Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και με τον αυξημένο κατά 54% προϋπολογισμό του, διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια, η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να έχει ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ανοίγοντας τις εργασίες της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος Αττική 2021-2027. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ενώ ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δημήτρης Δρόσης και συνεργάτες του, ανέπτυξαν τους βασικούς άξονες του νέου ΕΣΠΑ, εξειδικεύοντας τους στόχους, τους προϋπολογισμούς και τις δράσεις ανά τομέα πολιτικής.
Στην έναρξη των εργασιών χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων ο γεν. διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γ. Φίρμπας, ο προϊστάμενος της Μονάδας Ελλάδας-Κύπρου, της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης της ΕΕ Patrik Paquet, o εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕE Π. Πανταζάτος και η προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας – Εθνική Αρχή Διαφάνειας Μ. Κωνσταντινίδου, οι οποίοι συνεχάρησαν τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής για την εξαιρετική, δουλειά που είχε ως αποτέλεσμα «το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής, να είναι από τα πρώτα που ενέκρινε η ΕΕ».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης στην τοποθέτηση του, επισήμανε πως η συνεδρίαση σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, με σταθερό τον στόχο να καταστεί η Αττική πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδος, ανάμεσα στις πρώτες της Ευρώπης, στους τομείς: ανάπτυξη, ποιότητα ζωής, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι οι βασικοί άξονες του νέου ΠΕΠ «Αττική 20121-2027», στοχεύουν στην: Ανάπτυξη, την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί και «το δικό μας μήνυμα αισιοδοξίας στους «δύσκολους και γκρίζους, καιρούς» που βιώνουμε.
Εξάλλου, πρόσθεσε, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις που υλοποιούνται με «αιχμή του δόρατος το ΕΣΠΑ» το οποίο την περίοδο, 2014-2020, σημείωσε μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Ευρώπης.
Στο Λεκανοπέδιο, ανέφερε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής 2.000 νέων έργων υποδομής και κοινωνικών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, τα οποία σήμερα «αξιοποιούμε ως εφαλτήριο για μια δυναμική συνέχεια», με σχεδιασμό, συνεργασίες και διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζοντας την αύξηση των διατιθέμενων πόρων κατά 54%, κάτι που μεταφράζεται σε 1.6 δισ. ευρώ διαθέσιμα.
«Οι πόροι αυτοί», διευκρίνισε ο κ. Πατούλης «μαζί με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης θα μας επιτρέψουν «να μετατρέψουμε την Αττική, στην πιο πράσινη, την πιο καινοτόμα, την πιο ανθρώπινη Περιφέρεια της χώρας μας. Σε μια Περιφέρεια που θέλουν όλοι να ζουν, να εργάζονται, να επιχειρούν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους».
Με αφορμή την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ «σε πληθώρα καινοτόμων δράσεων, στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας», όπως είπε, που θα οδηγήσουν την Αττική σε μια βιώσιμη, έξυπνη και δίκαιη ανάπτυξη, ο περιφερειάρχης επισήμανε, πως με αφορμή την εκδήλωση, στέλνουμε κι ένα ακόμη πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα «ότι για μας η Ευρώπη αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή», τονίζοντας: «Η δική μας ισχύς, είναι η αποφασιστικότητά μας να επενδύσουμε στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης που θα διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης κι ευημερίας, σε όλους τους λαούς της.
Στέλνουμε το μήνυμα ότι αυτό που μας ενώνει, είναι η δύναμη της αλληλεγγύης, των κοινών αρχών κι αξιών, η προσήλωση στη Δημοκρατία και τις Ανθρώπινες Αξίες. Είναι η πίστη μας στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, είναι ο οικονομικός βραχίονας που διασφαλίζει πως καμία χώρα, κανένας λαός, καμία Περιφέρεια της Ευρώπης, δεν θα μείνει πίσω».
Η Ευρώπη, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης «αποτελεί τη μεγάλη οικογένεια μας και καθημερινά στην Αττική συντελούνται σημαντικές αλλαγές που με την αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων.
Ειδικότερα ανέφερε, περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για 547 μεγάλα και μικρά έργα υποδομών και 11.602 δράσεις, ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014 – 2020.
Επίσης πρόσθεσε, μέσω του ΠΕΠ Αττική 2014-2021 κατά την περίοδο της πανδημίας:
-Στηρίχθηκε η επιχειρηματικότητα με 250 εκατ. ευρώ σε 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
-Με 161 εκατ. ευρώ στηρίζονται 255.000 συμπολίτες μας και η λειτουργία 292 κοινωνικών δομών.
-Ενισχύθηκαν Κέντρα Κοινότητας, Δομές Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Δομές Ψυχικής Υγείας & Εξαρτήσεων, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Ξενώνες και Συμβουλευτικά Κέντρα για Υποστήριξη Γυναικών θυμάτων Βίας.
-Με περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας.
-Με την πρόσληψη 1.481 γιατρών και νοσηλευτών, για τη διαχείριση του covid. Aλλά και την αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού για όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας καθώς και την κατασκευή του νέου Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι.
Ο περιφερειάρχης έκλεισε με τη δέσμευση ότι θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της Αττικής με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, καθώς βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης του είναι:
• 200 εκατ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας.
• 330 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.
• 130 εκατ. ευρώ για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
• 650 εκατ. ευρώ για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας.
• 290 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων.