Με σαφείς αναφορές στη σημασία των συνεργασιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την αποτελεσματική αποθήκευση, μεταφορά και παροχή ενέργειας στην περιοχή αλλά και για την επίτευξη του κοινού στόχου για ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία, ξεκίνησαν οι εργασίες του 6ου Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2022 (Southeast Europe energy forum 2022), που διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics), με την υποστήριξη της Αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και σε στρατηγική συνεργασία με το Ατλαντικό Συμβούλιο και το Παγκόσμιο Ενεργειακό Ινστιτούτου του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Ανοίγοντας το φόρουμ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπιρτούνιας επισήμανε ότι «ζούμε σε περίεργους καιρούς, με αρκετές προκλήσεις και προβλήματα που απαιτούν στρατηγικές προσεγγίσεις, αποτελεσματικές προετοιμασίες και αποφασιστικότητα, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά». Όπως είπε, απαιτούνται κυρίως στρατηγικές συμμαχίες με βάση κοινές αντιλήψεις και αξίες καθώς και διαπεριφερειακές συνεργασίες για την υποστήριξη μεγάλων σχεδίων για τη δημιουργία υποδομών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος επισήμανε ότι «η Ευρώπη τώρα πληρώνει το τίμημα για την εξάρτησή της από τη φθηνή ρωσική ενέργεια», σχολίασε ότι η Ρωσία προμήθευε την Ευρώπη με το 40% του φυσικού αερίου πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και υπογράμμισε: «Η κρίση δεν μπορεί να λυθεί τόσο γρήγορα. Θα πρέπει να ενεργήσουμε ώστε να διασφαλίσουμε την απαραίτητη αυτάρκεια και να διαφυλαχτούμε από διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας. Η ανάπτυξη των ενεργειακών μας πηγών είναι τώρα πιο επιτακτική από ποτέ και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έχει γίνει ένα ζητούμενο όχι μόνο για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή αλλά επίσης για την αυτάρκεια στην ενέργεια και μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία. Είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο να συνεχίσουν να συνεργάζονται και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους για την κατασκευή όλων των υποδομών για αποτελεσματική αποθήκευση, μεταφορά και παροχή ενέργειας στην περιοχή».

Την ανάγκη να βρεθούν εναλλακτικές και να προωθηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και στη συγκρότηση δικτύων συνεργασιών υπογράμμισε ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, καθηγητής οικονομίας και ενέργειας στο Audencia Business School και Πρόεδρος της Ενεργειακής Επιτροπής, στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «Η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να δοκιμάζεται σε αυτούς τους καιρούς. Ζούμε σε καιρούς χωρίς προηγούμενο. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας» πρόσθεσε. Χαρακτήρισε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στενή και θετική ενώ υπογράμμισε ότι σε αυτό το φόρουμ δημιουργήθηκε και ενεργοποιήθηκε μια πλατφόρμα για τη συνεργασία των φορέων μεταξύ τους και ήδη διαπιστώνεται μεγάλη δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα στη βόρεια Ελλάδα.

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ως μεμονωμένες χώρες και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ως γείτονες διατύπωσε ο Σπύρος Παπαευθυμίου Πρόεδρος στην Ελληνική Ένωση Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics) HAEE και Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Από την πλευρά του, ο Νταν Μπάιερς (Dan Byers), Αντιπρόεδρος Κλίματος και Τεχνολογίας στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ενέργειας του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επισήμανε στο φόρουμ ότι «η επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σκοπεύουν να λειτουργήσουν ως εταίρος και συνεργάτης με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν ώστε να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης». Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Έχουμε στις ΗΠΑ τεράστιες προμήθειες ενέργειας, ιδιαίτερα φυσικού αερίου. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε στη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τώρα και στο μέλλον. Η ικανότητα να το κάνουμε αυτό είναι κατά τι περιορισμένη αυτή τη στιγμή λόγω των περιορισμών ως προς τις υποδομές στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αλλά όσο δημιουργούμε νέους αγωγούς και νέες υποδομές ελπίζουμε αυτοί οι περιορισμοί να υποχωρήσουν».

Κλείνοντας τις εργασίες της πρώτης, εισαγωγικής ενότητας του φόρουμ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Ευρώπης στο Ατλαντικό Συμβούλιο, Γιόρν Φλεκ (Jorn Fleck) τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για να υπάρχουν ποικίλες πηγές ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη προσθέτοντας νέες πηγές φυσικού αερίου και περισσότερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας.