Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) φιλοξενεί στο Ηράκλειο, το 77ο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation & Technology – EIT) που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την Προεδρία του καθηγητή Νεκτάριου Ταβερναράκη, προέδρου του ΙΤΕ.

 

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανεξάρτητο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας στην Ευρώπη. Βασική προτεραιότητα του Ινστιτούτου είναι η διασύνδεση και η συνεργασία των επιχειρήσεων, των ακαδημαϊκών και των ερευνητικών ιδρυμάτων (Τρίγωνο της Γνώσης), για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το EIT διαχειρίζεται πόρους που υπερβαίνουν τα 2,9 δισ. ευρώ ενώ το Διοικητικό Συμβούλιό του αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης και συγκροτείται από 15 μέλη, κορυφαίους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και διακρίνονται για την εμπειρία τους στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

 

Σε δηλώσεις του ο κ. Ταβερναράκης ανέφερε ότι «είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, το γεγονός ότι το ΕΙΤ συνεδριάζει στην περιοχή μας» επισημαίνοντας ότι «θα γίνει ευρύτερα γνωστή η αποστολή του και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες του ΕΙΤ και στις Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας θα ενημερωθούν άμεσα για τις δραστηριότητές του, κάτι που θα είναι επωφελές για τις Κοινότητες Καινοτομίας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή». Το ΕΙΤ συγκεντρώνει περισσότερους από 2.900 εταίρους και παρέχει τη δυνατότητα σε φορείς καινοτομίας και σε επιχειρηματίες να μετατρέψουν τις καλύτερες ιδέες τους σε προϊόντα, υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, ενώ δημιουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν τεχνικές και επιχειρηματικές δεξιότητες, παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες δημιουργίας επιχειρήσεων και επιχειρηματικής επιτάχυνσης και ερευνητικά προγράμματα που βασίζονται στην καινοτομία, φέρνοντας νέες ιδέες και λύσεις στην αγορά.

 

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) Μάρτιν Κερν, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εκτός από τη δραστηριότητα του ΕΙΤ που μετατρέπει την έρευνα σε προϊόντα και υπηρεσίες, έχει επίσης ισχυρή ατζέντα στους τομείς της εκπαίδευσης και της περιφερειακής καινοτομίας, κάτι το οποίο αφορά άμεσα και την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αυξανόμενη συμμετοχή ελληνικών οργανισμών, εταιρειών start ups αλλά και φοιτητών στις δραστηριότητες του».