Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η μεταβίβαση του τομέα κατασκευών αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια εσόδων για τον Όμιλο, ωστόσο, σε επίπεδο αποτελεσμάτων της Εταιρείας και του Ομίλου αναμένεται βελτίωση» επισημαίνεται από την διοίκηση της Ελλάκτωρ, στο πληροφοριακό δελτίο για την συμφωνία πώλησης της Άκτωρ, στην Intrakat.

Η απώλεια για την Ελλάκτωρ θα είναι περίπου το 50% του συνόλου των καθαρών πωλήσεων της με βάση τη χρήση 2022 και σημαντικά μεγαλύτερη του 50% την τελευταία πενταετία. Η συναλλαγή θα βελτιώσει όμως το τελικό αποτέλεσμα καθώς η Άκτωρ είναι ζημιογόνος (καθαρές ζημιές χρήσης 2022, 15,6 εκατ. ευρώ) με αποτέλεσμα ο Όμιλος να μην έχει διανείμει μέρισμα από τη χρήση του 2010.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ αναφέρει επίσης ότι «η πώληση της θυγατρικής για τις κατασκευές σε συνδυασμό με την κατά 75% πώληση του κλάδου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2022, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων τα οποία, θα θωρακίσουν την κεφαλαιακή δομή του Ομίλου, εξοφλώντας δάνεια και υποχρεώσεις σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονων πληθωριστικών πιέσεων, και θα παρέχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης και στρατηγικής στόχευσης του Ομίλου στην ενίσχυση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του, οι οποίες εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και υψηλή κερδοφορία με μειωμένο κίνδυνο, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες μεγιστοποίησης της αξίας για τους μετόχους».

Η ρευστότητα του εν λόγω Ομίλου αναμένεται να ενισχυθεί συνολικά κατά 214 εκατ., ποσό το οποίο θα καταβάλλεται σταδιακά από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών έως και 24 μήνες από το κλείσιμο της συναλλαγής.

Για την απόκτηση του 100% της Άκτωρ η Intrakat θα καταβάλει 100 εκατ.   εκ των οποίων τα 20 εκατ. έχουν καταβληθεί με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και τα 80 εκατ. πρόκειται να δοθούν με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας. Σταδιακά θα πληρώσει ακόμα 114 εκατ. που αφορούν σε δάνεια που είχε παράσχει η Ελλάκτωρ και θυγατρικές της προς την Άκτωρ.

Να σημειωθεί ότι για το εύλογο και δίκαιο της συναλλαγής ζητήθηκε γνωμοδότηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος η οποία αποφάνθηκε ότι η Αναπροσαρμοσμένη Αξία Ιδίων Κεφαλαίων της Άκτωρ ανέρχεται μεταξύ 160 εκατ. και 196 εκατ. ευρώ.

Στο πληροφοριακό δελτίο σημειώνεται ακόμη ότι η Ελλάκτωρ θα επικεντρωθεί στους κλάδους παραχωρήσεων, περιβάλλοντος, ανάπτυξης ακινήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, στοχεύει στη διατήρηση της σημαντικής θέσης του Ομίλου στον τομέα των παραχωρήσεων στην Ελλάδα, με προβλεπόμενες ταμειακές ροές από υφιστάμενα έργα παραχωρήσεων που υπερβαίνουν τα 1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια.

Μέσω της συμφωνίας με την Intrakat, η Άκτωρ Παραχωρήσεις διατηρεί τις στρατηγικές της συνεργασίες στον κατασκευαστικό χώρο. Ειδικότερα, η Άκτωρ Παραχωρήσεις θα διατηρήσει τα έργα παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ στα οποία συμμετέχει, ενώ στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητάς της και θα έχει δικαίωμα (και όχι την υποχρέωση) εφόσον το επιθυμεί να συμμετέχει από κοινού με την Άκτωρ (ως θυγατρική της Intrakat πλέον) σε νέα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ.