Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους αρχηγούς των κομμάτων, σε βουλευτές και σε δημόσιους φορείς θα αποσταλεί ο οδηγός της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την προώθηση και ενίσχυση του ανταγωνισμού κατά τον σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών, ενώ θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες σε εκδήλωση της επιτροπής.

Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός αναφέροντας ότι ο οδηγός δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική σελίδα της επιτροπής (https://www.epant.gr/enimerosi/dimosieyseis/odigoi/item/2528-odigos-gia-dimosies-politikes.html ) και υπογραμμίζει ότι «ελπίζουμε όλοι να τον στηρίξουν στα λόγια και στις πράξεις!»

Επιπλέον ο πρόεδρος αναφέρει: «ο οδηγός αναλύει από πλευράς ανταγωνισμού όλες τις μορφές κρατικής παρέμβασης (συναντήσεις με επιχειρήσεις, πλαφόν στις τιμές κλπ.) για τις οποίες έχουμε αρμοδιότητα (π.χ. όχι κρατικές ενισχύσεις που δεν έχουμε αρμοδιότητα).

Εδώ θα βρείτε ποιές δεν είναι οι αρμοδιότητές μας (π.χ. όχι φωτογραφικοί διαγωνισμοί, οι τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομεία κλπ.)

Σκοπός του οδηγού είναι να βοηθήσει στο σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών και να πληροφορήσει τους δημόσιους φορείς για τους Ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες ανταγωνισμού, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στο κράτος.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι η “επένδυση” σε lobbying και στον επηρεασμό δημόσιων πολιτικών αποτελούν σημαντικές πηγές κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, αλλά συγχρόνως οι “επενδύσεις” αυτές δρουν αρνητικά στην οικονομία και τους καταναλωτές.

Για να προχωρήσει όμως αυτή η προσπάθεια χρειάζεται τη στήριξη όλων. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει μόνο τους πόρους που της παρέχει η πολιτεία. Και σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη δρά καλύτερα από την καταστολή».

Υπενθυμίζεται ότι οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις για τον ανταγωνισμό, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις αρμοδιότητές της αφορούν συγκεκριμένα στα εξής:

Τι είναι το δίκαιο του ανταγωνισμού;

Τι είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού αρμόδια για περιπτώσεις αισχροκέρδειας;

Ποια είναι η δομή (ή διάρθρωση ή οργάνωση) της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Ποιες είναι οι αρμοδιότητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Ποιες πρακτικές ΔΕΝ είναι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού;

Τι είναι οι παράνομες συμπράξεις;

Δίκαιο ανταγωνισμού και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Ποιες είναι οι απαγορευμένες συμπράξεις;

Είναι όλες οι συμπράξεις παράνομες;

Τι ισχύει για κάθετες συμφωνίες διανομής προϊόντων;

Τι είναι η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης;

Έχω πληροφορίες για παράνομη πρακτική, τι να κάνω;

Πόσο καιρό θα χρειαστεί για τη διερεύνηση;

Μπορώ να επικοινωνήσω με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για περισσότερες πληροφορίες;