Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης στο πλαίσιο του συνεδρίου East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες. Με τον πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται σε ολόκληρη την Ευρώπη για πρώτη φορά από την εισαγωγή του ευρώ και τα εθνικά χρέη να εκτινάσσονται στα ύψη λόγω των αυξημένων δαπανών, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης.

Διαβάστε παρακάτω όλες τις δηλώσεις:

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές του επιπτώσεις στην ΕΕ στο επίκεντρο του συνεδρίου

 

Το οικονομικό τοπίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, που χαρακτηρίζεται από τη μία από την αισιοδοξία που έφεραν οι καλές επιδόσεις στον τομέα του τουρισμού σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, το «ιστορικά υψηλό» στον τομέα της εργασίας και τον θετικό αντίκτυπο που έχει αυτό στη μείωση των ποσοστών ανεργίας και από την άλλη την ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις, σκιαγράφησε ο Ντεκλάν Κοστέλλο (Declan Costello), αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το καλοκαίρι προβλέψαμε όλους τους κινδύνους που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, είπε ο κ. Κοστέλλο, αναφερόμενος -μεταξύ άλλων- στον πληθωρισμό που, όπως είπε, είναι υψηλός αλλά δεν είναι πλέον ο ενεργειακός τομέας μόνο που τον πυροδοτεί αλλά οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις (πχ η τεχνική ύφεση στην αμερικανική οικονομία, η ισχνή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας λόγω της πολιτικής zero covid κ.ά).

Υπενθύμισε δε, ότι η εικόνα του πληθωρισμού είχε αρχίσει να επηρεάζεται ήδη από τα προηγούμενα χρόνια με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συμπλήρωσε πως ο πόλεμος είναι σαφώς ένας παράγοντας που επιταχύνει την όλη διαδικασία. Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια, σημείωσε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες προς το παρόν αλλά αυτή είναι μια από τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη την επόμενη ίσως χρονιά.

Οι ενεργειακές ανάγκες για φέτος θα εξυπηρετηθούν αλλά η επόμενη χρονιά θα είναι πιο δύσκολη, επισήμανε, από την πλευρά της, η Μαρία Δεμερτζή (Maria Demertzis), αναπληρώτρια διευθύντρια της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης Bruegel.

Σημείωσε δε, πως πολύ αποφασιστική για το τοπίο που θα διαμορφωθεί είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία, ωστόσο, στην περίπτωση της βιομηχανίας μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικονομία, με τη μείωση της παραγωγής για λόγους ενεργειακής εξοικονόμησης. Ωστόσο, όπως είπε, η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε είναι αυτή της αποθάρρυνσης και όχι της ενθάρρυνσης κατανάλωσης ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εν πολλοίς με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, όπως με σαφήνεια κατέδειξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως είναι πρωτίστως οικονομικό και όχι πολιτικό ζήτημα.

«Η απανθρακοποίηση είναι η λύση και το “κλειδί” είναι το πλαίσιο που θα μας βοηθήσει να τρέξουμε πολύ γρήγορα αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε η διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, Έλενα Γιαννακοπούλου, μιλώντας στην ενότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές του επιπτώσεις στην ΕΕ, στο πλαίσιο του συνεδρίου East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός ότι έπρεπε να επαναφέρουμε τη δραστηριότητά μας στις λιγνιτικές μονάδες δεν επηρεάζει τη δραστηριότητά μας γύρω από τον τομέα της «καθαρής ενέργειας» και των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια, σημείωσε η διευθύντρια Στρατηγικής της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως «μπορεί να την καθυστερήσει λίγο καθώς τώρα στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η ασφάλεια στην προμήθεια της ενέργειας, αλλά εμείς συνεχίζουμε παράλληλα στην ανάπτυξη του προγράμματος των ΑΠΕ».

