Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρηματοδότηση ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, για την μεγαλύτερη απαλλοτρίωση που έχει γίνει στο Δήμο Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για μια «χρηματοδότηση – μαμούθ» μέσω της οποίας εξασφαλίζεται δημόσια γη είκοσι τεσσάρων στρεμμάτων, γύρω από τον τερματικό σταθμό στα ανατολικά του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό της Νέας Ελβετίας. Η περιοχή αυτή, όπως είπε, θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο και του ευρύτερου master plan, για την ανάδειξη της λεγόμενης νοτιοανατολικής πύλης της Θεσσαλονίκης.

O κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «ο τερματικός σταθμός της Νέας Ελβετίας του Μετρό στα ανατολικά, έβγαινε μέσα σε χωράφια και δεν υπήρχε πρόσβαση και η δυνατότητα αξιοποίησης του όμορου χώρου». Με την παρέμβαση, όμως, που σχεδιάζεται, προχωρά η διάνοιξη της οδού Ψελλού με την εξασφάλιση πρόσβασης στο σταθμό.

Ειδικότερα, γνωστοποίησε ότι γύρω από το σταθμό του Μετρό θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου, αφού μεγάλες ζώνες θα αξιοποιηθούν ως πάρκα, με χρηματοδότηση ενός εκατομμυρίου ευρώ για τις μελέτες, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου υποδομών και μεταφορών. Επιπλέον σχεδιάζεται στην Ψελλού ένας πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης, όπου θα υπάρχουν χώροι στάσης και στάθμευσης αυτοκινήτων και μετεπιβίβασης στο Μετρό. Επίσης στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένας χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων περίπου χιλίων θέσεων, ανισόπεδος κόμβος για τη σύνδεση της Ψελλού με την Μουδανίων και την Κωνσταντίνου Καραμανλή και ισόπεδος κόμβος με την Παπαναστασίου.

«Είναι μια ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη και την αξιοποίηση εκείνου του χώρου» που «θα αλλάξει τον κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης» τόνισε και υπογράμμισε ότι για το θέμα υπήρξε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΟΣΕΘ, τα υπουργεία Μεταφορών και Εσωτερικών.