα δικτύου κινητής.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι:

-Ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,9%, και συγκεκριμένα στα 398 εκατ. ευρώ, από 376 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022 και το εξακολουθητικά υψηλό ενεργειακό κόστος.

-Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2,9%, από 349 εκατ. ευρώ σε 359 εκατ. ευρώ.

-Στην κινητή, η πελατειακή βάση παρέμεινε σταθερή στους 4.251.000, είναι ωστόσο αξιοσημείωτο ότι καταγράφηκε αύξηση των συμβολαίων κατά 3,21%.

-Στην σταθερή, η πελατειακή βάση επίσης σταθεροποιήθηκε στους 946.000 πελάτες, ενώ λάνσαρε υπερυψηλές ταχύτητες 300 Mbps, 500 Mbps και 1 Gbps, προσφέροντας gigabit ταχύτητες σε πάνω από 140 δήμους.

-Η κίνηση δεδομένων αυξήθηκε κατά 67,4%, από τα 80.805 TB σε 135.266 TB, και μάλιστα χωρίς την συμβολή της περιαγωγής που παρατηρείται τις τυπικές τουριστικές περιόδους στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το Vodafone Business ισχυροποίησε το αποτύπωμά του στην ψηφιοποίηση του δημοσίου τομέα, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιώντας εμβληματικά ψηφιακά έργα, που θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του Δημοσίου, των θεσμών και των πόλεων και θα έχουν ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, ο αρχικός στόχος των 200 εκατ. ευρώ σε αναθέσεις για το οικονομικό έτος 2022-2023, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς η αξία των αναθέσεων ανήλθε στα 230 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει αγγίξει τα 270 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν νέες καινοτόμες υπηρεσίες IoT και Cloud & Security για εταιρικούς πελάτες, ενώ τα έσοδα από Internet of Things και ICT υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 20% χρόνο με τον χρόνο.

Το Vodafone TV επιβεβαίωσε τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου Pay TV στη χώρα, καθώς χάρη στις πρόσφατες συμφωνίες με Disney+ και Warner Bros – Discovery, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 απέκτησε περίπου 20.000 νέους συνδρομητές, που μεταφράζεται σε επταπλάσια αύξηση νέων συνδρομητών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Στη λιανική, η νέα αποκλειστική υπηρεσία Vodafone Flex, που παρέχει άτοκα χρηματοδοτική ευελιξία για την απόκτηση προϊόντων τεχνολογίας, έχει ήδη κερδίσει την εμπιστοσύνη 15.000 πελατών, ενώ έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του όγκου πωλήσεων στο eShop το πρώτο μισό του έτους κατά +122% χρόνο με τον χρόνο.

Τιμαριθμική αναπροσαρμογή

Αναφορικά με την πιθανότητα να επιτραπεί από την ΕΕΤΤ η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις τηλεπικοινωνίες, ο CEO της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, επεσήμανε: «Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής (πχ τρόφιμα) στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή». 

Ειδικά για τα δεδομένα κινητής, ανέφερε ότι αποτελούν, ίσως, το μοναδικό αγαθό του οποίου η τιμή υποχωρεί συνεχώς, ανεξαρτήτως της μεταβλητότητας των μακροοικονομικών συνθηκών και των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπενθύμισε ο κ. Μπρουμίδης, η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος: η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση πλήττει εξακολουθητικά και με σφοδρότητα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες ρευματοδότησης που έχει η λειτουργία των σταθμών βάσης, των δικτύων, των data centers. Αλλά η επιβάρυνση δεν προέρχεται μόνο από το ενεργειακό κόστος, καθώς παράλληλα έχουν επέλθει σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες, υπηρεσίες τρίτων. Ενδεικτικά και μόνο, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις υποδομές 5G και FTTH, η τιμή μόνο για καλώδια οπτικών ινών αυξήθηκε περίπου κατά 70% πέρυσι.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και όπως ήδη εφαρμόζεται εδώ και μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο).