WINDMILLS ANDROS, INTRAKAT, 24-25MAY2022
WINDMILLS ANDROS, INTRAKAT, 24-25MAY2022

Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία  το  αιολικό πάρκο του Ομίλου  Intrakat στην Άνδρο, στο πλαίσιο του στρατηγικού επενδυτικού πλάνου που υλοποιείται από την εταιρεία στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το έργο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσφέρει άμεσα και σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενεργειακή αυτονομία του νησιού. 

Αναλυτικότερα,  το Αιολικό Πάρκο βρίσκεται στη θέση Φραγκάκι -στο νότιο τμήμα της Άνδρου- μία περιοχή εξαιρετικά υψηλού αιολικού δυναμικού. Ο σταθμός αποτελείται από πέντε ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 15 MW οι οποίες θα παράγουν περισσότερες από 58 GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο, μέγεθος ικανό να καλύψει τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες 3.500 νοικοκυριών. 

Η λειτουργία του αιολικού πάρκου προσφέρει παράλληλα οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, μέσω έκπτωσης στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των εγκαταστάσεων του έργου και της οικονομικής ενίσχυσης του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

 

Δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος

Κύρια παράμετρος στην υλοποίηση του έργου είναι η Αρχή της Αειφορίας καθώς το Αιολικό Πάρκο της Άνδρου αναπτύχθηκε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Intrakat έχει εγκαταστήσει στο Αιολικό Πάρκο, το βραβευμένο ηλεκτρονικό σύστημα NVbird, το οποίο αξιοποιεί τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Εκμάθησης (Machine learning), που σε συνδυασμό με κάμερες νέας τεχνολογίας αποτρέπει τη σύγκρουση πτηνών με τις ανεμογεννήτριες. 

Επιπλέον, στη διάρκεια ζωής του έργου θα υλοποιηθούν περιβαλλοντικές δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3,5 εκατ. ευρώ με στόχο την προστασία και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, όπως η αναδάσωση έκτασης 35 στρεμμάτων στον Δήμο Άνδρου με τη φύτευση 2.210 ενδημικών φυτών. 

Ωστόσο, τα οφέλη δε σταματούν στο οικονομικό σκέλος, καθώς η λειτουργία του σταθμού, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη μέσω ορυκτών καυσίμων, συμβάλει στην αποτροπή εκπομπής στην ατμόσφαιρα περίπου 26.220 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τον χρόνο οι οποίοι ισοδυναμούν με την ετήσια ρύπανση που προκαλούν 16.300 οχήματα.

«Η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει καταλύτη στην ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας. Είναι μία πηγή φυσικού πλούτου που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της εθνικής ανάπτυξης. Ως στρατηγικός επενδυτής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Όμιλος μας θα συνεχίσει δυναμικά να ενισχύει το χαρτοφυλάκιο του σε έργα ανανεώσιμης παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με απόλυτη δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat.  «To Αιολικό Πάρκο στο Φραγκάκι της Άνδρου είναι ένα αναπτυξιακό έργο υπερ-τοπικού χαρακτήρα διότι παρέχει άμεσα οικονομικά οφέλη στο νησί ενώ συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, μειώνοντας το ενεργειακό της αποτύπωμα». 

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Intrakat στον τομέα των ΑΠΕ, προχώρησε σε εξαγορά χαρτοφυλακίου 500 MW  φωτοβολταϊκών έργων τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Με την συγκεκριμένη εξαγορά, η Intrakat έχει διαμορφώσει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. Ειδικότερα σε ό, τι αφορά μελλοντικά έργα Αιολικών Πάρκων, ο Όμιλος αναμένει ότι σύντομα θα ολοκληρώσει χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανάπτυξη 100 MW αιολικών πάρκων, οι χρηματοροές των οποίων θα αρχίσουν εντός του 2023.