Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρον κύκλος συζήτησης αναφορικά με το πως οι εξελίξεις στην κοινωνία μπορούν να διαμορφώσουν την αγορά ακινήτων φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον οποίο συντόνισε ο Φώτης Γιόφτσιος, Διευθύνων Σύμβουλος Ten Brinke Greece.

Albert ten Brinke: Ποτέ μην αφήσετε μια κρίση να πάει χαμένη, η κρίση δίνει ευκαιρίες
H συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κυρίου Albert ten Brinke, President of Ten Brinke Group, ο οποίος ανέφερε μέσα από μήνυμα που απέστειλε στην διοπως «Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με την τέλεια καταιγίδα. Δεν είναι μόνο ενεργειακή κρίση αλλά και προσφυγική. Στην Ολλανδία έχουμε κρίση και με το άζωτο. Κυνηγάμε κάθε ευκαιρία, και έτσι αναμένεται να αναπτυχθούμε και στην Ελλάδα. Ποτέ μην αφήσετε μια κρίση να πάει χαμένη, η κρίση δίνει ευκαιρίες».

Wim Ten Brinke: Η αγορά της Ελλάδας πάει προς τα πάνω, απολαύστε το
Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κύριος Wim ten Brinke, Group’s COO, ο οποίος ανέφερε «Η μία κρίση ακολουθεί την άλλη. Μέσα στην κρίση είναι σημαντικό να έχεις κεφάλαια. Πρέπει κανείς να ξέρει ποιες είναι οι δυνατότητες του. Στα πλαίσια μιας κρίσης πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι για να δούμε που πηγαίνει. Εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούμε να έχουμε μεγαλύτερη κατανομή αγορών. Πρέπει κανείς να μην εξαρτάται αποκλειστικά από μια χώρα, για αυτό έχουμε παρουσία στην Ισπανία, στην Ελλάδα και την Ολλανδία».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να περιμένουμε στο μελλον λέγοντας, «Το μέλλον σημαίνει να προετοιμάζεσαι σωστά για αυτό που έρχεται. Πρέπει κάποιος να αναπτύσσει αυτά που θέλει η αγορά άμεσα. Πρέπει να υπάρχουν γρήγορες αντιδράσεις, για να υπάρχει η λύση μέσα σε δύο τρια χρόνια».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε και στις προοπτικές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά τόνισε «Στην Ολλανδία και στη Γερμανία η ζήτηση για σπίτια έχει πάει πίσω. Στην Ελλάδα όμως είναι πολλά που μπορούν να γίνουν, στην Ολλανδία και στη Γερμανία οχι. Εδώ η αγορά πηγαίνει προς τα πάνω και αυτό απολαύστε το. Αλλά θέλει προσοχή».

Jörg Tiggemann: Τα retail park στην Ισπανία έχουν υπηρεσίες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Jörg Tiggemann, CEO Spain & Portugal, μεταφέροντας την εικόνα του real estate απο την Ιβηρική. Ο κύριος Tiggemann τόνισε: «Ακουμπάμε συνεχώς την αγορά και την αισθανόμαστε. Κοιτάμε συνεχώς τις ΑΠΕ και τα κριτήρια βιωσιμότητας στις μονάδες που αναπτύσσουμε και αναβαθμίζουμε».

Ακόμα αναφέρθηκε και στα retail park στην Ισπανία, όπου είναι ιδιαίτερα επιτυχή όπως είπε «Τα μεγάλα retail park στην Ισπανία και στην Πορτογαλία κέρδισαν πολύ με τον κορονοϊό. Τα retail park έχουν υπηρεσίες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, μαλλιά, νύχια, ακόμα και υπηρεσίες για ζώα. Εξετάζουμε ακόμα και υπηρεσίες υγείας για την Ισπανία».

Ολοκληρώνοντας ο κύριος Tiggemann ανέφερε πως: «Πρέπει κάποιος να ακούει τον παλμό της αγοράς. Αυτή τη στιγμή έρχονται στην Ισπανία άνθρωποι από Πολωνία και Γερμανία, και αναζητούν σπίτια σε χώρα με καλό καιρό. Αυτό είναι μια ευκαιρία και πρέπει να το δούμε. Λάθη θα κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς αλλά να τα κάνουμε μια φορά. Το κάθε κράτος έχει διαφορετική πολιτική, για παράδειγμα στην Ολλανδία όποιος έχει μια καλή σύνταξη επενδύει στα ακίνητα, αυτό δεν γίνεται στην Ισπανία. Πρέπει λοιπόν να βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά και την πολιτική που ακολουθεί».