Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου
Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Στις συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής για την υπογραφή της απόφασης ένταξης του έργου της «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» συνολικού προϋπολογισμού 365,4 εκ. ευρώ, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στη συνάντηση του με τους δημάρχους Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο και Μοσχάτου Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Ν. Τομέα Χρήστου Θεοδωρόπουλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η θετική αυτή έκβαση, σηματοδοτεί την οριστική υλοποίηση του έργου και ταυτόχρονα εξασφαλίζει την επιστροφή 110 εκατ. ευρώ που θα αξιοποιηθούν για έργα και υποδομές σε όλη την Αττική.

Χαρακτήρισε το έργο «σημαία», όχι μόνον για την Αττική, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθόσον θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) δηλαδή την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Τόνισε ότι «οι πολίτες της Αττικής και οι κάτοικοι των Δήμων της ευρύτερης περιοχής θα χαίρονται, ένα τεράστιας σημασίας Μητροπολιτικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους και θα δώσει μεγαλύτερη αξία στις περιουσίες τους».

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Α. Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Καλλιθέας Δ. Παπαθανάσης, ο γεν. γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου -Ταύρου Μ. Αντωνάκος και η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλλιθέας Φ. Παπαγιάννη.

Οι εκπρόσωποι των δήμων εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την εξέλιξη και ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες για την πορεία υλοποίησης του έργου ενώ όπως ενημερώθηκαν θα πραγματοποιηθούν σχετικά workshops με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από στελέχη της Περιφέρειας.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι μετά τη διασφάλιση της χρηματοδότησης της ‘Α φάσης του έργου και την πλήρη χρηματοδότηση της β φάσης, ύψους 265 εκ. ευρώ, η δημοπράτηση θα γίνει στους επόμενους μήνες. Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας «η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και δουλειάς από όλα τα αρμόδια στελέχη της, Τόνισε ότι είναι το σημαντικότερο έργο της Αττικής και της χώρας και «ένα από τα εμβληματικότερα πάρκα της Ευρώπης το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα bauhaus και θα είναι το πρώτο που θα δημοπρατηθεί για το 2023».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται την αγωνία όλων, «αλλά χωρίς χρήματα δεν μπορεί να γίνει κανένα έργο και κανένας δεν μπορούσε να εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα από ίδιους πόρους, τονίζοντας «Εμείς, με εργώδη διαδικασία, συμμετέχοντας σε όλες τις διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα συναρμόδια υπουργεία, τα καταφέραμε και πλέον είμαστε σε θέση να πούμε, ότι αυτό το έργο θα γίνει πραγματικότητα. Παράλληλα επιστρέφουν στους πόρους της Περιφέρειας 110 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν προς όφελος των πολιτών των Δήμων της Αττικής».

Ο δήμαρχος Καλλιθέας Δ. Κάρναβος χαρακτήρισε «σημαντική εξέλιξη» την ένταξη της χρηματοδότησης της Β’ φάσης σημειώνοντας ότι είναι προφανές, πως το «μεγαλύτερο ζήτημα και η μεγαλύτερη αγωνία όλων μας είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη δημοπράτηση του έργου».

Ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Α. Ευθυμίουαναφερόμενος στην ενημέρωση που είχαν «για ένα έργο που έπρεπε να έχει τελειώσει χθες», όπως είπε δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα υπερτοπικό έργο που αφορά όλη την Αττική. Πιστεύουμε σε ένα δημόσιο υπερτοπικό πόλο ψυχαγωγίας, αναψυχής, πολιτισμού. Αυτό που θέλουμε είναι να δημοπρατηθεί άμεσα το έργο».

Ο αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση είναι έμπρακτη απόδειξη ότι οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού βρίσκονται σε άμεση συνεργασία. Αναφερόμενος στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου από ευρωπαϊκά κονδύλια ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθεί η δεύτερη φάση γιατί «είναι επ΄ωφελεία των πολιτών και των δημοτών όχι μόνο των δύο δήμων, αλλά των 66 θα έλεγα δήμων της Αττικής. Είναι ένα υπερτοπικό και εμβληματικό πάρκο το οποίο έχει ήδη ενταχθεί στα μεγάλα έργα στα Bauhouse. Το έργο αυτό θα το καρπωθούν, όχι μόνο οι τωρινοί πολίτες αλλά και οι επόμενες γενιές».