Άλλωστε, όπως σημείωσε η κ. Γιαννακοπούλου, η απανθρακοποίηση δεν είναι μια λύση γι’ αυτόν ή τον επόμενο χειμώνα, αλλά μια λύση με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Παγουλάτος υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία υφίσταται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες ένα πλήγμα στα πραγματικά εισοδήματα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα silver lining στην κρίση που είναι ότι ο πληθωρισμός βελτιώνει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Επίσης, μειώνει το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, λόγω του ότι μεγάλο μέρος του χρέους είναι σε σταθερά επιτόκια και αυξάνει τα δημόσια έσοδα από έμμεσους φόρους. Άρα στο τέλος της ημέρας, η δημοσιονομική επίδραση λόγω πληθωρισμού μπορεί να καταλήξει ακόμα και σταθεροποιητική».

Στο διαρθρωτικό πεδίο, όπως ανέφερε ο κ. Παγουλάτος, θετικές εξελίξεις είναι οι πολύ σημαντικές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που αφορούν σε σημαντικό βαθμό την υψηλή τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη και η αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών σε ποσοστό άνω του 40%. «Αυτά μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να λειάνει την αρνητική επίδραση της κρίσης που βέβαια θα είναι αισθητή και ιδίως θα πλήξει την κατανάλωση η οποία -δυστυχώς θα έλεγα- τη χρονιά που πέρασε αποτέλεσε τον κύριο μοχλό οικονομικής μεγέθυνσης», υπογράμμισε.

Για τη δε ευρωπαϊκή οικονομία, ανέφερε ότι είχαμε συσσώρευση ευπάθειας και πάνω σ’ αυτή χτύπησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ήταν ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας αλλά καταστροφικών επιπτώσεων. «Δεν οργανώνουμε τη ζωή μας στη βάση τέτοιων χαμηλής πιθανότητας γεγονότων αλλά φροντίζουμε να αγοράζουμε ασφάλεια απέναντι σ’ αυτά και να δείχνουμε ανθεκτικότητα όταν συμβαίνουν. Με αυτή την έννοια, η ΕΕ αν και θα έπρεπε να είχε φροντίσει περισσότερο την ενεργειακή της ασφάλεια, αντέδρασε με σημαντική ανθεκτικότητα στην κρίση», εκτίμησε ο κ. Παγουλάτος.

Σαν ένα τρένο που έρχεται καταπάνω μας, περιέγραψε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Μέγκαν Γκρην (Megan Greene), senior fellow, M-RCBG, Harvard Kennedy School.

Σύμφωνα με τη Μέγκαν Γκρην, «υπήρχαν ευαλωτότητες στην Ευρώπη και πριν αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν αυτός που πυροδότησε την κρίση, επισημαίνοντας πως η ελπίδα είναι να υπάρξει ένας κάποιος οικονομικός συντονισμός «αλλά μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο».

Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί μόνος, τον ερχόμενο μήνα, την Κίνα, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προσφέρθηκε να πάει μαζί του. «Με ανησυχεί η ενότητα της Ευρώπης, ιδίως για την επόμενη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Μ. Σχοινάς: Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, «η ώρα της αλήθειας» για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής

«Αυτή είναι η ώρα της αλήθειας» για τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για την επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκνίων, στα Τίρανα, στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Σε συζήτηση με το διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη σύνοδο που θα φιλοξενήσει στις 6 Δεκεμβρίου η αλβανική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας πως το πρώτο τεστ θα είναι να παραστούν σ’ αυτήν όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πρέπει επίσης «να καθαρίσει ο ορίζοντας» σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και πιο ειδικά σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει η ΕΕ σε αυτή τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αν τα πράγματα πάνε στραβά στη Βοσνία, αυτό δεν θα είναι μόνο πρόβλημα των Αμερικανών αλλά και της Ευρώπης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θέλουν να είναι μ’ εμάς και κατά έναν τρόπο είναι ήδη μαζί μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως υπάρχει μια ασυμμετρία κι αυτή αφορά στο γεγονός ότι ο επίσημος μηχανισμός διεύρυνσης δεν έχει καταφέρει, μέχρι στιγμής, να συμπεριλάβει αποτελεσματικά τη σύγκλιση που παρουσιάζουν τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή, τόνισε, είναι μια από τις προκλήσεις που θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Στην ερώτηση για τα λάθη που έχουν γίνει από την ΕΕ στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως «ο όρος “εμείς” στην Ευρώπη είναι λίγο άδικος καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αφήσει ποτέ κανέναν πίσω στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε πως κάποιες πρωτεύουσες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους φόβους και τις αγωνίες της κοινωνίας τους και υπογράμμισε πως αν μια χώρα ανταποκρίθηκε σε όλα αυτά που της ζητήθηκαν από την ΕΕ και αναγκάστηκε να μπει ξανά στη διαδικασία να ανταποκριθεί σε νέα προαπαιτούμενα ήταν η Βόρεια Μακεδονία.

