Τη συμβολή των πόλεων στην αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προκλήσεων, τονίζοντας ότι η πολιτική συνοχής βασίζεται στα γερά θεμέλια των τοπικών πληθυσμών, εξήρε από του βήματος του ευρωπαϊκού Φόρουμ των Πόλεων που διεξάγεται στο Τορίνο, η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αποτελεί ήδη μια χειρονομία από την πλευρά των πόλεων σε σχέση με την αναγκαία ανασυγκρότηση. Σε κάθε κρίση, οι πόλεις αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της Ευρώπης, στην πρώτη γραμμή της δράσης, ως πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών, από νοσοκομεία για όσους πάσχουν από Covid-19, μέχρι κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες. Οι πόλεις υπήρξαν κέντρα καινοτομίας και δραστηριότητας, οδηγώντας μας μακριά από τα ξένα ορυκτά καύσιμα και προς την πράσινη ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε τη σημασία της πολιτικής συνοχής. «Η πολιτική συνοχής εξελίχθηκε, αντέδρασε, ήταν μαζί σας, παρέχοντας πολύτιμη υποστήριξη σε αυτές τις πρωτοφανείς καταστάσεις» είπε απευθυνόμενη στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η Συνοχή έχει κινητοποιήσει 23 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της επενδυτικής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, υποστηρίζοντας την υγειονομική περίθαλψη και τις θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις να συνεχίσουν, δίνοντας οξυγόνο στην οικονομία, στα σχολεία και στα κέντρα υγείας, κρατώντας την κοινωνία και την οικονομία μας ζωντανή. Επιπλέον, 51 δισ. ευρώ επαναπρογραμματίστηκαν στο πλαίσιο του REACT-EU επιπλέον του προϋπολογισμού 2014-2020 για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης» υπενθύμισε.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η Κομισιόν στηρίζει τους πιο ευάλωτους από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας. «Επιτρέπουμε έναν έκτακτο αναπρογραμματισμό κονδυλίων για τη στήριξη οικογενειών και μικρών επιχειρήσεων που δεν είναι σε θέση να αντισταθούν στις υψηλές τιμές της ενέργειας» όπως εξήγησε.

Παράλληλα, προέταξε το ρόλο των πόλεων ως προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. «Στις αστικές περιοχές κατοικούν πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ΕΕ, αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της κατανάλωσης ενέργειας και παράγουν έως και το 85% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

«Επομένως, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση πρέπει να ξεκινήσει από τις πόλεις» σημείωσε και έδωσε έμφαση στον ρόλο των μεγάλων πόλεων. «Οι μεγαλύτερες πόλεις έχουν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσουν ως πράσινοι και ψηφιακοί καινοτόμοι. Για παράδειγμα, στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη διαχείριση της κυκλοφορίας, ή στη βαθιά ανακαίνιση κοινωνικών κατοικιών ή μεγάλων κτιρίων. Πρέπει επίσης να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής καινοτομίας, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες ανισότητες, αντιμετωπίζοντας θύλακες φτώχειας, προωθώντας την κοινωνική ένταξη και την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση και καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια. Οι μεγάλες πόλεις διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην καινοτομία: ως δημιουργοί, ως διάδρομοι και ως φορείς διάδοσης» επισήμανε.

Επιπλέον, ανέδειξε τον «ιδιαίτερο ρόλο» των μικρότερων πόλεων. Είναι συχνά οι άγκυρες στις περιφέρειές τους, παρέχοντας θέσεις εργασίας και υπηρεσίες, από την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη μέχρι τις δημόσιες μεταφορές, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, και δημιουργούν ευκαιρίες για τους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται με καλή ποιότητα ζωής και αποτρέπουν την ερήμωση, τo brain drain, την απώλεια ταλέντων, την απώλεια νέων ανθρώπων. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που, ως Ευρωπαίοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά» υπογράμμισε. Προσέθεσε ότι καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις δημογραφικές αλλαγές και τη γήρανση του πληθυσμού, όλες οι πόλεις πρέπει να γίνουν ελκυστικοί τόποι διαμονής, ιδίως για τους νέους και τις νέες οικογένειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα διατεθούν 378 δισ. ευρώ ευρωπαϊκής στήριξης για την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την οικονομική ανάπτυξη και τις δημόσιες υπηρεσίες. Από αυτά, τα 24 δισ. ευρώ θα αφιερωθούν σε βιώσιμες αστικές επενδύσεις με βάση τον τόπο, με άμεση καθοδήγηση από τις πόλεις στο πλαίσιο των στρατηγικών αστικής ανάπτυξης.

«Τα μέσα υπάρχουν. Η δοκιμασμένη μέθοδος είναι η εταιρική σχέση, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και ενδιαφερομένων. Αλλά το όραμα για το πώς θα το κάνετε πρέπει να είναι δικό σας» διαμήνυσε η Ευρωπαία επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους μπορεί να λειτουργήσει ως εργαστήριο για νέους τρόπους ζωής και εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Μπάουχαους στοχεύει να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση συνδυάζοντας τις αξίες της αισθητικής, της βιωσιμότητας και της ένταξης και φιλοδοξεί να είναι μια γέφυρα μεταξύ του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας, της τέχνης και του πολιτισμού. «Πρόκειται απλώς για μια ιδέα, αλλά θέλαμε να γίνουμε ένα πολιτιστικό κίνημα. Και έχει αρχίσει να γίνεται ένα πολιτιστικό κίνημα. Η ιδέα πίσω από το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus είναι να προωθήσει βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς και αισθητικές, όμορφες, λύσεις. Έχουμε ήδη μια ζωντανή κοινότητα του New European Bauhaus, με περισσότερους από 600 εταίρους» όπως ανέφερε η Ελίζα Φερέιρα. Παρέθεσε ως παράδειγμα πως η Επιτροπή αφιερώνει πόρους έρευνας και καινοτομίας για τη δημιουργία έως το 2030 100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων και 150 ανθεκτικών στο κλίμα περιφερειών και τοπικών αρχών.