Πηγή Εικόνας: peoplecert.org

Με αποτίμηση περίπου 3 δισ. ευρώ και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 36% κατά την τελευταία δεκαετία, η PeopleCert, ο πρώτος ελληνικός «μονόκερος» (unicorn, κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ. δολ.) στοχεύει να γίνει το πρώτο ελληνικό decacorn (10 δισ. δολ). Την ίδια στιγμή, η διοίκησή της εξετάζει την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ακόμη καταλήξει επ’ αυτού.


Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βύρων Νικολαΐδης, πρόεδρος και CEO της PeopleCert, απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο, η ανάπτυξή της εδράζεται κυρίως στην εξωστρέφεια που ανέπτυξε στη διάρκεια των τελευταίων ετών και πλέον θα περιστραφεί περί τις ΗΠΑ, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά δραστηριοποίησής της, μετά τη βρετανική. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, στην Αμερική η εταιρεία δρομολογεί τις μελλοντικές εξαγορές της.

Η εταιρεία που ίδρυσε το 2000 ο Βύρωνας Νικολαΐδης έκλεισε το 2022 με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, ο Όμιλος Peoplecert αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 48% και την κερδοφορία του (EBITDA) κατά 647% επιτυγχάνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις (£117,7 εκατ./ €138,1 εκατ.) καθώς και το υψηλότερο λειτουργικό αποτέλεσμα στα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων (£77,2 εκατ./€90,6 εκατ.) στην ιστορία του.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του έτους 2022 -πρώτο πλήρες οικονομικό έτος μετά την εξαγορά της AXELOS- σηματοδοτούν την αρχή μίας νέας εποχής στις οικονομικές επιδόσεις της PeopleCert.

«Πατάμε γερά στα πόδια μας και έχουμε βάλει και τις βάσεις για να έχουμε αντίστοιχα καλά αποτελέσματα και τα επόμενα χρόνια», σημειώνει ο ίδιος.

Αναλυτικά, τη χρονιά που πέρασε σημειώθηκε 48% αύξηση του κύκλου εργασιών, που ανήλθε στα £117,7 εκατομμύρια (€138,1 εκατ.) σε σύγκριση με £79,6 εκατομμύρια (€92,7 εκατ.) το 2021. 

Επίσης, σημειώθηκε 647% αύξηση στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν στα £77,2 εκατομμύρια (€90,6 εκατ.) έναντι £10,3 εκατομμύρια (€10,9 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τα προϊόντα Business & IT (ITIL, PRINCE2, DEVOPS κ.λπ., δηλ. οι πιστοποιήσεις σε μεθοδολογίες BEST PRACTICE) παρουσιάζουν αύξηση 42% ενώ τα προϊόντα γλωσσομάθειας (LanguageCert), αυξάνονται κατά 61%.

Παράλληλα, μειώθηκε κατά 44.2% το κόστος πωληθέντων σε £17,4 εκατ. (€20,5 εκατ.) το 2022 από £31,3 εκατ. (€36,4 εκατ.) το 2021 και αυξήθηκε το μικτό περιθώριο κέρδους από 60,7% σε 85,2%.

Η εικόνα σε περαιτέρω δείκτες της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2022, διαμορφώνεται ως εξής:

Το Συνολικό Ενεργητικό αυξήθηκε σε £469,9 εκατομμύρια (€529,8 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2022 από £421,7 εκατομμύρια (€501,9 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το Κυκλοφορούν Ενεργητικό αυξήθηκε σε £68,4 εκατομμύρια (€77,1 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2022 από £28,4 εκατομμύρια (€33,8 εκατ.) στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο λόγος ταμειακών διαθέσιμων προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκε σε 2,48 και το σύνολο του κυκλοφορούντοις ενεργητικού προς το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων διαμορφώθηκε σε 3,29.

Ανάπτυξη μέσω εξωστρέφειας και εξαγορών

Ορόσημο για την αναπτυξιακή πορεία της PeopleCert υπήρξε η εκχώρηση του 20% της εταιρείας από τον βασικό μέτοχό της, κ. Β. Νικολαϊδη, στο επενδυτικό κεφάλαιο FTV Capital και η έκδοση εταιρικού ομολόγου 300 εκατ. δολ. για την εξαγορά της βρετανικής Axelos, έναντι 450 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τη θέση της PeopleCert στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικής πιστοποίησης.

