Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels
Όλοι οι κορυφαίοι εγχώριοι εργοληπτικοί όμιλοι θα δώσουν το «παρών» στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το έργο «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας, Βόλου, νέας πτέρυγας Δικαστικού Μεγάρου Καρδίτσας και ανακατασκευή υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων και συντήρηση και διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ», αρχικού εκτιμώμενου ύψους 48,3 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών αποφάσισε την πρόκριση των ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – Α.Τ.Ε.Σ.Ε., INTRAKAT – ΤΕΚΑΛ στο β’ στάδιο της διαδικασίας.

Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου, νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας και ανακατασκευής του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, ενώ επίσης αφορά την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση των ανωτέρω μεγάρων για διάστημα τριάντα ετών. Σκοπός της ανέγερσης των νέων κτιρίων αποτελεί η στέγαση του συνόλου των υφιστάμενων δικαστικών λειτουργιών κάθε πόλης.

Σκοπός της σύμβασης

Βασικός σκοπός του έργου είναι o εκσυγχρονισμός των υποδομών για την ορθότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, η αναβάθμιση της εικόνας των δικαστικών μεγάρων, η αποκατάσταση της στέγασης δικαστικών λειτουργιών που βρίσκονται σε παλαιωμένα κτήρια, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρά τεχνικά και λειτουργικά προβλήματα, καθώς και κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και η συγκέντρωση των υπηρεσιών.

Η υλοποίηση του εν λόγω έργου ΣΔΙΤ θα  συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την λειτουργία των υπηρεσιών. Τόσο ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων χώρων των δικαστηρίων και η ανέγερση νέων όσο και η συνεπαγόμενη βελτίωση των παρεχόμενων δικαστικών υπηρεσιών θα έχουν πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, αναβαθμίζοντας την εικόνα των δικαστικών μεγάρων αλλά και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Το αντικείμενο του έργου

Βάσει της αρχικής προκήρυξης, συνοπτικά η κατασκευή του έργου αφορά:

·       στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στο Βόλο σε έκταση δημοσίου κτήματος στο Ο.Τ. 1274 του Δήμου Βόλου, στη συνοικία Νεάπολη. Το κτιριολογικό πρόγραμμα του προτεινόμενου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου χωρίζεται στα εξής επιμέρους μέρη: Διοικητικό πρωτοδικείο Βόλου, Δικαστικές Υπηρεσίες (Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Πταισματοδικείο) και Ειρηνοδικείο,

·       στην ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία σε έκταση 15.000 τ.μ. εντός του πρώην στρατοπέδου “Τσαλτάκη”. Στο νέο κτίριο θα στεγάζονται το Εφετείο, η Εισαγγελία Εφετών, το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, το Πταισματοδικείο, το Ειρηνοδικείο και το Γραφείο Κοινωνικής Αρωγής,

·       στην ανέγερση νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας στον ελεύθερο σήμερα χώρο του υφιστάμενου οικοπέδου θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων και βοηθητικών χώρων,

·       στην ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δύο κτηρίων του συγκροτήματος.