Ηχηρό μήνυμα επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης εστάλη από το Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου σε ειδική εκδήλωση, στην αίθουσα Yehudi Menuhin, προβλήθηκε η συναυλία με τίτλο «Alpha Mission Δelos & Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές», που δόθηκε τον Μάιο στη Δήλο.

Την εκδήλωση  διοργάνωσαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη και η πρόεδρος του World Human Forum Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, ενώ μίλησε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Στις 30 Μαΐου, στο εμβληματικό νησί της Δήλου, που πλήττεται από την κλιματική αλλαγή, η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και σολίστες την Νταϊανα Τισένκο -ήταν παρούσα  στην εκδήλωση- στο βιολί και τον Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα, έδωσαν μια συναυλία, που μεταδόθηκε ζωντανά από το ARTE TV σε όλη την Ευρώπη, με συνολικά 1.000.000 τηλεθεατές.

Τη συναυλία διοργάνωσε το «ALPHA MISSION- ΔELOS», μια πρωτοβουλία του World Human Forum σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Συνδυάζει τη μυθολογία, τις τέχνες, την εξερεύνηση του διαστήματος και τη τεχνολογία, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την ανθρωπότητα για την κλιματική κρίση και την προστασία της ζωής στον πλανήτη Γη.

Ρ. Μετσόλα: Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η πρόκληση των καιρών μας 

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η  κλιματική αλλαγή βάζει σε κίνδυνο το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον της Ευρώπης», υπογράμμισε στην ομιλία της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Τόνισε ότι η Δήλος, την οποία επισκέφθηκε το καλοκαίρι με την οικογένεια της, όπως και άλλες περιοχές στη Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάστηκε άμεσα από την κλιματική κρίση και την άνοδο των υδάτων της θάλασσας.

Υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια . «Οι συνέπειες για τον πλανήτη και την ευημερία μας θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, η αναγέννηση στον πλανήτη είναι η πρόκληση των καιρών μας», ανέφερε.

Η κ. Μετσόλα χαρακτήρισε εξαιρετική τη δουλειά που κάνουν οι ευρωβουλευτές σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία, «χωρίς τους οποίους δε θα μπορούσαμε να είχαμε πρόοδο, χωρίς τη φιλοδοξία των οποίων δε θα μπορούσαμε να πάρουμε τις αποφάσεις, που είμαστε η τελευταία γενιά που πρέπει να το κάνει».

«Χρειαζόμαστε τη βαθιά κατανόηση των συναδέλφων για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε, την ακούραστη δέσμευσή τους να αναγεννήσουμε τον πλανήτη, για να είναι ο θεσμός μας αποτελεσματικός, να είναι σε επαφή με τους πολίτες του», συμπλήρωσε.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι, εάν θέλουμε να πετύχουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής, πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να εκμεταλλευτούμε καινοτόμες ιδέες, αλλά «και να θυμόμαστε ότι είμαστε σε αυτό μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά εάν δουλέψουμε μαζί».

Επισήμανε, δε, την ανάγκη «να αναζητήσουμε τη σοφία των παλαιότερων χρόνων για να κατανοήσουμε την κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε», ενώ υπογράμμισε ότι, όπως πρεσβεύει και η πρωτοβουλία ALPHA MISSION- ΔELOS, «μόνο μέσα στη συνεργασία διαφόρων κλάδων μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Τι μπορεί να μας διδάξει η Δήλος

Τη συγκίνησή  της για το γεγονός ότι εκτοξεύτηκε ο πύραυλος της αποστολής της NASA, ARTEMIS, με προορισμό το φεγγάρι, που έχει και το όνομα της Ελληνίδας θεάς, που γεννήθηκε στη Δήλο, εξέφρασε η πρόεδρος του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα, η αποστολή αυτή να μεταδώσει το μήνυμα στην ανθρωπότητα, ότι η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να συμβαδίσουν με την τέχνη, την πνευματικότητα και τις  ανθρωπιστικές επιστήμες, αυτή την προγονική σοφία που υπήρχε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη.

Η σοφία αυτή, εξήγησε κ. Μητσοτάκη, «πρεσβεύει μια συμβιωτική σχέση με τη φύση, διαφορετική από αυτή του σύγχρονου ανθρώπου, που σκέφτεται πώς θα την εκμεταλλευθεί». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Δήλος, ένα αρχαίο κέντρο της Μεσογείου, μπορεί να διδάξει κάτι στον σύγχρονο άνθρωπο.

