«Οι δέκα ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του επόμενου νομοσχεδίου του υπουργείου μας, είναι αρκετά μεγάλο για τα θέματα που εισάγονται στην τροπολογία αυτή» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας υποστηρίζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη.

Τόνισε πως θέλουμε «να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα του προγράμματος για την αλλαγή ηλικιακών θερμοσιφώνων ώστε να ξεκινήσουν οι δικαιούχοι να εντάσσονται σε αυτό».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός, επίσης, ανέφερε πως με το πρώτο άρθρο της τροπολογίας τροποποιείται η ειδική εισφορά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και από τα 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα ως απόλυτο ποσό, το μετατρέπουμε σε ποσοστό 5% επί της αγοραίας τιμής του φυσικού αερίου. Καθώς το φυσικό αέριο από τα 200 και 300 ευρώ που ήταν τον προηγούμενο Αύγουστο, έχει φτάσει να είναι κάτω από 50 ευρώ, οπότε τα 10 ευρώ τέλος αντιπροσωπεύουν 20% της τιμής του φυσικού αερίου.

Με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας, ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, είπε ο κ. Σκρέκας «δημιουργείται τώρα μία δεξαμενή χρημάτων, τα οποία θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν σε μελλοντικές κρίσεις να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να στηρίξουμε νοικοκυριά και επαγγελματίες».

Με το τρίτο άρθρο της τροπολογίας, για τον μηχανισμό που έχει νομοθετηθεί για τη φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο της ενέργειας, ανέφερε ο κ. Σκρέκας πως «παρέχουμε τη δυνατότητα της εφάπαξ φορολόγησης για το τελευταίο πεντάμηνο του 2022». Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα σε βιομηχανικούς καταναλωτές ενεργοβόρους να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις απευθείας με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είτε ΑΠΕ, είτε από παραγωγούς που έχουν θερμικά εργοστάσια και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και αυτά ερχόμαστε και τα εξαιρούμε από τον μηχανισμό επιβολής των πλαφόν». Είναι κάτι, είπε ο υπουργός «το οποίο είναι μια απαίτηση της αγοράς. Το έχουν ζητήσει, για να είμαστε και απόλυτα δίκαιοι και κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ερχόμαστε, λοιπόν και το νομοθετούμε».

Για τις εξουσιοδοτήσεις που παρέχονται στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να ορίσουν το πλαίσιο για το πρόγραμμα «Produce-E Green» ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό καθώς αφορά τις επιδοτήσεις βιομηχανικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα παράγουν στην Ελλάδα εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.