Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το καλάθι των 50 προϊόντων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσπαθεί να τιθασεύσει εν μέρει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά. Στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ ο υπουργός έκρυβε άσσο στο μανίκι του, αφού τους επέβαλε να διαμορφώσουν ένα καλάθι με 50 προϊόντα το οποίο θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα σύγκρισης τιμών ανάμεσα στις αλυσίδες – όπως και την πυξίδα για τα νοικοκυριά από πού θα κάνουν τα ψώνια τους. Αλλά και ίσως καταγραφής της εξέλιξης των τιμών (ανά ημέρα, ανα εβδομάδα κλπ)…

Το αίτημα του υπουργού δεν έγινε δεκτό σε κλίμα ικανοποίησης από τους εκπροσώπους των εταιρειών της μεγάλης λιανικής, διότι είναι μία δύσκολη άσκηση ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν η σύνθεση του καλαθιού θα ανανεώνεται από τις αλυσίδες.

Η πολιτική ηγεσία δεν έβαλε εμπόδια στην σύνθεση του καλαθιού αφού η επιλογή μπορεί να γίνει από 20 κατηγορίες που αποτελούν τον πυλώνα για την επιβίωση των καταναλωτών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από 45 λεπτά και ανέδειξε ότι η συμφωνία των δύο πλευρών θα υλοποιηθεί – ενώ δεν υπήρξε συμφωνία για πάγωμα των τιμών ή συμφωνία Κυρίων όπως γίνονταν στο παρελθόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα καλάθι με το άλλο δεν είναι αναγκαίο να περιέχει τα ίδια προϊόντα αφού η επιλογή θα γίνει από κατηγορίες που θεωρούνται κρίσιμες για την βιωσιμότητα των νοικοκυριών.

Η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ως σκοπό να περιορίσει το ποσοστό αύξησης των προϊόντων, αποδεχόμενο στην πράξη ότι οι τιμές δεν τιθασεύονται καθώς οι παράγοντες που τον αναθερμαίνουν είναι περισσότερο εξωγενείς και λιγότερο ενδογενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το καλάθι των 50 προϊόντων δεν θα νομοθετηθεί αλλά αν χρειαστεί αυτό μπορεί να γίνει στο μέλλον, σημείωσε αξιόπιστη πηγή του υπουργείου.

 

Τι θα έχει το καλάθι των 50 προϊόντων

Οι καταναλωτές προς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ενημερωθεί για τα 50 προϊόντα ανά σούπερ μάρκετ ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν η σύνθεσή του θα ανανεώνεται τον επόμενο μήνα. Τα βασικά προϊόντα που θα συμμετέχουν θα είναι το λάδι, το γάλα, ο καφές, η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, απορρυπαντικά, χαρτικά, και είδη διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί τα προϊόντα εκτός το καλαθιού θα παρακολουθούνται από τη ΔΙ.ΜΕ.Α σε ότι αφορά τη μεταβολή του περιθωρίου κέρδους, που όταν αυξάνεται αδικαιολόγητα και εντοπιστούν από το έλεγχο θα πέφτουν πρόστιμα.

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι «ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει, θα το δείτε, γιατί κάθε αλυσίδα θα κάνει το δικό της πακέτο προσφορών, άρα θα μπορούμε να κάνουμε και τη σύγκριση». Ο υπουργός θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός «λειτουργεί μία χαρά, γι’ αυτό και όπως είδατε από το αποτέλεσμα των ελέγχων, που σας είπα προηγουμένως, καίτοι είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που κάνουμε, οι παραβάσεις που τελικά εντοπίζονται είναι σχετικά πάρα πολύ λίγες, της τάξεως του 6%-7%. Άρα, λοιπόν, ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Πρέπει στις παρούσες έκτακτες συνθήκες να βρούμε και πιο έξυπνα εργαλεία».

Το ενεργειακό ζήτημα ήταν επίσης στην ατζέντα της συζήτησης, με τον υπουργό να λέει ότι συζητήθηκε εκτενώς. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με μεγάλες επιδοτήσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ιδιοκατανάλωση και γενικά, για μέτρα που θα βοηθήσουν στην μείωση του ενεργειακού κόστους. Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα ζήτημα blackout, «δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε. Είμαστε επαρκέστατα προετοιμασμένοι για αυτό. Θα είμαστε μία από τις τυχερές ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στην καλή δουλειά της Κυβερνήσεως, που δεν θα έχουμε τέτοια ζητήματα».