Το Βραβείο “Startup of the year” στον διαγωνισμό Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας Elevate Greece 2022 κέρδισε η εταιρεία DIGISEC. Υπενθυμίζεται ότι το Bird Monitoring System που παράγει είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες που συνδυάζει υλισμικό υψηλής τεχνολογίας και λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης και προστατεύει την άγρια πανίδα γύρω από τα αιολικά πάρκα.

 

 

Η απονομή των Βραβείων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε πως η «στήριξη της καινοτομίας και του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων του Elevate Greece αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης».

 

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Αυτά τα 3,5 χρόνια η Ελλάδα είναι σε ρυθμό ανόδου δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία, η πρώτη σε ταχύτητα χώρα στην Ευρώπη, ενώ πρώτη είναι και στο ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε επενδύσεις καινοτομίας τα τελευταία χρόνια. Έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας μία ζώσα κοινότητα καινοτομίας, στην οποία εργάζονται πάνω από 7.000 επιστήμονες και ερευνητές. Έχουμε ήδη τις πρώτες εταιρείες που εξαγοράζουν μεγαλύτερες εταιρείες, έχουμε εταιρείες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από διεθνείς επενδυτές. Η Ελλάδα μεταμορφώνεται…και οι νικητές των βραβείων είναι τα παραδείγματα προς μίμηση αυτής της μεταμόρφωσης».

 

 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας δήλωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Μητρώο περισσότερες από 717 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 6.700 εργαζομένους.

 

 

Επίσης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η μεταφορά της γνώσης από τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια και τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πραγματική οικονομία. Το Elevate Greece αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για την υποστήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα… και παρέχει διαρκώς περισσότερα κίνητρα στους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες ώστε αυτοί να δημιουργούν και να γίνονται ολοένα ανταγωνιστικότεροι σε υπερεθνικό επίπεδο από την Ελλάδα…».

 

 

Από την πλευρά του ο συνιδρυτής και C.O.O της DIGISEC, Γιώργος Διακομανώλης, που κέρδισε το βραβείο «Νεοφυής Επιχείρηση της χρονιάς» δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι και ιδιαίτερα χαρούμενοι που η επιτροπή μας επέλεξε σαν την Νεοφυή Επιχείρηση της χρονιάς. Θερμά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα της Digisec και ιδιαίτερες ευχαριστίες στον υφυπουργό κ. Χρίστο Δήμα και το υπουργείο Ανάπτυξης για την έμπρακτη στήριξη του στην νεοφυή επιχειρηματικότητα».

 

 

Υπενθυμίζεται ποτό το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο μέσα από το οποίο η πολιτεία παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τους απέναντι στην κρίση του Covid-19.

 

 

Επιπλέον, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων πλαισιώνεται από ένα σημαντικό δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές.

 

Οι νικητές

Οι 10 νικήτριες επιχειρήσεις βραβεύτηκαν με χρηματικά έπαθλα αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ καθώς και με υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας από το σύνολο των Επίσημων Υποστηρικτών του Elevate Greece.

Πιο αναλυτικά οι νεοφυείς επιχειρήσεις που αναδείχτηκαν νικήτριες είναι οι εξής:

1. «Περιβαλλοντικού Αντίκτυπου» | DIGISEC

2. «Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας» | SafeSize

3. «Τουρισμού και Υπηρεσιών Φιλοξενίας» | Ferryhopper

4. «Βιοεπιστημών & Υγείας – Φαρμάκων» | Twobull MeDiTherapy

5. «Αξιοποίηση Τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» | 3DHUB

6. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς | Aquatic Biologicals

7. Ταχύτερα ανερχόμενη επιχείρηση | Cloudeo Hellas

8. Γυναικείας Επιχειρηματικότητας | iDNA Genomics

9. Κοινωνικής Συνεισφοράς | Docandu

10. Κορυφαία Νεοφυής Επιχείρηση από το Οικοσύστημα | COVARIANCE

 

 

Τιμητικές βραβεύσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν επίσης τιμητικές Βραβεύσεις στις ομάδες που διακρίθηκαν στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στην μαθητική startup Microgreens – Magicgreens, από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Κιλκίς και στην φοιτητική startup Drug n’ Drop, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΚΠΑ.

 

 

Τα Βραβεία πραγματοποιήθηκαν παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη, της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα, του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή, εκπροσώπων των Επίσημων και Θεσμικών Υποστηρικτών του Elevate Greece, εκπροσώπων των Ερευνητικών Κέντρων και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).