Σε εφαρμογή θέτει το πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης ο δήμος Πλατανιά , με στόχο τη μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων και την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή .

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται απο το ΕΣΠΑ -ΠΕΠ Κρήτης και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο δήμος, « η δωρεάν διάθεση οικιακών κομποστοποιητών, είναι η πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος για μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων και ενίσχυσης της ανακύκλωσης. Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση καφέ κάδων σε «παραγωγούς», μεγάλων ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, « τα βιοαπόβλητα (περισσεύματα τροφίμων, φρούτα , φυτικά απορρίμματα, χλόη, φύλλα κ.α.) αποτελούν περίπου το 40% των αστικών αποβλήτων και μπορούν να ανακυκλωθούν με τον πιο απλό, οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο, εάν οδηγηθούν σε κάδο κομποστοποίησης».

Το πρόγραμμα προώθησης της οικιακής κομποστοποίησης του δήμου Πλατανιά θα υλοποιηθεί με τη διανομή 200 κάδων κομποστοποίησης χωρητικότητας 350 λίτρων , που προμηθεύτηκε ο Δήμος, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης του ΕΣΠΑ.