Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκήρυξη «μαμούθ» ύψους 62 εκατ. ευρώ τρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναζητώντας τον νέο πάροχο που θα αναλάβει την αλληλογραφία της κυβέρνησης και όλων των υπουργείων για τα επόμενα τρία χρόνια.

Για το κλάδο των ταχυμεταφορών ο διαγωνισμός είναι « ως μάννα εξ ουρανού» ο οποίος θα δει το φώς της δημοσιότητας τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει οι υπογραφές από τη αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου και έλαβε την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας.

Ανάμεσα στους ισχυρούς του κλάδου είναι η ACS του ομίλου Quest , η Γενική Ταχυδρομική, τα ΕΛΤΑ Courier και η Speedex.

Τα τελευταία χρόνια στο κλάδο δίνει το παρόν και ο Όμιλος Μαρινάκη μετά την εξαγορά της εταιρείας Courier Center που ολοκληρώθηκε το 2017.

Ο διαγωνισμός καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες της Κυβέρνησης και των υπουργείων όταν τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι η αλληλογραφία βρίσκεται σε πτώση καθώς τα υπουργεία επικοινωνούν με τους πολίτες με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Πάντως για τον επικείμενο διαγωνισμό θα δοθεί σκληρή μάχη και θα καταχωρηθεί σε αυτόν που θα δώσει τη χαμηλότερη τιμή αφού πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη ήρθε νωρίτερα διότι τρέχει ήδη αντίστοιχη ανάθεση των ΕΛΤΑ, του περασμένου Φεβρουαρίου του 2022 αφού η διοίκηση της ACS που συμμετείχε στον διαγωνισμό είχε προχωρήσει σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Η νομική αντιπαλότητα κράτησε περισσότερο από 1 χρόνο.

Οι τελεσίδικες αποφάσεις της Δικαιοσύνης δικαίωσαν τα ΕΛΤΑ με το Ελεγκτικό Συνέδριο να παραδίδει τη σύμβαση στην εταιρεία η οποία με την ανάληψη της σύμβασης έλαβε ως τίμημα το ποσό των 49 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου των ταχυμεταφορών και της διακίνησης αλληλογραφίας, οι προσφορές θα είναι κατώτερες του αρχικού ποσού διότι ο πρώτοι υπολογισμοί τους επιτρέπει να αναλάβουν το έργο δίνοντας χαμηλότερη προσφορά.

Η τεχνολογική αναβάθμιση της ACS με την αξιοποίηση ρομπότ έχει τη δυνατότητα να κάνει διαλογή και αποστολή 50.000 φακέλων ανά μία ώρα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένας εκ των μεγαλυτέρων παικτών της αγοράς, τα ΕΛΤΑ έχει ολοκληρώσει το νέο ρομποτικό σύστημα αυτόματης διαλογής αντικειμένων το οποίο τέθηκε σε λειτουργία με στόχο να τριπλασιαστεί η ταχύτητα διαλογής των δεμάτων.
Το σύστημα έχει τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Κρυονέρι το οποίο είναι σε θέση να εξυπηρετεί 7.000 δέματα την ώρα ή 165.000 δέματα την ημέρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος