Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλά
Η Αθήνα από ψηλά
Πηγή Εικόνας: jimmy teoh στο pexels

Με «σημαία» την αποκατάσταση αδικιών ο Δήμος της Αθήνας, με πρωτοβουλία Μπακογιάννη ζήτησε αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στα όρια της πόλης.

Αλλά γιατί; Με πιο σκεπτικό;

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ύστερα από πρόταση του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη στην πρόσφατη συνεδρίασή του, ο Δήμος Αθηναίων ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να προβεί στη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να μην υπάρχουν «αδικίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από πέρυσι, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τους δήμους τις θέσεις τους για «αδικίες» που ενδεχομένως να υφίστανται σε κάποιες περιοχές.

Στον Δήμο Αθηναίων, λοιπόν, μετά τον έλεγχο που έγινε, εντοπίστηκε ότι υπάρχει περιοχή που έχει αύξηση 94% συγκριτικά με τις προηγούμενες τιμές αντικειμενικών αξιών. Έτσι, αφού καταγράφηκαν σε συγκεκριμένο πίνακα όλες οι αυξήσεις που έγιναν στα δημοτικά διαμερίσματα και στις γειτονιές της Αθήνας, η Δημοτική Αρχή έθεσε το αίτημα για μείωση ή επαναφορά των αντικειμενικών αξιών, ώστε καμία να μην υπερβαίνει αύξηση 55% συγκριτικά με το προηγούμενο σύστημα.

Όπως έκανε σαφές ο κ. Μπακογιάννης: «Αυξήσεις που ξεπερνούν το 90% είναι αντικειμενικά 100% άδικες. Πάσχουν από έλλειψη πλαισίου και πλήττουν τους πιο ευάλωτους δημότες. Ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, θέτοντας ένα λογικό πλαφόν που να διασφαλίζει τη διόρθωση των επακόλουθων στρεβλώσεων».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογες «αδικίες» έχουν εντοπίσει αρκετοί δήμοι της χώρας και έχοντας παράλληλα ως «πλάτη» (αλλά και ως μοχλό πίεσης από τους δημότες τους…) την απόφαση του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ήδη, ο ένας μετά τον άλλο, παίρνουν ανάλογες αποφάσεις και μένει να αποδειχθεί με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά ενόψει και εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών…