Συμφωνία για τη δημιουργία μιας πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού για εξαρτήματα κυψελών καυσίμου στην Ευρώπη, υπέγραψαν η Advent Technologies και ο Γερμανικός κολοσσός BASF Environmental Catalyst.

Στην διμερή συμφωνία προβλέπεται ότι οι νέου τύπου κυψέλες καυσίμου HT-PEM θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο που σχεδιάζει η Advent στην Κοζάνη. «Αυτή η συνεργασία θα επιτρέψει το συνδυασμό της τεχνογνωσίας της Advent σε συστήματα κυψελών καυσίμου με την τεχνογνωσία της BASF στην ανάπτυξη καταλυτών και μεμβρανών, δημιουργώντας μια ισχυρή συνέργεια που θα οδηγήσει σε νέες καινοτόμες λύσεις στη βιομηχανία κυψελών καυσίμου», αναφέρει ο Βασίλης Γρηγορίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Advent σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

Η BASF εδώ και 20 χρόνια κατέχει ηγετική θέση στην τεχνολογία μεμβρανών και MEA για κυψέλες καυσίμου με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας (HT-PEM) ενώ η Advent είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής συστημάτων κυψελών καυσίμου HT-PEM. Η συνεργασία τους στοχεύει στην ανάπτυξη νέων καταλυτών και μεμβρανών καυσίμου.

Εν τω μεταξύ το πρώτο μεγάλο βήμα από την Advent Technologies για την υλοποίηση της επένδυσης των 780 εκ € που εγκρίθηκε από την ΕΕ, φαίνεται ότι έγινε μετά και την γνωστοποίηση της εταιρίας ότι απέκτησε αγροτεμάχιο στην Κοζάνη, όπου θα φιλοξενηθούν οι εγκαταστάσεις του έργου Green HiPo. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η εταιρία «αναμένει το τελικό πιστοποιητικό μεταβίβασης της ιδιοκτησίας από το Κτηματολογικό Γραφείο Κοζάνης» ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί ένα γραφείο συντονισμού και σχεδιασμού στην πόλη, το οποίο σε συνδυασμό με την πρόσληψη επιστημόνων, μηχανικών και διευθυντών θα χρησιμεύσει ως επιχειρησιακός κόμβος για την υλοποίηση του έργου στην Κοζάνη.