«Υπήρξαν λάθη που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως παιδαγωγικό μάθημα για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αναλύοντας τον τρόπο που έδρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη ρωσική εισβολή, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «η Ουκρανία μας ανάγκασε να δούμε τα πράγματα καθαρά και να λάβουμε πρωτοφανείς αποφάσεις».

Παρατήρησε δε, ότι οι εξελίξεις έφεραν μια άνευ προηγουμένου συνοχή στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά το Ευρωκοινοβούλιο και τους άλλους θεσμούς όσο και σε επίπεδο κοινωνίας και αναφέρθηκε στη μακροοικονομιή βοήθεια ύψους 90 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το γεγονός ότι οι Ουκρανοί είναι ακόμη σε θέση να μάχονται οφείλεται και στο γεγονός ότι η ΕΕ τους στήριξε με τη βοήθεια αυτή να έχουν ένα κράτος σε λειτουργία.

Για το χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι «θα είναι εντάξει από όλες τις πλευρές» και προέτρεψε «να επεκτείνουμε ό,τι κάνουμε για την ενεργειακή συνεργασία στους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ιω.Βράιλας: Η Μεσόγειος πρέπει να είναι μία περιοχή ειρήνης και συνεργασίας

«Η Μεσόγειος πρέπει να είναι μία περιοχή ειρήνης και συνεργασίας» τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας, μιλώντας στο συνέδριο East Med & Southeast Europe, το οποίο διοργανώνει το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών στις Βρυξέλλες. «Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να προωθήσουμε τη σταθερότητα και τις περιφερειακές συνέργειες, να δείξουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να απέχουμε από επιθετικές στάσεις, προβοκάτσιες και ρεβιζιονιστικό λόγο», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα κάνει αυτό που της αναλογεί ενισχύοντας τη συνεργασία και υπογράφοντας συμφωνίες με πολλές χώρες της περιοχής που μοιράζονται αυτούς τους στόχους»,ενώ επισήμανε ότι το Οικονομικό φόρουμ των Δελφών διοργανώνει το συνέδριο East Med & Southeast Europe «σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και τις περιοχές της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Βράιλας ανέφερε, επίσης, ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε όλες τις μεταψυχροπολεμικές βεβαιότητες που θεωρούσαμε πολύτιμες» συμπληρώνοντας ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι παρατεταμένες μάχες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η χρήση της ενέργειας και της μετανάστευσης ως όπλου, οι κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ο υβριδικός πόλεμος, η απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής – όλα αυτά μαζί συνιστούν εξελίξεις που θα ήταν αδιανόητες μέχρι πολύ πρόσφατα».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ασφάλειας και σταθερότητας βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο. Η ενεργειακή κρίση και οι επακόλουθες τεράστιες πληθωριστικές πιέσεις αποδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή των κοινωνιών μας, απαιτώντας επείγουσες και κοινές ευρωπαϊκές ενέργειες».