«Η Δήλος ήταν πιθανόν η πρώτη κοσμοπολιτική κοινωνία, όπου όλες οι γλώσσες ομιλούνταν και υπήρχαν όλες οι θρησκείες. Σε αυτό το μικρό νησί συνυπήρχαν ναοί Ελλήνων θεών και επίσης  Αιγυπτίων και Μεσσοποτάμιων θεών και η αρχαιότερη συναγωγή στον κόσμο εκτός της  Παλαιστίνης», ανέφερε η πρόεδρος του World Human Forum.

Παράλληλα, τόνισε, ότι η Δήλος μας διδάσκει την προσωρινότητα. «Ήταν κέντρο όχι μόνο πνευματικό, αλλά και  οικονομικό, μία κοσμοπολίτικη πόλη που έσφυζε από ζωή. Σήμερα είναι μόνο όμορφα ερείπια, που μας υπενθυμίζουν κάτι που είναι μόνιμο στην ιστορία, την άνοδο και πτώση των πολιτισμών»

Στο παρελθόν, όπως είπε η κ. Μητσοτάκη, η άνοδος και  πτώση γίνονταν σε έναν άδειο πλανήτη, «αν δεν ήταν η Δήλος θα ήταν κάτι άλλο». Αλλά, σήμερα που είμαστε, πλέον, 8 δισεκατομμύρια εάν επέλθει η πτώση του ανθρώπινου πολιτισμού δεν έχουμε πού αλλού να πάμε.

Για αυτόν τον λόγο, όπως πρόσθεσε, το Alpha Mission Delos συνομιλεί αυτή τη στιγμή με τη NASA, τον ESA, και την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, προκειμένου οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εκπέμψουν αυτό το μήνυμα.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, δήλωσε ότι είναι περήφανη για την προβολή της συναυλίας στο Ευρωκοινοβούλιο, στο χώρο όπου αναδεικνύονται οι βασικές πτυχές της Δημοκρατίας και του σύγχρονου πολιτισμού, επισημαίνοντας την ανάγκη εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. «Καθίσταται πιο επιτακτική η ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας και της εφαρμογής μιας από τις πιο απαιτητικές – σε παγκόσμιο επίπεδο – περιβαλλοντικές νομοθεσίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η πρωτοπόρος συναυλία μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε και να εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας και της ειρήνης. Να ξεκινήσουμε μια μοναδική αποστολή σε ένα εξαιρετικό μέρος, το εμβληματικό νησί της Δήλου», υπογράμμισε η κ. Σπυράκη.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι η συναυλία που προβλήθηκε κέρδισε πρόσφατα το βραβείο  Czech Crystal-Recordings of Concert Performance ως καλύτερη τηλεοπτική συναυλία της χρονιάς στο 59ο Golden Prague International Festival.

Οι συντελεστές της συναυλίας 

Στην εμπειρία που αποκόμισαν από τη συναυλία στη Δήλο αναφέρθηκαν ορισμένοι από τους συντελεστές.

Ο διευθύνων Σύμβουλος του ARTE Deutschland και συμπαραγωγός της συναυλίας  Βόλφγκανκ Μπέργκμαν, υπογράμμισε ότι ήταν μια εμπειρία που συμβαίνει μόνο μια φορά στη ζωή και συμπτωματικά συνέπεσε με τα τριακοστά γενέθλια του καναλιού. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος εορτασμός, ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτιστικού προγράμματος, του ARTE» ανέφερε.

Για μια δράση που συνδυάζει το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο με την σύνδεση με την παράδοση, την καινοτομία, αλλά και την κοινωνία μίλησε ο διευθυντής της Ορχήστρας Νέων της ΕΕ, Μάρσαλ Μάρκους.  Το νησί της Δήλου, σημείωσε, «είναι μαγικό και σου δίνει καταπληκτικά πράγματα, αλλά και οι συντελεστές της συναυλίας δούλεψαν σε αρμονία με αυτό, σαν να γνωρίζονταν χρόνια». Την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι υπηρέτησε έναν σκοπό με τη μουσική της εξέφρασε η σπουδαία βιολονίστρια, Νταϊανα Τισένκο. «Αυτό το πρότζεκτ είναι μοναδικό, γιατί μας ενώνει, όπως κάνει η μουσική,  θα το κουβαλάω μαζί μου σε όλη μου τη ζωή», σημείωσε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος,  Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου και Θοδωρής Ζαγοράκης, ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος, ο πρέσβης της Ελλάδος στο Βέλγιο  Διονύσης Καλαμβρέζος, ο πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου Αρχιμανδρίτης Φιλάδελφος Καφαλής, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Yehudi Menuhin στις Βρυξέλλες, Μαριάν Πονσελέ, αξιωματούχοι της ΕΕ και ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.