Εκδήλωση για τη δημιουργία του νέου Data Center Heraklion 1 της εταιρίας Lamda Hellix -Digital Realty, που αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα, πραγματοποιήθηκε στη βιομηχανική περιοχή του Ηρακλείου, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη.


Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «οι επενδύσεις που κάνει η Digital Realty τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα είναι πραγματικές» και «σε λίγες ημέρες, με τον πρωθυπουργό, θα πάμε να εγκαινιάσουμε το Athens 3, το καινούργιο data Center στο Κορωπί και άμεσα θα ξεκινήσει και η κατασκευή του Αthens 4». Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για την Κρήτη, σχολιάζοντας ότι «ως κυβέρνηση έχουμε δουλέψει πολύ για να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές ψηφιακό κέντρο. Η Microsoft, όπως ξέρετε, ξεκινάει ήδη τη διαδικασία της αδειοδοτήσεως των δικών της Data Center. Η Digital Realty, η Amazon Web Services με τη Digital Realty και η Google έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα. Για εμάς ήταν πολύ μεγάλο πράγμα. Αλλάζει τη χώρα μας. Μας καθιστά ένα διεθνή κόμβο μεταφοράς των πληροφοριών στην εποχή που οι πληροφορίες είναι οι νέος χρυσός».

Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομίας είναι πως έχουμε δείξει ότι οι επενδύσεις είναι για εμάς ευπρόσδεκτες. Και ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είμαστε εδώ για να κάνει τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη και όχι δυσκολότερη».

Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί, που αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί για το 2025, όπως δήλωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, Απόστολος Κάκκος. Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας, ενώ σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάκκος, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας, ενώ η επέκταση στην Κρήτη έχει σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων και αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση ενός carrier- neutral data center παρόχου στο νησί. «Οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα αποτελέσουν σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια» ανέφερε ο κ. Κάκκος, που συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του data center θα απασχοληθούν δεκάδες εθνικές και τοπικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες στελέχη τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή του, χρησιμοποιώντας τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες, καθώς και υλικά κατασκευών».