«Σε αυτό το σκηνικό, η Νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ουκρανικού πολέμου και την αποσταθεροποιητική επιρροή εξωτερικών δυνάμεων» ανέφερε, για να συμπληρώσει: Η Ελλάδα, «πάντα υποστήριζε τη διεύρυνση της ΕΕ προς τη ΝΑ Ευρώπη και πρωτοστάτησε στη διαδικασία που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003. Σε αυτό το πνεύμα, χαιρετίσαμε θερμά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Επιπλέον, η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί παράγοντας σταθερότητας του λαού της χώρας μπορεί να αδράξει την ευκαιρία».

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ τόνισε ότι μετά τον τερματισμό του Μηχανισμού Ενισχυμένης Εποπτείας, η Ελλάδα «γίνεται γρήγορα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ένας κόμβος ενέργειας και υποδομών».

Τέλος, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή των συλλογικών προσπαθειών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας – όπως αποδεικνύεται από τις πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για την οικονομική ανάκαμψη, το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιο πρόσφατα για την ενέργεια, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίθηκαν, μέσω συγκεκριμένων αποφάσεων της Επιτροπής και των εταίρων μας».

Στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων παρά τις προκλήσεις που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέμα ασφαλείας και αξιοπιστίας για την Ένωση», υπογράμμισε η υπουργός Καγκελαρίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Συνταγματικές Υποθέσεις της Αυστρίας, Καρολίνε Έντσταντλερ (Karoline Edtstadler), μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στρατηγικές προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», στο πλαίσιο του συνεδρίου East Med & Southeast Europe, που διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στις Βρυξέλλες.

Στη συζήτηση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο πώς μπορεί η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί τις εκκολαπτόμενες στρατηγικές προκλήσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο την επιστροφή στη σταθερότητα. Λόγω της γεωγραφικής και πολιτιστικής τους εγγύτητας με το πολεμικό μέτωπο, τα Βαλκάνια βυθίζονται για ακόμη μια φορά σε ένα επικίνδυνο «μπρα ντε φερ» μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά και οι συμμετέχοντες συζήτησαν πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η κρίση και να προχωρήσει η πολυπόθητη ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Η ΕΕ δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Τις χρειαζόμαστε αυτές τις χώρες ως εταίρους στην ΕΕ», σημείωσε η κ. Έντσταντλερ, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα κράτη αυτής της περιοχής.

Σημείωσε δε, ότι «τώρα έχουμε μια νέα μεθοδολογία που μας δίνει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία ένταξης», γι’ αυτό και θα πρέπει να διατηρηθεί ο ενταξιακός ρυθμός της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, να γίνουν βήματα και στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και να προχωρήσει το ζήτημα του καθεστώτος απελευθέρωσης της βίζας με το Κόσοβο.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν παρακάμψεις ή διαδικασίες fast track στη διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και φυσικά κανένας συμβιβασμός στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της έννομης τάξης.

Θ. Ντόκος: Να πείσουμε με έργα και όχι λόγια τα Δ. Βαλκάνια ότι είμαστε ειλικρινείς

«Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα βοηθήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να ενταχθούν στην Ένωση», τόνισε ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δοθεί μια μικρή προτεραιότητα σε αυτή την πορεία στη Βόρεια Μακεδονία.

Προς επίρρωσιν, μάλιστα, της θέσης του, είπε πως θα πρέπει κάποιος να δει τον χάρτη για να καταλάβει γιατί είναι ζωτικής σημασίας η ένταξη των χωρών της περιοχής καθώς θα αντικρίσει μια «μαύρη τρύπα» στην Ευρώπη.

Ο κ. Ντόκος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πείσουμε με έργα και όχι λόγια τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ότι είμαστε ειλικρινείς απέναντί τους και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα τη διεύρυνση που έχει να κάνει με τις στρατηγικές επιλογές και το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε δε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει να μπει σε μια περίοδο εσωστρέφειας, όπου θα ζει ειρηνικά και με ευμάρεια χωρίς να προσπαθήσει να επηρεάσει το περιβάλλον της καθώς άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν θα σεβαστούν αυτή την απόφαση, ενώ υπάρχουν και τα μεγάλα ζητήματα, όπως πχ η κλιματική αλλαγή και οι πληθυσμιακές μετακινήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα.

