Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία, που έχει πληγεί από ισχυρότατο σεισμό. Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για αποστολή βοήθειας για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Την ομάδα θα συνοδεύσει ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 5 γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ καθώς και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Σεισμός 7,8 βαθμών: Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο στην επαρχία Καχραμανμαράς και συγκλόνισε στη διάρκεια της νύκτας τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία. Ακολούθησε άλλη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών στην ίδια περιοχή περίπου στις 12:25 ώρα Ελλάδας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

Το 1999 ισχυρός σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ενώ προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 17.000 ανθρώπων.

“Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα.

“Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό”, πρόσθεσε.

“Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά”, υπογράμμισε.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοιχείων του συριακού υπουργείου Υγείας, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο SANA, 371 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που βρίκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

 

Δεν έχουν υποστεί ζημιές οι αγωγοί πετρελαίου, η ροή συνεχίζεται

Δεν έχουν υποστεί ζημιές ο αγωγός Κιρκούκ-Τσεϊχάν που μεταφέρει πετρέλαιο από το Ιράκ στην Τουρκία ή ο αγωγός Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν και οι ροές πετρελαίου συνεχίζονται και στους δύο μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Τουρκία, δήλωσε σήμερα στο Reuters αξιωματούχος στον τομέα της ενέργειας.

Ωστόσο η λειτουργία του τερματικού σταθμού πετρελαίου στο Τσεϊχάν, στη νότια Τουρκία, ανεστάλη, ανέφερε το ναυτιλιακό πρακτορείο Tribeca, που πρόσθεσε ότι διεξάγεται έκτακτη σύσκεψη για το θέμα.

Ο τερματικός αυτός σταθμός της ανατολικής Μεσογείου απέχει περίπου 155 χλμ. από την περιοχή που ήταν το επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός 7,8 βαθμών έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειδυτική Συρία νωρίς σήμερα το πρωί προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων καθώς κτίρια κατέρρευσαν σε όλη την περιοχή, με τους διασώστες να αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Νωρίτερα η εταιρία διαχείρισης του αγωγού BOTAS ανέφερε πως η ροή αερίου σταμάτησε στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ και σε ορισμένεους άλλους τομείς ως αποτέλεσμα βλάβης που προκλήθηκε σε γραμμή μεταφοράς αερίου.

Εξάλλου, η αρχή λιμένων της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι το λιμάνι Ισκέντερουν, που βρίσκεται στη νότια επαρχία Χατάι, υπέστη ζημιές από τον σεισμό.

Μετά την επιθεώρηση των ζημιών, η αρχή ανέφερε στο Twitter πως εκτός από το Ισκέντερουν, τα υπόλοιπα λιμάνια λειτουργούν κανονικά.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπό κατασκευή τουρκικός πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου δεν υπέστη ζημιές από τον σεισμό, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής εταιρίας που κατασκευάζει τον σταθμό.

“Σεισμικές δονήσεις μεγέθους περίπου 3 βαθμών έγιναν αισθητές εδώ… όμως οι ειδικοί μας δεν έχουν αναφέρει οποιεσδήποτε ζημιές σε κατασκευαστικές δομές, γερανούς και εξοπλισμό”, δήλωσε η Αναστάζια Ζοτέεβα από την κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom.

“Παρ΄όλ΄αυτά, διενεργούμε εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι εργασίες κατασκευής και εγκατάστασης μπορούν να συνεχιστούν με ασφάλεια”, δήλωσε η αξιωματούχος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

 

Μέχρι τη Γροιλανδία καταγράφηκαν οι σεισμοί

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες τη νότια Τουρκία και τη γειτονική Συρία, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στις δύο χώρες, καταγράφηκε μέχρι στη Γροιλανδία, ανακοίνωσε σήμερα το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας.

«Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σεισμολόγος Τίνε Λάρσεν.