Τις εργασίες του ξεκίνησε χθες το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση και σύρραξη, μέσα από τον πολιτισμό», το οποίο διεξάγεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από 20 έως 23 Μαρτίου 2023. Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και συμβούλια, επιστημονικές ενώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 13 θεματικές Συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης, οι οποίες θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή 142 προσκεκλημένων, συνδέοντας την Επιστήμη και την Καινοτομία με τη Διαμόρφωση της Πολιτικής, τη Βιομηχανία και την Κοινωνία. Στις 13 επιστημονικές συνεδρίες παρουσιάζονται 163 επιστημονικές εργασίες που επελέγησαν μετά από κρίση από τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, σε σύνολο 416 επιστημονικών εργασιών που υπεβλήθηκαν (ποσοστό αποδοχή 39%) από 487 συγγραφείς από τις 5 ηπείρους.

«Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην έναρξη του συνεδρίου», είπε η πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγήτρια Τώνια Μοροπούλου, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, επιστημονικά υπεύθυνης για τη μελέτη, το σχεδιασμό, τον συντονισμό των εργασιών και την επιστημονική παρακολούθηση του εμβληματικού έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου TMM_CH. Πρόκειται για ένα «συνέδριο πολλαπλών εργασιών» καθώς, όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν στο αμφιθέατρο τις συζητήσεις στα πάνελ, αλλά και τις επιστημονικές εργασίες σε διπλανές αίθουσες.

«Το συνέδριο αφορά τις καινοτόμες επιστημονικές μεθοδολογίες που προέκυψαν και αναγνωρίστηκαν μέσω της υλοποίησης του έργου αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου, ένα μεγάλο γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν τα δυο προηγούμενα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα. Η διεπιστημονική συνεργασία που καθιερώθηκε μέσω αυτού του έργου υποστηρίζει τη βιώσιμη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ίδια στιγμή ‘εργάζεται’ χέρι – χέρι με μια κρίσιμη καινοτόμα παράμετρο, που είναι η κοινωνική συμμετοχή και επικοινωνία, υποστηρίζοντας την αμοιβαία κατανόηση και ειρήνη μέσω του πολιτισμού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Μοροπούλου.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να κηρύσσω σήμερα για δεύτερη χρονιά την έναρξη του τρίτου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. «Στην εποχή μας είναι πια βέβαιο ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν νέες ευκαιρίες για τη διατήρηση του πολιτιστικού περιεχομένου και τη βελτίωση της προσβασιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Μουσεία και οργανισμοί που χρησιμοποιούν τεχνολογία είναι πια σε θέση να προσφέρουν καινοτόμες εμπειρίες στους επισκέπτες τους, καθώς και να παρέχουν στο κοινό πρόσβαση σε εκθέσεις εξ αποστάσεως και σε υλικό το οποίο δεν εκτίθεται. Ένα λαμπρό παράδειγμα των επιτευγμάτων αυτών ήταν η μοναδική εμπειρία της ολοκλήρωσης του καινοτόμου έργου της αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου το οποίο παρακολούθησαν, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Όπως τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συνέδριο χαιρέτισαν, μέσω γραπτών μηνυμάτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ενώ εναρκτήριους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, είτε μέσω μηνυμάτων είτε δια ζώσης, οι Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, ΓΓ του ICOMOS, Καθηγητής Mario Santana Quintero, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Dr Eli Eskosido, Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια ‘Αννα Μπατιστάτου, Πρόεδρος του CHiFA και Επίτιμη Πρόεδρος του WMF, Bonnie Burnham, Πρόεδρος του CIPA Heritage Documentation, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδη και Διευθυντής της UNESCO Chair DCH, Δρ Μαρίνος Ιωαννίδη.

Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις μέρες και θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στο Ίδρυμα Ευγενίδου και δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συνεδριάσεις και όλες τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης του διεθνούς συνεδρίου με δωρεάν είσοδο στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ υπάρχει δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης ως εξής:

TMM-CH 2023 – Ημέρα 1 – 20.03.2023

https://www.youtube.com/watch?v=AjLZ0Lo0reQ

TMM-CH 2023 – Ημέρα 2 – 21.03.2023

https://www.youtube.com/watch?v=52DWomY2oOA

TMM-CH 2023 – Ημέρα 3 – 22.03.2023

https://www.youtube.com/watch?v=wY4lSX52lUw

Μπορείτε να δείτε το τελικό πρόγραμμα του Συνεδρίου TMM_CH 2023 στην ιστοσελίδα https://www.tmm-ch.com/files/TMM-CH2023_Program.pdf.