«Πρέπει να συμβάλλουμε στη σταθερότητα στη γειτονιά μας. Η περιχαράκωση δεν θα μας βγάλει πουθενά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόκος και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη πρέπει να πάρει μια στρατηγική απόφαση για τον ρόλο και το μέλλον της και δεν έχουμε ατέλειωτο χρόνο για να συζητούμε αυτά τα ζητήματα».

Ν. Χριστοδουλίδης: Δεν δώσαμε στα Δ. Βαλκάνια όσα τους είχαμε υποσχεθεί

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας (2018-2022), υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να είμαστε ειλικρινείς με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν κυρίως υποσχέσεις αλλά όχι απτά αποτελέσματα.

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε εσωτερικά αν θέλουμε περισσότερα μέλη και μετά να πάμε σε αυτές τις χώρες και να τις αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας πως η διεύρυνση είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ΕΕ και με τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε χάνει αυτή τη στιγμή την αποτελεσματικότητά του.

Σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «τα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν “ανοσία” στις συνέπειες αυτής της κρίσης (πχ στον τομέα της ενέργειας)» και προειδοποίησε πως αν η ΕΕ δεν δράσει θα δημιουργηθεί κενό και άλλες δυνάμεις θα σπεύσουν να αναπληρώσουν αυτό το κενό.

Αναφέρθηκε ακόμη στην κόπωση που αισθάνονται ορισμένοι πολίτες στα Δυτικά Βαλκάνια από την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν πια στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων καθώς «δεν τους δώσαμε αυτά που τους είχαμε υποσχεθεί».

Μ. Ντβόρζακ: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τα Δ. Βαλκάνια

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους κρατήσουμε στο πλευρό μας και να τους εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στις συζητήσεις και τις διαδικασίες μας», υπογράμμισε, τοποθετούμενος στη συζήτηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Μάρτιν Ντβόρζακ (Martin Dvořák).

Υπογράμμισε δε, πως αυτή είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση αυτή τη στιγμή στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο της Ομάδας των Χωρών του Βίσεγκραντ, στην οποία ανήκει και η χώρα του μαζί με την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων «αλλά δεν θα έλεγα ότι είναι μια ομοιογενής στάση αυτή».

Αναφερόμενος στην τσεχική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, ανέφερε ότι αναπόφευκτα οι εξελίξεις στην Ουκρανία οδήγησαν το επίκεντρο στην κρίση που δημιουργήθηκε, ωστόσο, όπως είπε, δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τα υποψήφια κράτη μέλη της Ένωσης να περιμένουν την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης, προτού γίνουν μέλη.

Ν. Ντιμιτρόφ: Θέμα ασφαλείας η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων

Χρησιμοποιώντας δύο πολύ δημοφιλή τραγούδια, το «Stairway to Heaven» των Led Zeppelin και το «Road to Nowhere» των Talking Heads περιέγραψε την ενταξιακή πορεία της χώρας του, στην έναρξή της και σήμερα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ (Nicola Dimitrov), πρώην υπουργός Εξωτερικών (2017-2020) της Βόρειας Μακεδονίας.

«Κάποιος που ήταν βρέφος το 2005, όταν ξεκινούσε η διαδικασία σήμερα ενηλικιώνεται, όμως είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο (της ενταξιακής διαδικασίας)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας πως «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουμε υποψήφιες χωρίς να κινούμαστε».

«Συνεχίζουμε να βάζουμε στο καλάθι της ΕΕ αλλά δεν μας επιστρέφονται πολλά», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας πως είναι η ώρα να παρθούν αποφάσεις.

Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων είναι απαραίτητη, είναι θέμα ασφαλείας, τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Ντιμιτρόφ.