Μέχρι το τέλος του 2022, η ελληνική εταιρεία, με περίπου 1.100 εργαζόμενους, είχε πιστοποιήσει πάνω από 7 εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως σε 200 χώρες. Συνεργάζεται με 1.500 διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια για την πιστοποίηση γλωσσών, 2.500 οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης, 800 κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο, ενώ πάνω από 50.000 εταιρείες (μεταξύ τους το 82% εταιρειών της λίστας Fortune 500) έχουν πιστοποιήσει τα στελέχη τους μέσω της PeopleCert. Πλέον, αποτελεί μία από τις 3-4 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της επαγγελματικής και γλωσσικής πιστοποίησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, αυτές οι κινήσεις της εταιρείας «διευρύνουν και ενισχύουν την ηγετική θέση μας παγκοσμίως στην αγορά των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ενισχύουν την πορεία μας για την κατάκτηση της κορυφής».

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η PeopleCert προχώρησε στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας DevOps Institute. Το DevOps Institute είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός στον χώρο του ΙΤ και Προγραμματισμού και βοηθά εταιρείες και πρόσωπα να εξελιχθούν στον ψηφιακό κόσμο, μέσα από τη χρήση της μεθοδολογίας της. Σημειώνεται ότι το DevOps Institute δραστηριοποιείται σε 160 χώρες, έχει στην κοινότητά του περισσότερους από 45.000 επαγγελματίες IT και περιλαμβάνει ένα δίκτυο 150 εξουσιοδοτημένων συνεργατών παγκοσμίως. Προσφέρει εξειδικευμένη γνώση μέσω αξιόπιστων προγραμμάτων πιστοποίησης, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να ανήκουν σε μία πρωτοποριακή κοινότητα επαγγελματιών.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η PeopleCert έκανε στρατηγικές εξαγορές αποκτώντας κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς, όπως η βρετανική εταιρεία Axelos -η μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας από ελληνικό ιδιωτικό φορέα στο εξωτερικό- έναντι τιμήματος 450 εκατ. ευρώ, την QAI και το International Association for Six Sigma Certification (IASSC), που παρέχουν υπηρεσίες πιστοποίησης σε διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Κατέχοντας, ήδη, τα πνευματικά δικαιώματα δύο διεθνώς καταξιωμένων πιστοποιητικών, του ITIL® για ΙΤ & Digital Transformation και του PRINCE2® για Project Management, η PeopleCert μετά και την εξαγορά του DevOps Institute, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους επαγγελματίες, στις επιχειρήσεις και στο δίκτυο συνεργατών της.

Τα θεμέλια για τη δυναμική ανάπτυξη του ομίλου μπήκαν το 2012, όταν άρχισε να δραστηριοποιείται διεθνώς δημιουργώντας in house την πρωτοποριακή τεχνολογία  online  proctoring  και άλλες ψηφιακές εφαρμογές. Η συγκεκριμένη τεχνολογία επιτρέπει τις online εξετάσεις και αποτελεί καινοτομία της PeopleCert. Επιστήμονες πληροφορικής που εργάζονται στην εταιρεία στο τμήμα R&D ανέπτυξαν συστήματα τηλε-εξετάσεων και τηλε-επιτηρήσεων που λειτουργούν 24/7/365 και καλύπτουν 25 γλώσσες με εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεων ετησίως.  Με το λανσάρισμα του OLP στις αρχές του 2012, η PeopleCert ακολουθεί την ενδεδειγμένη διαδρομή ανάπτυξης μίας εταιρείας τεχνολογικής καινοτομίας.

Εκτός από τον τομέα των εξετάσεων και της πιστοποίησης γλωσσικών και άλλων δεξιοτήτων, η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει τα έσοδα από την παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου, όπως βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, αλλά και τη διάθεση πνευματικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τεχνολογικά συστήματα τα οποία έχει αναπτύξει.

Μοχλός προόδου της PeopleCert για τα επόμενα χρόνια είναι τα προγράμματα και το χαρτοφυλάκιο (Prince2 & MSP) που βοηθούν κράτη και εταιρείες να λειτουργούν άρτια (on time και on budget, on specs) ώστε να λύσει χρόνιες παθογένειες, υιοθετώντας τα παγκόσμια πλαίσια βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση έργων.