Έντονες  ήταν οι αντιρρήσεις της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), με τον κ. Δημήτρη Μόσχο, μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΦ να ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον έλεγχο της  φέτας, στην  Επιτροπή  Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν βοηθά στη συνέχιση της προστασίας ΠΟΠ προϊόντων, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.
Όπως είπε, «δεν υπάρχει ξεκάθαρο οργανόγραμμα λειτουργίας του νέου Οργανισμό και τι θα γίνει με τη στελέχωση του, τους ελέγχους και τις ευθύνες, ώστε να αποτρέψει να ξαναγίνουν νοθείες και παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, όπως για παράδειγμα στη φέτα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε λόγο για «αναγκαία θεσμική ανασυγκρότηση του Οργανισμού», επεσήμανε ότι έγινε «διεξοδική συζήτηση από τον Σεπτέμβριο με τους εμπλεκόμενους φορείς» ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι «ανοιχτός σε προτάσεις που μπορεί να υπηρετήσουν καλύτερα τους σκοπούς του νομοσχεδίου».
Διαβεβαίωσε επίσης ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμο και θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού.
“Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης βάζει τάξη σε ένα άναρχο τοπίο που επικρατούσε μέχρι σήμερα”, είπε ο κ. Γεωργαντάς, ενώ έδωσε έμφαση στα προϊόντα ΠΟΠ σε σχέση με την αντιμετώπιση της νοθείας και των παράνομων ελληνοποιήσεων, τονίζοντας ότι γίνεται πιο συγκεκριμένο το νομοθετικό πλαίσιο και επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές.

Πάντως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας  με ανακοίνωση της  αφήνει αιχμές κατά του υπουργού Γεωργίας ότι δεν συμπεριέλαβε  τίποτα από όσα είχα συμφωνήσει για την προστασία  της φέτας ως προιόν Π.Ο.Π

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

Πρόσφατα, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Περιέργως η ως άνω πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ αγνόησε παντελώς την ύπαρξη, τις προτάσεις και τον ρόλο της Ε.Δ.Ο.Φ καθώς «δεν εισακούστηκε, απολύτως καμία, από τις προτάσεις μας, λες και οι συναντήσεις μας με τον Υπουργό γίνονταν για κοινωνικούς λόγους».

«Εξίσου αξιοπερίεργο είναι, ότι ένας νευραλγικός κλάδος όπως ο δικός μας κόπτεται για αυτοέλεγχο και κυρώσεις και το Υπουργείο αντί να στέκεται στο πλευρό μας σφυρίζει αδιάφορα.»

Η Ε.Δ.Ο.Φ είναι αντίθετη στην αψυχολόγητη πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ να περάσει προς ψήφιση ένα ανούσιο νομοσχέδιο, «κατά το οποίο επιχειρείται μια δήθεν νομοθετική μεταρρύθμιση, η οποία, εντέλει, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πρόκειται να λύσει».

Η ΕΔΟΦ είναι υπέρ του να γίνει νομοθετική μεν μεταρρύθμιση αλλά προς την κατεύθυνση να αντιμετωπιστούν ζητήματα ελέγχου, με ταχύτητα και δυναμισμό, σε όφελος των κτηνοτρόφων, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών.

«Για να γίνει αυτό στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων απαιτείται ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου από ΕΝΑ φορέα. Να αντιληφθούμε ότι αυτά που μπορούν να ελεγχθούν και να βγουν συμπεράσματα εκ του ελέγχου σε μισή ώρα, το Υπουργείο τα παραδίδει σε ένα δαιδαλώδες σύστημα που χρονοτριβεί».

«Επιβάλλονται ποινές σε παραβάτες, που παραμένουν «σκελετοί» δεκαετιών στα συρτάρια του Υπουργείου. Σε αυτές προστίθενται πρόστιμα τα οποία δεν εισπράττονται ποτέ. Μια διαρκής ατιμωρησία που ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανομίας.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.