Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με επιδότηση του 50%της αύξησης των στεγαστικών δανείων για τα ευάλωτα νοικοκυριά προσέρχονται σήμερα οι τραπεζίτες στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ τα ζήτημα των προμηθειών και της αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων αντιμετωπίζονται ανά  τράπεζα καθώς προκύπτουν και θέματα ανταγωνισμού.

Οι τραπεζίτες έχουν λάβει ήδη έγκριση για το σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών από τον SSM, ο οποίος με τη στάση του θέλει να βοηθήσει όσο είναι εφικτό να περιοριστούν τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η περίμετρος της προστασίας αναμένεται να πιάσει περίπου 30.000 δανειολήπτες που σήμερα είναι στο καθεστώς των ενήμερων δανείων.

Βέβαια οι τραπεζίτες για τα δάνεια που ήδη είναι σε καθυστέρηση δύο μηνών ή  και τριών μηνών έχουν ελάχιστα πράγματα να κάνουν διότι η διάσωση του δανείου εξαρτάται από τους δανειολήπτες. Πάντως οι τράπεζες προετοιμάζουν μηχανισμό έγκαιρhς προειδοποίησης όταν ένα ενήμερο δάνειο εμφανίζει καθυστέρηση από την πρώτη δόση. Ο σκοπός του μηχανισμού είναι η τράπεζα έγκαιρα να λάβει τις αναγκαίες πληροφορίες έτσι ώστε να λάβει τη σωστή απόφαση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δανειολήπτης.

Οι προμήθειες επί των τραπεζικών συναλλαγών αναμένεται να απασχολήσει τον υπουργό  στη συνάντηση όπως και οι αποδόσεις  των καταθέσεων.

Αν βγει …λευκός  καπνός από τη συνάντηση θα κριθεί από τη συνάντηση και κυρίως αν οι πρωτοβουλίες  ικανοποιούν  την κυβέρνηση.

Οι τράπεζες εμφανίζουν έσοδα από προμήθειες, όπως και από τόκους. Στο 9μηνο οι τέσσερις συστημικές έγραψαν έσοδα από προμήθειες σχεδόν 1,3 δις ευρώ.

Το έσοδο αυτό προέρχεται κυρίως από τις «μεγάλες δουλειές», όπως είναι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, οι αναδοχές, τα έξοδα έγκρισης δανείου.

Όμως η μεγάλη φασαρία γίνεται για τις χρεώσεις λιανικής, όπως είναι δηλαδή το κόστος για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ και κινητής τηλεφωνίας, η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, η αποστολή εμβασμάτων.

Για παράδειγμα η πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ στο ΑΤΜ χρεώνεται με 1 ευρώ, ενώ όταν γίνεται μέσω internet banking, χρέωση ξεκινά από το 0,15 ευρώ, μέχρι τα 0,50 ευρώ.

Η αποστολή εμβασμάτων στο εσωτερικό κοστίζει περί τα 2,5 ευρώ για μεταφερόμενα ποσά ως 12.500 ευρώ και ανεβαίνει στα 20 ευρώ όταν το έμβασμα είναι 100.000 ευρώ. Αν τώρα η αποστολή των χρημάτων έχει αποδέκτη τράπεζα του εξωτερικού, ή γίνεται σε ξένο νόμισμα η χρέωση ξεκινά από τα 15 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 150 ευρώ.

Κόστος 5 με 6 ευρώ έχει και η αντικατάσταση των καρτών (πιστωτικών και χρεωστικών) που αποτελούν το καθημερινό πορτοφόλι για την συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών.