Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βελτιωμένη εικόνα εμφανίζει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας τον Ιανουάριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το έλλειμμα του μειώθηκε κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, υποχωρώντας στα 125,2 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο τη μείωση του Ισοζυγίου αγαθών, καθώς οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 17,7% σε τρέχουσες τιμές (4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσαν αύξηση κατά 3,0% σε τρέχουσες τιμές (-2,0% σε σταθερές τιμές).

To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών μειώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών, καθώς και της μικρής επιδείνωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκε. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 αυξήθηκαν κατά 86,1% και 71,9% αντίστοιχα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών μειώθηκε, παρά τη μικρή βελτίωση του ισοζυγίου θαλάσσιων μεταφορών.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στην καταγραφή καθαρών εισπράξεων, έναντι καθαρών πληρωμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, προερχόμενων από την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility – RRF), καθώς και στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς. Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον ίδιο μήνα του 2022.

Τέλος, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, καταγράφηκε εισροή 211,1 εκατ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση κατά 422,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη αύξηση κατά 1,5 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων καταγράφηκε μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, λόγω της μείωσης της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους κατά 296,7 εκατ. ευρώ, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη στατιστική προσαρμογή (167,0 εκατ. ευρώ) που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων και από την αύξηση των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό κατά 30,0 εκατ. ευρώ. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στη μείωση κατά 4,4 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε κατοίκους (περιλαμβάνεται η εισροή δανείων από το RRF.