Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Καταρρίπτεται η «ρετσινιά» ότι η Ελλάδα είναι ακριβή χώρα στην αγορά των τροφίμων.  Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνις Γεωργιάδης σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του ΙΕΛΚΑ κ Ελευθέριο Κιοσέ παρουσίασαν έρευνα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι φθηνότερη από 1% έως 13% σε σχέση με την Πορτογαλία  το Ηνωμένο Βασίλειο  τη Γαλλία και την Ιταλία. Η βάση σύγκρισης έγινε σε 41 βασικά προϊόντα  διατροφής. Το ΙΛΚΕ έκανε 5000 αιμοληψίες  από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Τα συμπεράσματα , καταρρίπτουν  τη ρετσινιά και το μύθο που είχε  καλλιεργηθεί ότι η είμαστε η πιο ακριβή χώρα.

Στα  41 προϊόντα με ΦΠΑ η Ελλάδα σε σχέση με την Ισπανία  είναι ακριβότερη κατά 1% ενώ η Πορτογαλία είναι ακριβότερη κατά 1%, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακριβότερο κατά 8% , η Γαλλία κατά 15% και η Ιταλία έχει τιμές υψηλότερες κατά 5%. Όταν η σύγκριση  των τιμών των προϊόντων  γίνει χωρίς ΦΠΑ η Ισπανία είναι πιο ακριβή κατά 6%, η Πορτογαλία κατά 4% , το Ηνωμένο  Βασίλειο  κατά 17% η Γαλλία κατά 23% και η Ιταλία κατά 13%. Η επιλογή των χωρών σύμφωνα με τον κ Κιοσέ έγινε με βάση την πρόσβαση σε στοιχεία που είχε ο ΙΕΛΚΑ, αναφερόμενος  στη Βουλγαρία η οποία λείπει από τις χώρες διότι δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αλυσίδες σουπερ μάρκετ.

Τα  κόλπα  των πολυεθνικών εταιρειών.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ,σε παρέμβασή του, τόνισε «οι πολυεθνικές όπως εμείς έχουμε συμφέρον να καταλάβουμε πως πουλάνε στην κάθε χώρα και αυτές έχουν συμφέρον να κρύψουν το τι πουλάνε στην κάθε χώρα, σημειώνοντας , ότι  αλλάζουν επωνυμίες, αλλάζουν συσκευασίες, αλλάζουν, περιεκτικότητες έτσι ώστε τελικά όταν πας να κάνεις σύγκριση να μην γίνεται, σύγκριση γιατί είναι διαφορετικό. Και όταν πας να τους ρωτήσεις γιατί πουλάς τόσο στη Γερμανία και τόσο στην Ελλάδα σου λέει «δεν είναι το ίδιο, είναι διαφορετικό».

Ο υπουργός αναγνώρισε  ότι είναι  πολύ δύσκολη προσπάθεια  να κάνουμε αυτού του τύπου τη σύγκριση. Οι μόνοι που έχουν τα στοιχεία που είναι η Nielsen τα έχει με απόρρητο συμβόλαιο και απαγορεύεται να τα διαρρέει».

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν αντιμετωπίζουμε οργανωμένη αισχροκέρδεια

Η έρευνα έχει ως στόχο να δείξει εάν στην Ελλάδα στο ράφι αντιμετωπίζουμε οργανωμένη αισχροκέρδεια. Αν αντιμετωπίζετε οργανωμένη αισχροκέρδεια θα είχαμε ακριβότερες τιμές από τους άλλους. Εμείς εδώ έχουμε φτηνότερες τιμές από τους άλλους. Άρα, δεν αντιμετωπίζουμε οργανωμένη, δεν λέω κατά περίπτωση, αισχροκέρδεια. Αυτή είναι η χρήση αυτού του τύπου της έρευνας. Το άλλο είναι πιο πολιτικό κομμάτι, δεν αφορά το ΙΕΛΚΑ προφανώς, αλλά το διαθέσιμο εισόδημα είναι ένας πολύ πιο σύνθετος δείκτης που δεν τον πιάνει και τόσο πολύ η στατιστική, διαφωνώ. Πόσο μαύρο χρήμα η κάθε χώρα, ξέρουμε; Μπορούμε να το μετρήσουμε; Όχι.