Τα πλεονεκτήματα του νέου Αναπτυξιακού νόμου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, παρουσίασε στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της ΠΕ Γρεβενών, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στο ΕΒΕ Γρεβενών, τόνισε ότι «τα προνόμια ενίσχυσης που προβλέπονται στο αναπτυξιακό νόμο είναι κοινά για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες» της Δυτικής Μακεδονίας, με εξαίρεση «το ποσοστό ενίσχυσης του 10% που δόθηκε ως μπόνους από την ΕΕ» και αφορά τα εδαφικά σχέδια των περιοχών που απολιγνιτοποιούνται, δηλαδή την Κοζάνη, την Φλώρινα και την Μεγαλόπολη. Έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας που τρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και που αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να μπουν στον αναπτυξιακό νόμο όπου με την βοήθεια του προγράμματος θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στους προβληματισμούς παρευρισκόμενων επιχειρηματιών για την αλυσίδα του ενεργειακού κόστους που έχει επηρεάσει όλη την παραγωγική διαδικασία του αγροδιατροφικού τομέα, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «ζούμε σε μια εποχή με πολλές ασύμμετρες ενέργειες, που έχουν επηρεάσει δραματικά τις τιμές του φυσικού αερίου(ΦΑ), και τις τιμές του πετρελαίου για τα οποία η χώρα μας όπως σημείωσε «έχει απαντήσει μ’ ένα γενναίο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης των νοικοκυριών» ενώ όπως υπογράμμισε «ήδη συζητείται στην ΕΕ πρόταση της χώρας για πλαφόν στις ανώτατες τιμές των στερεών καυσίμων». Ο κ. Παπαθανάσης «συνέστησε υπομονή» έως την ΔΕΘ όπου ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με τα ζητήματα της αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους που απασχολούν τους περισσοτέρους Έλληνες. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο διοικητής της Ειδικής υπηρεσίας του ΣΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης ενώ σε ερωτήσεις των επιχειρηματιών απάντησε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Μετάβαση ΑΕ Ιωάννης Μπούκης.

Στην σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Γρεβενών ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Δασταμάνης ανέφερε ότι τα έργα κατασκευής δικτύου ΦΑ στην πόλη προχωρούν κανονικά και ζήτησε να υπάρξει επιδότηση για τους δημότες των Γρεβενών στην αγορά εξοπλισμού για την σύνδεση τους με το ΦΑ, κάτι που ισχύει για την πόλη της Φλώρινας. Επεσήμανε ότι η διαφορά του +10% στο ποσοστό ενίσχυσης μέσω του αναπτυξιακού νόμου για επενδύσεις που ισχύει για τις λιγνιτιτικές περιοχές, επηρεάζει δραματικά τα Γρεβενά και ανέφερε ως παράδειγμα, επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη πετρωμάτων στην ΠΕ Γρεβενών και η οποία άλλαξε εδρα επιλέγοντας την Κοζάνη προκειμένου το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 120 εκ € να τύχει της ενίσχυσης του +10%. Ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι «το συγκεκριμένο ποσοστό αφορά την απόφαση της ΕΕ για τις λιγνιτικές περιοχές που βρίσκονται σε στάδιο μετάβασης» κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει η ελληνική κυβέρνηση προσθέτοντας όμως ότι οι επιχειρήσεις που δεν τυγχάνουν αυτού του ευεργετήματος «μπορούν να δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο μόλις 0,35%, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται στα εδαφικά σχέδια του ΣΔΑΜ».

Στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των σχολικών επιτροπών για να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες που σχετίζονται με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, η οποία δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που χειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνοντας όμως οτι θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στην οικονομική ενίσχυση των σχολικών μονάδων για θέματα ενέργειας σε σχολεία που είναι στην νότια Ελλάδα ή την Κρήτη με αυτά που βρίσκονται στα Γρεβενά ή την Βόρεια Ελλάδα.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης κατά την επίσκεψή του στην Κυρακαλή Γρεβενών ανακοίνωσε την δημοπράτηση του έργου που αφορά στην ολοκλήρωση 80 Εργατικών κατοικιών» ύψους 8,2 εκ € που παραμένουν ημιτελείς από το 2008.

Τον κ. Νίκο Παπαθανάση πλαισίωναν στην επίσκεψή του στα Γρεβενά, η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, ο γενικός γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης και οι βουλευτές Ανδρέας Πάτσης, Γιώργος Αμανατίδης και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.