Πηγή Εικόνας: Intrakat

Την ισχυροποίηση της θέσης του ομίλου Intrakat στον κατασκευαστικό κλάδο σηματοδοτεί η συμφωνία εξαγοράς του 100% των μετοχών της ‘Ακτωρ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της Ελλάκτωρ), καθώς το νέο εταιρικό σχήμα θα διαθέτει ανεκτέλεστο έργων που προσεγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (στοιχεία 9μήνου 2022). Σύμφωνα με όσα επεσήμανε χθες ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, η εξαγορά της ‘Ακτωρ συνάδει απόλυτα με το αναπτυξιακό πλάνο της νέας διοίκησης της Intrakat, το οποίο προβλέπει την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στον κλάδο, καθώς και την περαιτέρω επέκτασή της στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Το economix.gr, σε ρεπορτάζ της Τέτης Ηγουμενίδη, κατέγραψε ήδη σε άλλο ρεπορτάζ τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων Εξάρχου και τα «θολά» σημεία που μένουν προς διευκρίνιση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Εξάρχου, αναφερόμενος στην υλοποίηση της συμφωνίας, σημείωσε ότι το τίμημα που θα καταβάλει η Intrakat ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εξοφληθεί πλήρως με την ολοκλήρωσή της συναλλαγής, ενώ ποσό 114 εκατ. ευρώ το οποίο αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της ΑΚΤΩΡ προς εταιρείες του Ομίλου Ελλάκτωρ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από αυτήν με την εγγύηση της Intrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Σημείωσε δε, ότι η Intrakat διαθέτει θετικό cash flow για την επόμενη τριετία με αποτέλεσμα να μπορούν να καλυφθούν, τόσο οι ανάγκες της ίδιας της εταιρείας, όσο και της ‘Ακτωρ. Αποσαφήνισε μάλιστα, ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης κεφαλαίου της Intrakat. Συγκεκριμένα, στη διάθεση της εταιρείας είναι κεφάλαια ύψους 57 εκατ. ευρώ που προέρχονται από προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου, ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω τραπεζικού δανεισμού. Όσο για τα 114 εκατ. ευρώ που αφορούν τα ενδοομιλικά δάνεια της ‘Ακτωρ, δήλωσε ότι η τεχνική εταιρεία θα έχει τους αναγκαίους πόρους για να εξοφλήσει μέσα στο 19μηνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Εξάρχου δεν απέκλεισε στο μέλλον, εάν κριθεί αναγκαία, μια νέα κεφαλαιακή ενίσχυση για άλλες επενδυτικές κινήσεις της Intrakat στους τομείς που δραστηριοποιείται (έργα, ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις, ΑΠΕ, Τουρισμός-Real Estate). Τονίστηκε επίσης ότι η συμφωνία εξαγοράς τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών και της γενικής συνέλευσης των μετόχων των πωλητριών. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του δ’ τριμήνου του 2023. Ο κ. Εξάρχου, διευκρίνισε ότι μέχρι την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού – η οποία αναμένεται σε περίπου ένα τρίμηνο – οι δύο εταιρίες θα λειτουργούν αυτόνομα και ανταγωνιστικά, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συγχώνευσης των δύο εταιρειών, σημείωσε: «Μετά την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν θα μπορεί η μία να ανταγωνίζεται την άλλη. Επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια για την λειτουργία του ομίλου, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοικτά». Ωστόσο σημείωσε, ότι μετά την έγκριση της συμφωνίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα γίνει γνωστός και ο σχεδιασμός για το business plan του ομίλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εστιάζοντας στους λόγους εξαγοράς της ‘Ακτωρ, ο επικεφαλής της Intrakat επεσήμανε ότι δεν ήταν μόνο τα μερίδια αγοράς και το υψηλό ανεκτέλεστο της εταιρείας, αλλά και η ανάγκη να δημιουργήσει η Intrakat σταθερά κατασκευαστικά θεμέλια. Να αποκτήσει δηλαδή τεχνική επάρκεια και τεχνική δυνατότητα. Όπως σημείωσε «η Intrakat ήταν μικρότερη σε μέγεθος εταιρεία, με ένα διαφορετικό business plan στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σε πάρα πολλά αντικείμενα να μην έχει επαρκή εμπειρία. Έτσι, ήταν υποχρεωμένη να αγοράζει ή να νοικιάζει εμπειρία από αλλού. Αυτό, εκτός από το κόστος, έχει και διάφορες άλλες δυσκολίες. Με την ‘Ακτωρ, η Intrakat έχει τεχνική επάρκεια και εμπειρία ικανή να κάνει οποιοδήποτε έργο στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια που ενδεχομένως θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει. Όλα αυτά τα κερδίζουμε με την ‘Ακτωρ». Επίσης, σημείωσε ότι η ‘Ακτωρ έχει ανεκτέλεστο 2 δισ. ευρώ από νέα και μόνο έργα – επί συνόλου σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ – με χαμηλές εκπτώσεις. «Έχουμε ορατότητα για κερδοφορία το προσεχές διάστημα, ενώ αρκετά από τα νέα έργα είναι σε κοινοπραξία με την Intrakat, οπότε υπάρχουν μεγάλες οικονομίες κλίμακος» συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τη σχέση της Intrakat με την ‘Ακτωρ Παραχωρήσεις, ο κ. Εξάρχου διευκρίνισε ότι θα είναι ανταγωνιστική μέχρι την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στη συνέχεια εκτίμησε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία των δύο εταιρειών αλλά όχι αποκλειστικότητα. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πώλησης της ‘Ακτωρ Παραχωρήσεις από τον όμιλο Ελλάκτωρ, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι «εάν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο θα το εξετάσουμε και εμείς, όπως και πολλοί άλλοι».