Τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών. Η ΑΒ Βασιλόπουλος βρέθηκε στην κορυφή των παραβάσεων με 23 παραβάσεις σε 23 κωδικούς προϊόντων. Οι αλυσίδες LIDL Κρητικός και Γαλαξίας με 7 παραβάσεις. Οι έλεγχοι των ταμειακών μηχανών έδειξαν 37 παραβάσεις. Δηλαδή η τιμή στο ράφι ήταν διαφορετική με την τιμή που περνούσε η ταμειακή μηχανή της αλυσίδας.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι « Δεν χαριζομαστε σε κανέναν. Το κράτος δουλεύει για να προστατεύουμε τους καταναλωτές.»

Σημείωσε ότι οι έλεγχοι γίνονται σε όλες τις αλυσίδες επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εύνοια σε καμία αλυσίδα.

Καμπάνα 319.000 έπεσε στην ΑΒ Βασιλόπουλος και στις υπόλοιπες αλυσίδες κυμάνθηκαν από 5000 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Τα ονόματα των επιχειρήσεων δόθηκαν στην δημοσιότητα διότι ήτα υπότροπες δηλαδή εντοπίστηκαν να κάνουν την ίδια παράβαση παρότι το πρόστιμο ήταν μικρότερο από 50.000 ευρώ.

Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι οι έλεγχοι γίνονται βασικά στα προϊόντα του καλαθιού τα οποία είναι 51. Ακόμη οι έλεγχοι επεκτείνονται σε άλλες δύο κατηγορίες προϊόντων εκτός καλαθιού.

Η ΔΙ.ΜΕ.Α εξετάζει τους ίδιους κωδικούς προϊόντων σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα ο αριθμός των ελέγχων να τριπλασιάζεται.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος με βάση τους κωδικούς που μπαίνουν στο μικροσκόπιο τίναξε την μπάνκα στον αέρα. Διότι οι 23 παραβάσεις αφορούν 23 κωδικούς. Ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ κ Μελισσινός αποδίδουν τις παραβάσεις σε λάθη αλλά η το αποτέλεσμα μας οδηγεί και στην σκοπιμότητα διότι θέλει περισσότερο κέρδος από τα προϊόντα που έχουν αυξημένη ζήτηση.

Το γεγονός ότι η αλυσίδα Σκλαβενίτη και άλλες αλυσίδες δεν βρίσκονται στο κατάλογο των παραβάσεων όπως είναι το My Market του Ομίλου Παντελιάδη αποτελεί δικαίωση για τους καταναλωτές που τις επιλέγουν άφοβα για τα ψώνια τους. Οι παραβάσεις σε ποσοστό 30% αφορούν το καλάθι του νοικοκυριού και το υπόλοιπο 70% αφορά προϊόντα εκτός καλαθιού.

 

[ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ]