Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την υπαγωγή στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων ενός μεγάλου project στον Αστακό που αφορά στη «Μετατροπή του Λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου σε Τουριστικό Λιμένα για Mega Yachts – Ανάπτυξη Εμπορικών Χρήσεων και Παροχή Υπηρεσιών Τουρισμού και Αναψυχής Υψηλών Προδιαγραφών», ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ, προωθεί η εταιρεία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

 

Ποια είναι η επένδυση των 524 εκατ. ευρώ

Η προτεινόμενη επένδυση αφορά στην ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts (με 400 περίπου θέσεις σκαφών εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών.

Φορέας της Επένδυσης είναι η εταιρεία ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ η οποία αιτήθηκε ένταξη του επενδυτικού σχεδίου στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως Στρατηγική Επένδυση 1 (άρθρο 2 §1αβ), καθώς πρόκειται για επένδυση άνω των 40 εκ. ευρώ, και ειδικότερα 524 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, 1.150 νέες Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας).

Ο φορέας επένδυσης σκοπεύει να υλοποιήσει στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου τη μεγαλύτερη μαρίνα φιλοξενίας Mega Yachts της Μεσογείου και με την επένδυση αυτή φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη του τόπου με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Επίσης, αιτείται να λάβει το κίνητρο χωροθέτησης του άρθρου 7 του Ν.4864/2021 σκοπεύοντας στην αξιοποίηση του ακινήτου με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου μέσω του χωρικού εργαλείου «ΕΣΧΑΣΕ», το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 9 του Ν.4864/2021 επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, το κίνητρο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου του άρθρου 5 του Ν. 4864/2021, και το κίνητρο βοηθητικών και συνοδών έργων του άρθρου 6 του Ν. 4864/2021. Ο επενδυτικός κατατέθηκε στην εταιρεία ENTERPRISE GREECE με την υπ’ αριθ. 10700/16-09-2022 αίτηση και την υπ’αριθ. 10711/13- 02-23 επικαιροποίηση αυτής. Μάλιστα, είχε τεθεί και σε σχετική διαβούλευση από τις 15 Φεβρουαρίου (με λήξη στις 25/02).

Το story

Οι μετοχές της «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε.», που ελέγχει και διαχειρίζονται τη ναυτιλιακή ζώνη και τη βιομηχανική περιοχή στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας, είχαν περάσει πριν από χρόνια στα «χέρια» της «ΑΠΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ε.» (αποτελεί κοινοπραξία των τραπεζών Alpha και Πειραιώς) μετά την κατάρρευση της ΑΕΓΕΚ που είχε πουλήσει το project έναντι δανείων.

Στις αρχές του 2022 είχε γνωστοποιηθεί η ολοκλήρωση της πώλησης ακινήτου συνολικής έκτασης 108 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ, με την υπογραφή του συμβολαίου πώλησης στην εταιρεία «ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε». Το ακίνητο (πρώην δημόσιο κτήμα) βρίσκεται στη θέση «Πλατυγιάλι» της Κοινότητας Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, είναι όμορο της Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) και αποτελείται από έξι εδαφικές εκτάσεις, οι οποίες «κούμπωσαν» με την υπόλοιπη έκταση. Παλαιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για εμπλοκή στο deal και στελεχών μεγάλων ομίλων από τον κλάδο των υποδομών, εταιρειών από το yachting, ξένων κεφαλαίων (αραβικά) κ.α. Προφανώς, όπως ανέφεραν οι παλαιότερες πληροφορίες, απαιτούνταν νέο Προεδρικό Διάταγμα για αλλαγή όρων χρήσης.