Την πλέον σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν τη δυνατότητα να δουν οι επισκέπτες της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο της «ΤΕΧΑΝ», στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Πρόκειται για ένα πολυμηχάνημα μεγάλων διαστάσεων, με πολλούς αυτοματισμούς, στο οποίο μπορεί να ανακυκλώσει κάποιος εκατοντάδες συσκευασίες σε πολύ λίγο χρόνο, καθώς δεν χρειάζεται να τοποθετούνται μία-μία. Ακριβώς δίπλα, εγκαταστάθηκε για να παρουσιαστεί στους επισκέπτες της έκθεσης και ένα δεύτερο υπερσύγχρονο μηχάνημα για ανακύκλωση γυάλινων φιαλών.

«Αντίστοιχες μονάδες με αυτήν της έκθεσης στο νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν ήδη στο πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του δήμου Λαγκαδά, καθώς επίσης στους δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης και Αγίων Αναργύρων στην Αττική. Επίσης, έχει αρχίσει η τοποθέτησή τους τελευταίους δύο μήνες σε πολλούς ακόμη δήμους, ενώ το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν δεκάδες τέτοια μηχανήματα και σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ, Απόστολος Μούργος.

Μία ακόμη πρωτοτυπία της συγκεκριμένης μονάδας, είναι ότι επιστρέφει στους καταναλωτές που ανακυκλώνουν ένα ευρώ για κάθε τριάντα τρεις συσκευασίες, σε μορφή κουπονιού, το οποίο είτε εξαργυρώνεται σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ, είτε μπορεί να δοθεί ως δωρεά στο Χαμόγελο του Παιδιού ή στον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΤΕΧΑΝ: Η εταιρεία που έφερε την ανακύκλωση στην Ελλάδα

«Η εταιρεία ΤΕΧΑΝ έχει παρουσία στην ελληνική αγορά τα τελευταία 35 χρόνια και σ’ αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετήσει πάνω από οκτακόσια μηχανήματα σε σούπερ μάρκετ και σε δήμους σε όλη την Ελλάδα, έχουμε δημιουργήσει με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ένα σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών, που είναι το μοναδικό στην Ευρώπη και με την ανταποδοτική ανακύκλωση έχουμε χιλιάδες τοποθετήσεις μηχανημάτων ανακύκλωσης για πλαστικά μπουκάλια μεταλλικά κουτιά και γυάλινα μπουκάλια σε δήμους όλης της χώρας», εξήγησε ο κ. Μούργος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΕΧΑΝ, πριν από λίγα χρόνια η συγκεκριμένη εταιρεία μαζί με την αμερικανική εταιρεία “envipco” έκαναν μία σημαντική επένδυση στη χώρα μας. «Το 2019 δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής υπέρ-αυτομάτων μηχανημάτων ανακύκλωσης στην Παλλήνη Αττικής. Εγκαινιάστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο ρόλος των οποίων ήταν καθοριστικός για να επιλεγεί η χώρα μας, διότι, σ’ ένα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, ήταν πολλές οι χώρες που θέλανε να έχουν στο έδαφός τους αυτήν την επένδυση. Τα μηχανήματα που παράγονται εκεί είναι για την ελληνική και την κυπριακή αγορά, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Μούργος.

Σημαντικό είναι ακόμη το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που ξεκίνησε η ΤΕΧΑΝ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. «Εμείς διαθέτουμε ένα εκατομμύριο ευρώ για να δοθεί σε τέσσερις δράσεις: Κοινωνία, περιβάλλον, παιδεία και υγεία. Η πρωτοπορία είναι ότι ο Έλληνας πολίτης θα αποφασίσει και θα ψηφίσει ποιες δράσεις θα βραβευτούν και θα πάρουν τα αντίστοιχα χρήματα», υπογράμμισε ο κ. Μούργος.