ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
ΥΠΕΝ κτίριο Μεσογείων
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο θέμα της διατήρησης της χρήσης του Ιντεάλ και του Άστορ ως κινηματογράφων, επανέρχεται η Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ), η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ). Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης «θα αντιταχθούν με κάθε μέσο και τρόπο».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε κοινή επιστολή τους, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία κοινοποιούν στον υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη και στον διοικητή e-ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή, τα σωματεία αναφέρουν ότι «ο e-ΕΦΚΑ, σε αντίθεση με προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή του, διαφωνεί με αιτιολογίες -ειδικά στην περίπτωση του Ιντεάλ- που προκαλούν θυμηδία, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα ημερίδων για το μέλλον του κινηματογράφου και παρουσιάζοντας την επιστροφή του Ιντεάλ στην προ 100 χρόνων χρήση του ως θεάτρου σαν φυσική εξέλιξη των καιρών (!)».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής της ΕΣΠΕΚ, ΣΑΠΟΕ, ΕΕΝ:

«Παρακολουθούμε ήδη από πέρσι την υπόθεση της κήρυξης διατηρητέας χρήσης ή όχι ως κινηματογράφων των ιστορικών αιθουσών του κέντρου της Αθήνας Άστορ και Ιντεάλ.

Το υπουργείο σας με αιτιολογική του έκθεση στις 23/01/2023 έχει ταχθεί υπέρ της διατηρητέας χρήσης και για τους δύο κινηματογράφους.

Παρόλα αυτά ο e-ΕΦΚΑ, σε αντίθεση με προηγούμενη δημόσια τοποθέτησή του, διαφωνεί με αιτιολογίες -ειδικά στην περίπτωση του Ιντεάλ- που προκαλούν θυμηδία, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα ημερίδων για το μέλλον του κινηματογράφου και παρουσιάζοντας την επιστροφή του Ιντεάλ στην προ 100 χρόνων χρήση του ως θεάτρου σαν φυσική εξέλιξη των καιρών (!).

Αν δεν αλλάξει κάτι -επειδή έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές- η επιτροπή του υπουργείου σας θα συνεδριάσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου για να πάρει την οριστική απόφαση επί του θέματος.

Θέλουμε να δηλώσουμε, εν όψει της σημαντικής αυτής απόφασης, την πάγια θέση μας υπέρ της κήρυξης διατηρητέας χρήσης του Άστορ και του Ιντεάλ ως κινηματογράφων για το καλό του πολιτισμού της χώρας και της ζωής της πόλης μας.

Και καταλήγουμε λέγοντας πως σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, θα αντιταχθούμε με κάθε μέσο και τρόπο».